Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση στον Τουρισμό;

deriziotis ksd
του Κων/νου Στ. Δεριζιώτη
 Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, οι ερωτήσεις που μου γίνονται, αναφορικά με τις κυβερνητικές δράσεις στον τομέα του Τουρισμού.

Και όταν πολλοί και διαφορετικού προφίλ άνθρωποι, σε ρωτούν το ίδιο πράγμα, τότε κάτι …τρέχει. Και όταν αναφέρομαι σε κυβερνητικές δράσεις, προφανώς δεν αναφέρομαι στην πολιτική του -με λίγες έτσι κι αλλιώς αρμοδιότητες- υπουργείου Τουρισμού. 

Τι έχει κάνει λοιπόν από τον Ιούλιο η κυβέρνηση για να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του πιο δυναμικού τομέα της ελληνικής Οικονομίας, όπως άλλωστε όλοι οι πολιτικοί φορείς, αρέσκονται να λένε; Φοβάμαι ελάχιστα πράγματα και πάντως πολύ λιγότερα απ’ όσα περίμεναν και οι πλέον απαισιόδοξοι, δεδομένου μάλιστα ότι η νέα κυβέρνηση, εμφανίστηκε άρτια προετοιμασμένη, τόσο σε επίπεδο προσώπων, όσο και σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών. Και στην εξίσωση αυτή, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός, ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, σαν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είχε εξαγγείλει πολλές και σοβαρές παρεμβάσεις, από το βήμα των γενικών συνελεύσεων του ΣΕΤΕ και όχι μόνο. Φόρος διαμονής, αύξηση συντελεστή δόμησης, με «αντιπαροχές» από τους ξενοδόχους για προστασία του περιβάλλοντος, αιγιαλός, χωροταξικό, ΦΠΑ, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που πολύ συγκεκριμένα, είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλα αυτά, έχουν «εξαφανιστεί» από την ατζέντα της κυβέρνησης και ουδεμία αναφορά έχει ακουστεί τους τελευταίους μήνες. Ο Τουρισμός, δε, όπως είχα επισημάνει τον Σεπτέμβριο, ήταν απολύτως «απών» και από την πρωθυπουργική ομιλία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και ορθώς ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος το επισήμανε στην ομιλία του στην ετήσια συνάντηση των προέδρων των ξενοδοχων στο περιθώριο της Philoxenia 2019. Αν δε τσεκάρει κάποιος την «καθημερινότητα» των βασικών παραγωγικών υπουργείων, δύσκολα θα ανακαλύψει συσκέψεις, δράσεις, κινητικότητα, γύρω από τον Τουρισμό και τα θέματά του, πέραν από τις αρχικές εθιμοτυπικές συναντήσεις μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. 

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, οι πάσης φύσεως οικολογικές, ορνιθολογικές και άλλες ων ουκ έστιν αριθμός οργανώσεις, βρίσκονται Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, στο υπουργείο Οικονομικών το θέμα της Thomas Cook «πέρασε και δεν ακούμπησε», στο υπουργείο Ανάπτυξης οι φάκελοι για τις τουριστικές επενδύσεις, συνεχίζουν να έχουν αράχνες, στο υπουργείο Μεταφορών ασχολούνται με το facebook, στο υπουργείο, υπουργείο, υπουργείο, γίνονται πολλά πράγματα, αλλά τίποτα για τον Τουρισμό. Που είναι λοιπόν ο Τουρισμός στην κυβερνητική καθημερινότητα; 

Και για του λόγου το αληθές, τι πιο απλό από το να μπείτε στα γραφεία Τύπου των υπουργείων και να ελέγξετε ανακοινώσεις, συναντήσεις και μέτρα για τον κλάδο. Δεν θα βρείτε… Και μην μου πει κάποιος για τα έτσι κι αλλιώς άτολμα φορολογικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για όλες τις επιχειρήσεις…

Στο 95% η προκαταβολή του φόρου για τις επιχειρήσεις, από 100%, που δεν υπάρχει πουθενά στον δυτικό κόσμο, οραική μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, «κουτσή» μείωση του ΦΠΑ, οριακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και συνέχιση της πολιτικής επιβάρυνσης του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, συνέχιση της φορολογικής επιβάρυνσης των παροχών στους εργαζόμενους και άλλα που παραπέμπουν σε κομμουνιστική χώρα…

 Ο ελληνικός Τουρισμός που στήριξε καθοριστικά την οικονομία στα χρόνια της κρίσης με επενδύσεις των ξενοδόχων, που τα τελευταία χρόνια, ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αξίζει καλύτερης αντιμετώπισης, για να έχει ακόμη πιο θετική επίπτωση στη νέα Ελλάδα, που θέλουμε όλοι. Ας βρει το πρωθυπουργικό γραφείο κάποιον που να ξέρει τι σημαίνει Τουρισμός, γιατί κάποιοι εκεί ρωτούσαν τι εταιρία είναι, ένας από τους παγκόσμιους τουριστικούς κολοσσούς, πρόσφατα… 


ΥΓ: Σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμη. Όμως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται έλεγε η γιαγιά μου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: