Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Λίγα ιστορικά στοιχεία για την Ιτέα/Ιτιά

Η εικόνα ίσως περιέχει: σπίτι, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

















Στα ιστορικά στοιχεία των δύο εγγράφων στο τέλος του άρθρου , αναγράφεται ότι η Νέα Παραλιακή εμπορική Πόλη που θα χτιζόταν στην παραλία της σημερινής Ιτέας αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και θα μπορούσε να επεκταθεί από το ιστορικό λιμάνι της Κίρρας ως το λιμάνι Σκάλα Σαλώνων (λιμάνι Αγκάλης), θα ονομαστεί Κρίσα.



Το ιστορικό ερώτημα είναι γιατί επέλεξαν το όνομα Κρίσα για την Νέα Παραλιακή Πόλη. Στο βιβλίο μου “ Προχριστιανική Κρίσα και Μεταχριστιανικό Χρισσό...” ( εκδόσεις Φυλάτος) δίνω πιθανές απαντήσεις με ιστορικά κριτήρια και μεταξύ των άλλων είναι και οι εξής:
-Το όνομα Κρισαίος κόλπος είχε μείνει σταθερό για πολλούς αιώνες και αναγραφόταν σε όλους τους χάρτες που χρησιμοποιούσαν έμποροι και ταξιδιώτες.Ήταν δηλ. ένα αναγνωρίσιμο Εμπορικό όνομα, εφόσον η Νέα Παραλιακή Πόλη προοριζόταν για εμπορικό λιμάνι.
-Κατά την απόφαση του Καποδίστρια, την Νέα Παραλιακή Πόλη θα κατοικούσαν Σαλωνίτες, Χρισσαϊτες, Καστρίτες, Ηπειρώτες και όσοι πρόσφυγες είχαν μείνει άστεγοι μετά την Επανάσταση του 1821. Το όνομα Κρίσα ήταν ιστορικό και δεν ήταν τοπωνύμιο κανενός οικισμού ώστε να δημιουργεί αντιζηλίες . Ηταν δηλαδή ένα αποδεκτό άρα Ενωτικό όνομα.
-Πιθανόν να έγινε κάποιος διακανονισμός μεταξύ Σαλώνων και Χρισσού. Η πόλη θα λεγόταν Κρίσα ικανοποιώντας την επιθυμία των Χρισσαϊτών αλλά η Επαρχία θα ονομαζόταν Σαλώνων, ικανοποιώντας τους Σαλωνίτες.
Για διαφόρους λόγους, δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η απόφαση. Το τοπωνύμιο Ιτέα/Ιτιά, σε διάστημα αρκετών δεκαετιών , με τη συνεχή χρήση επεκτεινόταν και συνηθιζόταν.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο



Βιολέττα Δαραδήμου προς ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: