Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Στο φως ντοκουμέντα από σπάνια ρουσφέτια και... δανεικά από συστάσεως του νέου Ελληνικού κράτους


Tέσσερις σπάνιες επιστολές-ντοκουµέντα που είχαν σταλεί προς τον Ελβετό τραπεζίτη Ιωάννη - Γαβριήλ Εϋνάρδο από τον πρώτο διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας και τραπεζίτη Γιώργο Σταύρο, µία από τον φιλέλληνα Γάλλο στρατηγό Φαβιέρο και δύο από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, αποκαλύπτουν πως τα αιτήµατα για ρουσφέτια και δανεικά ήταν πραγµατικότητα από... συστάσεως του ελληνικού κράτους!

Στο φως ντοκουμέντα από σπάνια ρουσφέτια και... δανεικά από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Εξυπηρετήσεις για τις σπουδές «ηµετέρων» και αγωνίες των «βαρόνων» για την οικονοµική στήριξη της Ελλάδας καταγράφονται στις πολύτιµες επιστολές που κατέχει ο Θεσσαλονικιός συλλέκτης Γιώργος Θωµαρέης

Και οι τέσσερις επιστολές βρίσκονται καλά φυλαγµένες στο συρτάρι του Θεσσαλονικιού συλλέκτη Γιώργου Θωµαρέη, ενός εκ των τριών διεθνών Ελλήνων κριτών της παγκόσµιας φιλοτελικής οµοσπονδίας. Τις δύο από αυτές τις αγόρασε τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι έναντι πινακίου φακής, ενώ οι άλλες δύο ανήκουν στον συλλέκτη και συνεργάτη του Αλέξη Παπαδόπουλο, τις οποίες απέκτησε πριν από περίπου 20 χρόνια από γερµανική δηµοπρασία παλιών χαρτιών.

«Εδωσα 10.000 δραχµές και πήρα ένα πάκο επιστολές µε παλιά γράµµατα το 1985, σε ένα στουκ (παλαιοπωλείο) έξω από φιλοτελική έκθεση. Οι περισσότερες επιστολές αυτής της συλλογής είναι ευρήµατα λίγο-πολύ τυχαία. Οι συγκεκριµένες επιστολές προς τον Εϋνάρδο είναι µοναδικές, γνήσιες και αποτελούν κοµµάτι της Ιστορίας µας» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Θωµαρέης, ένας από τους πιο έµπειρους Ελληνες φιλοτελιστές και εκπρόσωπος της Ελλάδας ως διεθνής κριτής σε διάφορες εκθέσεις µε την τελευταία τον Ιούνιο του 2018 στο Ισραήλ, όπου µια ελληνική συλλογή κέρδισε το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Γραµµατοσήµων

 Επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια προς τον Εϋνάρδο

Επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια προς τον Εϋνάρδο

«Να συστήσετε θερμά τον νεαρό»

Στις 4 Νοεµβρίου 1826 ο Γάλλος στρατηγός Κάρολος Φαβιέρος, τον οποίο επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση για να οργανώσει το στράτευµα, γράφει από την Υδρα στη Γενεύη και στον γνωστό φιλέλληνα Ελβετό τραπεζίτη Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδο. Σε αυτή την επιστολή… εγγυάται για τον νεαρό Βασίλειο Αναγνώστη Παπαµανώλη από την Υδρα, ζητώντας από τον Εϋνάρδο να τον βοηθήσει στις σπουδές του στην Ευρώπη, ενώ αναφέρεται µε τα θερµότερα λόγια και στον πατριωτισµό των Υδριωτών.

Οπως εξήγησε ο Γάλλος στρατηγός στον Ελβετό τραπεζίτη, «ο νεαρός Βασίλειος Αναγνώστης Παπαµανώλης από την Υδρα, αφού µελέτησε στην Πίζα, θα βρίσκεται στο Παρίσι για εξετάσεις. «Εχω... µάθει, να ξέρετε, και τη φιλανθρωπική σας δράση και το βαθύ ενδιαφέρον που έχει να κάνει µε αυτό το έθνος, και σας ζητώ να... συστήσετε θερµά αυτόν τον νεαρό άνδρα σε κρίσιµες στιγµές» έγραψε και προσέθεσε: «Περιορίζω τον εαυτό µου γι’ αυτό το νεαρό άτοµο σε αυτήν την απλή επιστολή. Η υψηλή εκτίµηση που απολαµβάνετε στην Ευρώπη και η ευγενής ζεστασιά που σας ζωντανεύει θα κάνουν περισσότερα από ό,τι θα µπορούσα να ελπίζω για τον εαυτό µου». Σύµφωνα, µάλιστα, µε τον κύριο Θωµαρέη, η επιστολή έχει απολυµανθεί στο µεγαλύτερο απολυµαντήριο της Ευρώπης, στο Σεµλίν (σηµερινό Ζεµούν) στο Βελιγράδι.

Επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια προς τον Εϋνάρδο

Επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια προς τον Εϋνάρδο

Ζητούν μεσολάβηση για νέα κεφάλαια

Στο συρτάρι του Γιώργου Θωµαρέη «κρύβονται», όµως, και οι αγωνίες των βαρόνων της εποχής για την οικονοµική στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από χρηµατοοικονοµικούς κύκλους της Κεντρικής Ευρώπης. Σε αυτές τόσο ο πρώτος διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Σταύρου, όσο και ο πρώτος Ελληνας κυβερνήτης, Ιωάννης Καποδίστριας, ζητούν τη µεσολάβηση του Εϋνάρδου για τη συγκέντρωση χρηµάτων από το εξωτερικό, τον ευχαριστούν για τη µέχρι τότε στήριξή του, αλλά και τον ενηµερώνουν για τη διαχείριση των δανεικών που τους έχει στείλει.

Ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος γράφει στον Εϋνάρδο για τον τον νεαρό Βασίλειο Αναγνώστη Παπαµανώλη

Ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος γράφει στον Εϋνάρδο για τον τον νεαρό Βασίλειο Αναγνώστη Παπαµανώλη

Με ηµεροµηνία 14/26 ∆εκεµβρίου 1943 ο Γιώργος Σταύρου στέλνει από την Αθήνα στη Γενεύη επιστολή προς τον Εϋνάρδο. Σε αυτή, σε τρεις πυκνογραµµένες σελίδες, τον ενηµερώνει λεπτοµερώς για τη νέα πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά και για ζητήµατα της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα, τον ευχαριστεί για τη µέχρι τότε οικονοµική του στήριξη και την αποστολή κεφαλαίων. Σύµφωνα µε την επιστολή, η αξία των πρώτων τραπεζογραµµατίων της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία κατασκευάστηκαν στη Γαλλία µε τη φροντίδα του Εϋνάρδου και βρίσκονταν σε κυκλοφορία τον ∆εκεµβρίου 1843, ανέρχονταν σε 601.575 δραχµές!

Οι επιστολές του Καποδίστρια

Αλλες δύο επιστολές από την Αίγινα και τον Πόρο του πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια προς τον Εϋνάρδο τον ενηµέρωναν ότι «σε γράφω δηλοποιών ότι έσυρα επί τους Κ. Οδιέ διά τα 51,000 φράγκα εφ’ οις µε επίστωσας. Οταν ο Κ. Μαρίνογλος µοι γράψει ότι έλαβε ταύτην την ποσότητα, θέλω πιστώσει παρά τη τραπέζη τον τε σεβαστόν δανειστήν (τον Βασιλέα της Βαυαρίας) και τον Κ. Καρνότον, και η Τράπεζα θέλει τω αποδώσει την ποσότητα εν τη προθεσµία, ήτοι εις την λήξιν του έτους. Προς το παρόν αφήνω εις χείρας του Κ. Οδιέ τα 20,000 φράγκα α µοι εξαγγέλλει το γράµµα σου της 21 Ιουλίου, αποκληρούµενα παρά των ευεργετών εις παιδαγωγίαν των πτωχών παιδίων, και δύνασαι να τους βεβαιώσεις ότι η γνώµη των θέλει εκπληρωθεί µετά της ευλαβεστάτης ακριβείας».

untitled5.png

Η δεύτερη επιστολή έχει σταλεί από τον Πόρο µε ηµεροµηνία 21 Σεπτεµβρίου 1828. Τον ενηµερώνει ότι έφτασε το έµβασµα των 15.000 φράγκων και τον ευχαριστεί για τη βοήθειά του στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική πλευρά για τη µείωση του δηµόσιου χρέους. «Αι συµβολαί ας λαµβάνοµεν παρά της µεγαλοδωρίας των σεβαστών ανάκτων Γαλλίας και Ρωσσίας δεν µας καθιστώσιν ακόµη οίους να µην χρειαζώµεθα και τα πρόσθετα βοηθήµατα. Αλλ’ έρχεται και τούτου καιρός, και ελπίζω ότι δεν είναι µακράν» ανέφερε, µεταξύ άλλων.

Αναζητώντας ελληνικούς θησαυρούς

O Γιώργος Θωµαρέης γύρισε όλο τον κόσµο αναζητώντας ελληνικούς θησαυρούς και ψαχουλεύοντας ατέλειωτες ώρες στα κιόσκια που πουλούσαν «εµπόρευµα» στους προθαλάµους των φιλοτελικών εκθέσεων. «Ποτέ δεν λειτουργούσα ως ταύρος εν υαλοπωλείω, γιατί τα λεφτά µου ήταν πάντα περιορισµένα. ∆εν πέταξα ποτέ πεντοχίλιαρα για να σηκώνω έτσι απλά το χέρι σε δηµοπρασίες.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι νεόπλουτοι που θεωρούν το συλλέγειν να σηκώνεις απλώς το χέρι και να ανεβάζεις τις τιµές. ∆εν είναι, όµως, έτσι τα πράγµατα» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Θωµαρέης. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η κύρια αποτίµηση της ενασχόλησής του µε τον φιλοτελισµό για περισσότερα από 40 χρόνια είναι ποιότητα ζωής και µόρφωσης. Αυτό λέει στους φίλους του οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν µε αυτόν. Τα οικονοµικά µεγέθη στον συλλεκτισµό είναι ευµετάβλητα. Σε ένα συλλεκτικό θέµα η ύπαρξη 10 συλλεκτών ανεβάζει τις τιµές στα ύψη. Η ύπαρξη δύο συλλεκτών κρατούν τις τιµές σε µέτριο επίπεδο και η εξαφάνιση και των δύο συλλεκτών µηδενίζουν τη συλλεκτική αξία, εξήγησε ο κ. Θωµαρέης, ο οποίος βραβεύτηκε για τις συλλογές του πρόσφατα από την Παγκόσµια Οµοσπονδία Φιλοτελισµού στην Κίνα. Μαθητής του γνωστού συλλέκτη Χρήστου Καλεµκερή από τη Θεσσαλονίκη, είδε δίπλα του τα πάντα όπως είπε.

Μεταξύ αυτών, συλλογές γραµµατοσήµων και έγγραφα µε στάµπες Ανατολικής Θράκης, Βόρειας Ηπείρου, αλλά και όλου του ελλαδικού χώρου από τις αρχές του προηγούµενου αιώνα. Οι καιροί είναι αρκετά πεσµένοι για τον ελληνικό συλλεκτισµό. Πολλοί λίγοι νέοι µπαίνουν στον χώρο, γιατί ο νέος άνθρωπος δεν έρχεται σε επαφή µε τέτοια χειρόγραφα. «Βλέπεις ότι όλοι τώρα παίζουν µε τα iphones» είπε ο κ. Θωµαρέης. Σήµερα οι µεγαλύτεροι συλλέκτες είναι Ελληνοαµερικανοί, ενώ υπάρχουν και αρκετοί Ευρωπαίοι. Παλαιότερα σε κάθε κιόσκι έβλεπες και 50 άτοµα να ψωνίζουν, θυµάται ο κ. Θωµαριακής» ο Γιώργος Θωµαρέης. Σύµφωνα ρέης, τονίζοντας ότι κατά καιρούς βρίσκονται σηµαντικά ντοκουµέντα. Πριν από 30 χρόνια η Rue Droite στο Παρίσι έσφυζε από φιλοτελικά καταστήµατα που πουλούσαν ελληνικούς θησαυρούς µε το… κιλό. Σήµερα έχουν αποµείνει µόλις 30 καταστήµατα στον θρυλικό δρόµο. Χαραγµένο στη µνήµη του θα µείνει και ένα ταξίδι στη Βοστώνη πριν από περίπου 20 χρόνια. «Είχα πάει στο Νιου Τζέρσι, σε δηµοπρασία την οποία διοργάνωσε ο οίκος Harry’s (εισηγµένη στο χρηµατιστήριο µε 7.000 άτοµα προσωπικό).

Η έκταση του κτιρίου κάλυπτε ολόκληρο οικοδοµικό τετράγωνο. Μπήκα στο κτίριο πρωί, έφυγα στο κλείσιµο 12 το βράδυ» είπε. Και ενώ παλαιότερα έπρεπε να ψάξεις στα παλιατζίδικα ή να κάνεις ταξίδια, το ∆ιαδίκτυο έδωσε στον φιλοτελισµό πολύ µεγάλες προοπτικές, παραδέχθηκε. Ο 66χρονος συλλέκτης από µικρό παιδί µάζευε γραµµατόσηµα. «Αντιµετωπίζω τα πάντα µε συλλεκτική µάθηση και διάθεση. Με ιντριγκάρει το κυνήγι του θησαυρού, το να ψάχνεις να βρεις το µοναδικό αντικείµενο. Χρειάζεται, όµως, υποµονή και ιστορική γνώση για να τα εντοπίσεις και να πάει το µυαλό σου» προσέθεσε.

Οι κεφαλές Ερµών ήταν ο πρώτος του έρωτας. Και όπως εξηγεί, κρύβουν ενάµιση αιώνα υψηλού επιπέδου γραµµατόσηµα. Εχουν εκδοτική ιστορία 35 ετών: από το 1850 έως το 1890. Κάθε εξάµηνο γίνονταν επανεκτυπώσεις, οι οποίες διέφεραν ως προς το χαρτί, το µελάνι και τη στοιχειοθεσία, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται τεράστιος πλούτος γύρω από συγκεκριµένες συλλογές. Σήµερα αυτές είναι σκόρπιες στον κόσµο.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: