Στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος που «έληξε» στις 21 Δεκεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων που διεκδικούν τα 400 εκατ. ευρώ των δύο επενδυτικών οργανισμών, έναντι συμμετοχής τους στο μετοχικό τους κεφάλαιο, είναι μεγάλο και για τον λόγο αυτό, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα συνεχιστεί. Στόχος να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλες επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ΤΑΝΕΟ και Mubadala έχουν ήδη προεπιλέξει 12 επιχειρήσεις στις οποίες προτίθεται να συνεπενδύσουν και ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι εντός του επόμενου τριμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα deals. Οι επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, των τροφίμων και της ενέργειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να υπάρξει η συνεπένδυση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί διεξοδικός έλεγχος για τις προοπτικές της επιχείρησης.
Βάσει της συμφωνίας του ΤΑΝΕΟ και της Mubadala, το ποσό που μπορεί να διατεθεί για την απόκτηση συμμετοχής σε μια επιχείρηση κυμαίνεται από 8 έως και 50 εκατ. ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παραμονής των συνεπενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο. Δηλαδή θα υπάρχει ευελιξία, καθώς οι επενδυτές θα κρίνουν αυτοί για το πότε θα αποεπενδύουν-πωλούν το ποσοστό τους. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των επενδυτών στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50%.
Προοπτικές επέκτασης
Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, η συγκεκριμένη συμφωνία που έχει ως αρχικό στόχο τη διάθεση 400 εκατ. ευρώ, θα επεκταθεί με την προσθήκη και νέων κεφαλαίων καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι μεγάλο. Παράλληλα με το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, υπάρχει κινητικότητα και από το ΤΑΝΕΟ, το οποίο έχει θέσει στο μικροσκόπιο κάποιες δεκάδες επιχειρήσεις στις οποίες θα μπορούσε να επενδύσει.
Βεντάλια ενισχύσεων
Η κοινή επενδυτική πλατφόρμα του ΤΑΝΕΟ και της Mubadala αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ. Στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η ενεργοποίηση μιας σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων, με αιχμή του δόρατος το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μέσω των οποίων θα παρέχεται χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης ή επενδυτικού σκοπού, είτε με την παροχή εγγυήσεων.
Συνεπώς, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα υπάρχει μεγάλη γκάμα χρηματοδοτικών εργαλείων, με προϋπολογισμό που θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία, υπό τη σκέπη της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου