Για να αποφευχθούν οι απολύσεις στον κλάδο η κυβέρνηση των Βρυξελλών προτείνει τη δημιουργία γεφυρών με τον κλάδο της Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό
Η λύση που προτείνεται είναι η υιοθέτηση κινήτρων και η ενθάρρυνση των τραπεζικών να γίνουν νοσοκόμοι |
Μια λύση για δύο προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή του Βελγίου μελετά η κυβέρνηση των Βρυξελλών. Το πρώτο πρόβλημα είναι η δραματική μείωση των αναγκών των βελγικών τραπεζών για υπαλλήλους. Το δεύτερο η εξίσου δραματική ανάγκη των νοσοκομείων της χώρας για νοσηλευτικό προσωπικό. Η λύση; Η υιοθέτηση κινήτρων και η ενθάρρυνση των τραπεζικών να γίνουν νοσοκόμοι!
Ο τραπεζικός τομέας του Βελγίου, όπως άλλωστε και των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προσπαθεί να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει στις ανατροπές που έφερε η ψηφιακή επανάσταση.
Τα μεγάλα θύματα της επανάστασης αυτής είναι οι τραπεζικοί υπάλληλοι, ο αριθμός των οποίων μειώνεται με ταχύτητα αντίστοιχη της μείωσης των επισκέψεων των πελατών των τραπεζών στα καταστήματα. Η φυσική τους παρουσία για να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή ή για να δώσουν μια εντολή δεν είναι πλέον αναγκαία, όπως στο παρελθόν.
«Εξάλλου τα έσοδα του τραπεζικού τομέα μειώνονται κατά 2% κατά μέσον όρο την τελευταία 20ετία» σημειώνει στη γαλλική «Le Monde» ο Ροντόλφ ντε Πιερπόν, εκπρόσωπος της Βελγικής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικού Τομέα (Febelfin).
Οι εθελούσιες δεν αρκούν
Η… εκκένωση των τραπεζικών καταστημάτων από τους υπαλλήλους τους είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα. Και αντιμετωπίζεται με εμβαλωματικές μεθόδους που όμως είτε δεν αρκούν είτε κοστίζουν πολύ, όπως είναι αντίστοιχα η μη αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται και η υιοθέτηση από τις διοικήσεις προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
«Για να αποφευχθούν οι απολύσεις στον κλάδο προτείνουμε να συνοδεύεται η διαδικασία μετασχηματισμού των τραπεζών με μέτρα που θα ευνοούν την εξωτερική κινητικότητα των εργαζομένων. Η δημιουργία γεφυρών με τον κλάδο της Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό είναι μια λύση» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο Πιερπόν.
Η Febelfin στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε με αρκετά συνδικάτα του τραπεζικού κλάδου ένα πρωτόκολλο που αποκάλυψε πρόσφατα η βελγική εφημερίδα «L’Écho» και το οποίο προβλέπει «τη διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των εργαζομένων στις τράπεζες και των εν δυνάμει νέων εργοδοτών τους, την ενημέρωσή τους για τη λειτουργία και τις ανάγκες του τομέα της Υγείας εν γένει, την ενημέρωσή τους για την εκπαίδευση και κατάρτισή τους που απαιτείται αν θελήσουν να απασχοληθούν στην Υγεία και τέλος τη μεσολάβηση για την υπογραφή σύμβασης εργασίας με τον νέο εργοδότη».
«Κλειδί» η επιμόρφωση
Πολλοί τρόποι για την ομαλή και πρόσφορη μετάβαση στον κλάδο Υγείας έχουν προταθεί στους τραπεζικούς υπαλλήλους. Η δυνατότητα δοκιμαστικής απασχόλησης του νέου επαγγέλματος με τρίμηνο «δανεισμό» του υπαλλήλου σε ένα πόστο του υγειονομικού τομέα, με συμμετοχή της τράπεζας στη μισθοδοσία του υπαλλήλου. Επίσης η δυνατότητα σε τραπεζικούς που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και δεν είναι εύκολη η επιμόρφωση και η αλλαγή επαγγέλματος να μεταπηδήσουν σε μια υπηρεσία διοικητικών και όχι υγειονομικών καθηκόντων ενός νοσηλευτικού ιδρύματος.
Για τους τραπεζικούς που έχουν ακόμα πολλά χρόνια εργασίας μπροστά τους το «κλειδί» στη μεταπήδησή τους στον κλάδο Υγείας είναι προφανώς η επαγγελματική τους κατάρτιση. Και ο τομέας της Υγείας στο Βέλγιο έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τις τράπεζες για να ξεκινήσει σεμινάρια νοσηλευτικής και βοηθού νοσηλευτών τον Σεπτέμβριο του 2019. «Η ιδέα έχει μελετηθεί σε βάθος και η ζήτηση για παρακολούθηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων εκ μέρους των τραπεζικών υπαλλήλων είναι μεγάλη» σημειώνει στον «Monde» ο Ντε Πιερπόν της Febelfin.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου