Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Στην Παιδεία και την Υγεία δεν χωρούν μουσαμάδες (Κ.Χαλιορή)

Στην Παιδεία και την Υγεία δεν χωρούν μουσαμάδες
Η γνωστή πρακτική κάποιων να εξαγγείλουν ένα έργο υποδομής που τελικά θα μένει στη μακέτα - παλαιότερα - ή το μουσαμά – πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη - δεν έχει το ίδιο «ειδικό» βάρος με μία αντίστοιχη εξαγγελία στους ευαίσθητους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να μην καταλαβαίνει ούτε αυτό. Κατάφερε κάτι που παραδοσιακά απέφευγαν όλα τα πολιτικά κόμματα του παρελθόντος. Να αποδειχθεί πλήρως αναξιόπιστη στο σύνολο των εξαγγελιών της. Δίχως ηθικούς φραγμούς δεν τηρεί πουθενά τις δεσμεύσεις της και δεν παράγει έργο, ακόμα και στους νευραλγικούς τομείς από άποψη κοινωνικής ευαισθησίας της Υγείας και της Παιδείας. 
Η Φωκίδα μας αποτελεί δυστυχώς χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός νομού που οι πολίτες της απαξιώνονται πλήρως και θα κληθούν να πληρώσουν το βαρύ τίμημα του λαϊκισμού και της εξαπάτησης. Μετά από την 3ετή -άκαρπη όπως αποδεικνύεται - διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του Νοσοκομείου Άμφισσας για την επαρκή στελέχωση και την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού του φορέα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, σειρά έχει το τμήμα του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα. Το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας αντιλαμβανόμενο αρχικά το λάθος του να μετατρέψει το Τ.Ε.Ι Άμφισσας σε Ι.Ε.Κ, αναδιπλώθηκε. Μετέπειτα και κατόπιν πιέσεων και διαβουλεύσεων δεσμεύτηκε για την ίδρυση δύο (2) τμημάτων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με έδρα την Άμφισσα.Όπως όλα έδειξαν ο σκοπός της δέσμευσης τους ήταν να καμφθούν οι αντιδράσεις του ακαδημαϊκού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας. Απόδειξη αυτού αποτελεί το τελικό σχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών, στο οποίο τελικώς προβλέπεται ένα (1) τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια στιγμή, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο αποκλίνει σημαντικά και αντίκειται στην απόφαση της συγκλήτου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,σχετικά με τα κριτήρια ένταξης νέων τμημάτων υπό την μέριμνα του. Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι για ακόμα μία φορά το ίδιο. Προχειρότηταεμπαιγμός και κοροϊδία.  
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με υποσχέσεις πολιτικών που τελικώς αποδεικνύονται αναληθής και στο τέλος δεν υλοποιούνται. Το φαινόμενο αυτό εξάλλου ώθησε τους πολίτες να απαξιώσουν την πολιτική και τους εκπροσώπους της. Προφανώς έχουν δίκιο να είναι αγανακτισμένοι. Ευτυχώς όμως η κοινωνία μας δεν αποτελείται από ιδίων αξιών και ιδανικών ανθρώπους. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό πρέπει να το πιστέψουν άμεσα οι πολίτες της χώρας και να φέρουν από μόνοι τους την αλλαγή μέσω των κριτηρίων επιλογής των εκπροσώπων τους.  

Κωνσταντίνος Εμ.Χαλιορής
Οικονομολόγος - M.Sc
Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν.Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: