Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018

Tο μικρό νησί με τη μεγάλη ιστορία στον κόλπο της Ιτέας Δείτε τις φωτογραφίες από τον Άγιο ΚωνσταντίνοΤο μικρό νησί με τη μεγάλη ιστορία στον κόλπο της Ιτέας

Επτά μικρά νησάκια μετρά η Ιτέα, μπροστά από την παραλία της. 

Επτά λιλιπούτεια νησιά που βρίσκονται διάσπαρτα στη θάλασσα και μοιάζουν με μικρά στολίδια, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά στο όμορφο τοπίο.

Τα τρία πιο γνωστά από αυτά είναι ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Κωνσταντίνος. Το τελευταίο, αν και μικρούλι, κουβαλά τη δική του μεγάλη ιστορία. Πάνω στο νησάκι βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι το δεύτερο από τα επτά νησάκια της Ιτέας και κατασκευάστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με το «Χρονικό του Γαλαξιδίου», κατά την Επανάσταση στο νησάκι λειτουργούσε νοσοκομείο. Σήμερα δεν κατοικείται, όμως, κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που γιορτάζει το εκκλησάκι, το νησί πλημμυρίζει από πιστούς, οι οποίοι καταφθάνουν με τα ψαροκάικά τους.

Τα δύο νησιά, Άγιος Κωνσταντίνος και Άγιος Αθανάσιος, συνδέονταν παλαιότερα με μια πέτρινη γέφυρα. Μάλιστα, τα απομεινάρια της φαίνονται ακόμα μέσα στο νερό. Το μήκος της προσδιορίζεται περίπου στα 200 μέτρα και η κατασκευή της τοποθετείται στα βυζαντινά χρόνια.6 σχόλια:

nkoyas είπε...

Καλημέρα σας θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζετε ποιος ο σκοπός της πέτρινης γέφυρας και τι θα εξυπηρετούσε ευχαριστώ πολύ !!!

Ανώνυμος είπε...

«Σιγή ιχθύος» τηρείται στο παραπάνω ερώτημα του nkoyas απο τον αρθρογράφο του κειμένου...

Ανώνυμος είπε...

το γεφύρι μεταξύ των νησίδων ήταν απλά ενας "διάδρομος"...ηταν ορατό και ευκολότερα βατό, όταν χαμήλωνε η θάλασσα... Τα δυο νησάκια ηταν οπλισμένα για άμυνα κατά εχθρικών πλεουμένων ... Διαβάστε το "χρονικο του Γαλαξιδίου" λεει πολλές πληροφορίες για την περιοχή απο Αμφισσα έως και Ερατεινή και για μεγαλες περιόδους
---γηϊνοανέβατος---

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ;;;;
ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΜΙΜΕΥΟΥΝ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ;;;;
ΕΛΕΟΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΤΕ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Άλλο γέφυρα και άλλο ‘διάδρομος-μονοπάτι’ έχει τεράστια διαφορά. Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μία τέτοια κατασκευή, όπως ισχυρίζεται το άρθρο ατεκμηρίωτα, το αναφερόμενο μέγεθος της και το χρονικό διάστημα που εικάζει ότι δημιουργήθηκε, θα έπρεπε να θεωρούνταν ένα απο τα «θαύματα» της εποχής ή να είχε κατασκευαστεί από εξωγήινους.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός λοιπόν:
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι πέρασε από την Ιτέα !!!