Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Μετά τον «Ξενοφώντα» ο «Ζορμπάς» - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων




Η κακοκαιρία «Ξενοφών» σαρώνει όλη την ελληνική επικράτεια με θυελλώδεις ανέμους και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.   

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά» στο νότιο Ιόνιο.   

Για σήμερα Παρασκευή αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο. Το μεσημέρι τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν τη νότια και την ανατολική Αττική.    

Βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη Στερεά Ελλάδα, και στην Ανατολική Θεσσαλία.   

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το ξημέρωμα, ενώ στο νότιο Ιόνιο και τη θάλασσα των Κυθήρων οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ.   

Πού και πότε θα χτυπήσει ο Ζορμπάς   

Ο κυκλώνας Ζορμπάς αναμένεται να πλήξει τη χώρα το Σάββατο και την Κυριακή.   

Το Σάββατο, ο κυκλώνας Ζορμπάς αναμένεται να επηρεάσει το Νότιο Ιόνιο, τα Κύθηρα και την Κρήτη, ενώ την Κυριακή θα σαρώσει τα νότια Δωδεκάνησα.   

Οι ριπές των ανεμών σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να αγγίξουν τα 10-11 μποφόρ. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα το Σάββατο και θα εξασθενήσουν την Κυριακή.    

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο   

Μετά από σχεδόν δύο ημέρες που τα πλοία παρέμεναν δεμένα, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα εκτελούνται κανονικά σήμερα, ύστερα και από τη μικρή εξασθένηση των ανέμων. Ωστόσο κλειστό παραμένει το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, η πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Πρίνου και Αρκίτσας - Αιδηψού.   

Σε ποιες περιοχές είναι κλειστά τα σχολεία Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της περιφέρειας Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας.   

Την ίδια απόφαση έλαβαν και η περιφέρεια Πελοποννήσου και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έτσι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.   Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά.    

Θυελλώδεις άνεμοι   

Στο Κάβο Ντόρο καταγράφηκαν, χθες, άνεμοι με ταχύτητα που άγγιξε τα 140 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ με πάνω από 100 χλμ ανά ώρα έπνεαν οι άνεμοι και σε Μονεμβασιά, Πεντέλη, Σαμοθράκη και Χίο.   

Στην Πεντέλη οι ριπές των ανέμων έφτασαν ακόμα και τα 108 χιλιόμετρα ανά ώρα.   

Διακοπές ρεύματος   

Χθες, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν αρκετές περιοχές της ανατολικής Αττικής εξαιτίας της κακοκαιρίας.   

Πεντέλη και Βριλήσσια έμειναν χωρίς ρεύμα για τουλάχιστον δύο ώρες ενώ στο σκοτάδι βυθίστηκε και μέρος της Παλλήνης, μετά από πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ.   

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν επίσης στη Δροσιά, στον Άγιο Στέφανο, στον Διόνυσο και στο Καπανδρίτι.   

Προβλήματα και στα νησιά   

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν και τέσσερα χωριά στα Κύθηρα ενώ χωρίς ρεύμα έμεινε, για δύο ώρες, η Ύδρα.   

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν και πολλές περιοχές στον βόρειο οδικού άξονα στο νομό Χανίων, από το Σταλό μέχρι και πέρα Πλατανιά καθώς και περιοχές του κάμπου των Χανίων, στη Σούδα αλλά και στο κέντρο της πόλης, όπως η Χαλέπα. 



ΖΟΡΜΠΑΣ : Δείτε την πορεία που θα ακολουθήσει live από το windy.com:

Δεν υπάρχουν σχόλια: