Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΜΦΙΣΣΑ... Μία νέα αρχιτεκτονική παρέμβαση στην πλατεία Ησαΐα




Μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση έγινε το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δελφών. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι βιοκλιματικές αρχιτεκτονικές αναπλάσεις της πλατείας Ησαΐα και του πάρκου ελιάς, δίνοντας μία πρώτη γεύση για το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο δήμος σχετικά με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν και μία σειρά από βελτιωτικές προτάσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στην υπάρχουσα μελέτη, για να πάνε ακολούθως προς έγκριση στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας της Άμφισσας, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως μας είπε ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με το έργο της ανάπλασης στην πλατεία Ησαΐα η χρηματοδότηση θα προέλθει από το πράσινο ταμείο, και στόχος του είναι να αποτελέσει έναν νέο κοινόχρηστο χώρο στο κέντρο της πόλης, φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και τον πολίτη.
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι παράμετροι οι οποίες εξετάζονται στη μελέτη βιοκλιματικού σχεδιασμού υπαίθριων αστικών χώρων και στοχεύουν στη Θερμική, Οπτική και Ακουστική άνεση, είναι οι εξής:
• ορθή χωροθέτηση των βασικών δραστηριοτήτων με βάση το μικροκλίμα και τις συνθήκες ηλιασμού και αερισμού της περιοχής (ανάλογα τις απαιτήσεις των χρηστών σε κάθε λειτουργική ενότητα)
• κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας στον αστικό χώρο
• κατάλληλες διατάξεις ανακατεύθυνσης ανέμου και ανεμοπροστασίας
• ορθή επιλογή υλικών επίστρωσης εδάφους και άλλων δομικών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένου του αστικού εξοπλισμού)
• σωστή χρήση βλάστησης και υδάτινων στοιχείων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

--Η γριά όσο και να φτιασιδωθεί πεθαίνει-είναι νομοτελειακό- μη σπαταλάτε πόρους για ένα μελλοντικό λείψανο


Ανώνυμος είπε...

φτανουν τα εργα κόσμο δεν βλέπεις να κάθεται στη πλατεία, άλλη μία λάθος κίνηση όπως η πεζοδρόμηση χαμένα λεφτά

Ανώνυμος είπε...

Τραπεζακια δε βλεπω να χωρανε....τελικα θελετε να την τελειωσετε οριστικα την κατω πλατεια??