Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Το πρώτο exit poll για τις γαλλικές εκλογές από το βελγικό RTBF: Στο δεύτερο γύρο Μακρόν και Λεπέν

FRANCE ELECTION

Βελγικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν αποτελέσματα exit polls που πραγματοποιήθηκαν στο μέσον της ψηφοφορίας, ενώ τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έχουν δεσμευθεί να μην δίνουν αποτελέσματα μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Οι ηλεκτρονικές σελίδες των RTBF και La Libre Belgique δημοσιεύουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν έξω από τα εκλογικά κέντρα, χωρίς να αναφέρουν την προέλευση και την ταυτότητά τους.
Γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Liberation, προειδοποιούν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι αξιόπιστα.
Το πρώτο exit poll το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF για τις γαλλικές εκλογές, ήταν αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το δίκτυο δεν δεσμεύεται από τις γαλλική νομοθεσία για το εμπάργκο μέχρι τις 20.00 το βράδυ ώρα Γαλλίας (9 ώρα Ελλάδος). Όπως διευκρινίζεται πρόκειται για μία μέτρηση που έγινε μέχρι το μεσημέρι και δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί οι μετρήσεις του απογεύματος.
Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις τα ποσοστά των υποψηφίων είναι τα εξής:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,
Μαρίν Λεπέν 22%.
Φρανσουά Φιγιόν 20,5%
Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.
Νωρίτερα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας των γαλλόφωνων Βέλγων, RTBF, από τις 14: 00 ήδη είχε μεταδώσει τα αποτελέσματα από τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, τα οποία δίνουν προβάδισμα στον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν.
Σύμφωνα με το RTBF, ο Μελανσόν έρχεται πρώτος στην περιοχή St-Pierre et Miquelon, με 35,45%. Ακολουθούν η Μαρίν Λεπέν με 18,16% και τρίτος έρχεται ο Εμμανουέλ Μακρόν (17,97%). Στη Μαρτινίκα, και πάλι πρώτος ο Μελανσόν, με 27,36% των ψήφων. Δεύτερος έρχεται οΕμμανουέλ Μακρόν (25,53%) και ακολουθεί ο Φρανσουά Φιγιόν (16,85%). Στην Γουινέα, ο Μελανσόν έρχεται πρώτος με 24,72% των ψήφων, η Λεπέν δεύτερη με 24,29% και ο Μακρόν τρίτος με 18,75%. Στη Γουαδελούπη, πρώτος έρχεται ο Μακρόν με 30,32%, ο Μελανσόν δεύτερος με 23,99% και ο Φιγιόν τρίτος με 14,87%.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: