Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Τραμπ: Θα λύσουμε το θέμα της Βόρειας Κορέας έστω και μόνοι μας




Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα “λύσουν” το πρόβλημα της πυρηνικής απειλής που συνιστά η Βόρειος Κορέα είτε με την βοήθεια της Κίνας είτε χωρίς αυτήν, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

"Αν η Κίνα δεν προτίθεται να το λύσει (το θέμα), θα το κάνουμε εμείς” είπε χωρίς περιστροφές κατά την διάρκεια συνέντευξής του στους Financial Times. Ερωτηθείς μάλιστα αν νομίζει ότι μια τέτοια μονομερής αμερικανική πρωτοβουλία θα ήταν αποτελεσματική, δήλωσε αφοπλιστικά απλά: “Εντελώς”.

Επαναλαμβάνοντας την άποψη που είχε εκφράσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ ότι η Β. Κορέα είναι ένα πρόβλημα του οποίου η λύση είναι συνδεδεμένη με την Κίνα, υποστήριξε ότι η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή στο καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ. “Η Κίνα είτε θα αποφασίσει να μας βοηθήσει, είτε όχι. Και αν το αποφασίσει αυτό θα είναι πολύ καλό για την Κίνα, αν όχι, δεν θα είναι καλό για κανέναν”.

Ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει τί είδους δράση θα μπορούσαν να αναλάβουν μονομερώς οι ΗΠΑ κατά της Β. Κορέας, αρνούμενος να πει περισσότερα. Οι δηλώσεις Τραμπ προ της επικείμενης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομολογό του Σι Ζιπινγκ την Πέμπτη στην Φλόριντα καθιστουν σαφές ότι το βορειοκορεατικό θέμα δεν θα λείπει από την ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών.

Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί -αν θέλει- να “μαζέψει” την κυβέρνηση της Πιόνγκγιάνγκ, όμως η διακοπή των εισαγωγών άνθρακα από την Β. Κορέα στην οποία προέβη πρόσφατα το Πεκίνο ως μέσο άσκησης πίεσης, ελάχιστα έπεισε την γειτονική χώρα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. 

Μόλις στις 31 Μαρτίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζον Μάτις χαρακτήρισε κατά την επίσκεψή του στην Βρετανία “απερίσκεπτη” την πρόθεση της Β. Κορέας να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της. Τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Πιόνγκγιάνγκ “πρέπει να εμποδιστεί” από το να καταστεί ικανή να απειλήσει τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα, ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει με διπλωματικά μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: