Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Σύγχρονη θεραπεία της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλης)

Σύγχρονη θεραπεία της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλης)
Γράφει ο  Γιώργος Ανδρουλάκης - Νευροχειρουργός

Περίπου 60-80% του πληθυσμού παρουσιάζει σε κάποια στιγμή της ζωής του οξεία οσφυαλγία χωρίς πάντα να είναι εφικτό να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια. Το πιο συνηθισμένο αίτιο οσφυαλγίας είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη). Η συχνότητά της υπολογίζεται ότι φτάνει μέχρι και το 3% του γενικού πληθυσμού.
Το ιδιαίτερο κλινικό χαρακτηριστικό της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η ξαφνική και έντονη οσφυαλγία και συχνά η ισχιαλγία (πόνος στο πίσω μέρος του μηρού και της γάμπας, που πολύ συχνά φτάνει και στα δάκτυλα του ποδιού). Ο πόνος αυξάνει με τη βάδιση, τις κινήσεις, τον βήχα και την έντονη σωματική προσπάθεια. Σπανιότερα παρατηρούνται και υπαισθητικά συμπτώματα από τα κάτω άκρα, αδυναμία των κάτω άκρων καθώς και ορθοκυστικές διαταραχές.
Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πάσχοντα συνεπάγεται σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις καθώς αφορά κυρίως άτομα νεαρών και παραγωγικών ηλικιών (30 - 50 ετών)
Συντηρητική αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου
Η συντηρητική αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού να περιλαμβάνει:
  • Κατάκλιση και παραμονή του ασθενούς για δύο - τρεις ημέρες σε κρεβάτι με σκληρό στρώμα σε ύπτια θέση με τα πόδια υψωμένα και λυγισμένα τα γόνατα.
  • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με τη χρήση μη στεροειδών - αντιφλεγμονοδών για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα ισχυρότερα αναλγητικά και συμπληρωματικά μυοχαλαρωτικά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται ενδοραχιαία έγχυση κορτικοστεροειδών.
  • Έλξεις της σπονδυλικής στήλης.
  • Χρήση κηδεμόνων (ζωνών) οσφύος για την ύφεση του πόνου.
Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από έξι εβδομάδες έως δύο μήνες ή επιδεινωθεί η κλινική εικόνα τότε ίσως απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση (δισκεκτομή).
Χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης
Η κλασική μέθοδος θεραπείας της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι η χειρουργική (δισκεκτομή). Ένδειξη για χειρουργική επέμβαση αποτελούν οι ορθοκυστικές διαταραχές και η παραπάρεση, οι συνεχείς υποτροπές οσφυαλγίας και η μη υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά από 60 ημέρες θεραπείας.
Η κλασική χειρουργική θεραπεία γίνεται υπό γενική αναισθησία και είναι μια βαριά και αιματηρή επέμβαση καθώς το τμήμα του δίσκου που προβάλλει αφαιρείται αφού προηγηθούν εκτομές μυών και αφαίρεση τμήματος ενός ή δύο οσφυϊκών σπονδύλων.
Μετά την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής πρέπει να φορά ζώνη στηρίξεως οσφύος, να παραμείνει κλινήρης για 15 ημέρες και εν συνεχεία να αρχίσει πρόγραμμα κατάλληλων ασκήσεων. Η πρόωρη επάνοδος στην εργασία και η βαριά εργασία πρέπει να αποφεύγονται λόγω εξασθενήσεως της σπονδυλικής στήλης.
Η χειρουργική επέμβαση κατά κανόνα ανακουφίζει άμεσα τα συμπτώματα της ισχιαλγίας. Δεν είναι όμως το ίδιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της καθαυτής οσφυαλγίας καθώς το 50% των ασθενών απαλλάσσεται της οσφυαλγίας, ενώ το υπόλοιπο 50% παραπονιέται για οσφυαλγία μετά από κόπωση. Το 75% των χειρουργημένων επανέρχεται στην εργασία του μετά από μεγάλη αναρρωτική άδεια, ενώ το 15% παρουσιάζει σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων, με ελαττωμένη την ικανότητα προς εργασία και τέλος ένα μικρό ποσοστό παρουσιάζει υποτροπές της κήλης.
Πως πραγματοποιείται η θεραπεία της κήλης δίσκου με laser
H αποσυμπίεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου με τη χρήση laser (διαδερμική δισκεκτομή) είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αποκατάστασης η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1986 από τους νευροχειρουργούς P. Ascher και D. Choy.
Η μέθοδος συνίσταται στην εξάχνωση του πυρήνα του δίσκου με τη χρήση ακτινοβολίας laser οδηγώντας στην άμεση υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η διαδερμική δισκεκτομή με laser ακολουθεί τις ενδείξεις της κλασσικής χειρουργικής αποκατάστασης και είναι πλέον ευρύτατα διαδεδομένη σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.
Η αποσυμπίεση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου πραγματοποιείται μέσω ενός πολύ λεπτού καθετήρα οπτικής ίνας που εισάγεται στο δίσκο μέσα από μια βελόνα. Μέσω της οπτικής ίνας εφαρμόζεται πρωτόκολλο ενέργειας laser που εξαχνώνει μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα και συρρικνώνει την κήλη, αποσυμπιέζοντας τη ρίζα του νεύρου και οδηγώντας σε άμεση θεραπεία, ύφεση των συμπτωμάτων και του πόνου.
Σε αντίθεση με την ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση η διαδερμική αποσυμπίεση της κήλης με laser δεν συνεπάγεται αποσταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης καθώς δεν προξενεί καμιά βλάβη των οπίσθιων μυών καθώς δεν υπάρχει καμία τομή, ούτε εξαγωγή σπονδύλων. Στο σημείο εισόδου της βελόνας τοποθετείται μόνο μια αυτοκόλλητη γάζα.
Πλεονεκτήματα της διαδερμιμής δισκεκτομής με laser
Η διαδερμική δισκεκτομή με laser είναι μια αναίμακτη (ελάχιστα επεμβατική) μέθοδος, πραγματοποιείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και συνεπάγεται πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή:
  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία
  • Διαρκεί από 20 – 35 λεπτά και η νοσηλεία λίγες μόνο ώρες
  • Οσφυαλγία και ισχυαλγία υποχωρούν αμέσως
  • Τα αντανακλαστικά επανέρχονται με το τέλος της επεμβάσεως
  • Η προοδευτική κινητοποίηση του ασθενούς αρχίζει μετά από 24 ώρες ξεκούρασης στο κρεβάτι
  • Τα αισθητικά ελλείμματα αποκαθίστανται περίπου μετά από μία εβδομάδα
  • Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαφανίζονται σε δύο εβδομάδες
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα (4-5 ημέρες) στις κανονικές του δραστηριότητες
Η διαδερμική δισκεκτομή με laser αποτελεί εξαιρετική μέθοδο θεραπείας για την μεγάλη πλειοψηφία των κηλών του μεσοσπονδυλίου δίσκου, διασφαλίζοντας ελάχιστη επεμβατικότητα, άριστα κλινικά αποτελέσματα και υψηλή ικανοποίηση των ασθενών.
Γιώργος Ανδρουλάκης - Νευροχειρουργός

Γιώργος Ανδρουλάκης - Νευροχειρουργός

Υπ. Ν/Χ Ιατρικό Αθηνών Κλινική Ψυχικού, Άντερσεν 3, Ψυχικό
τηλ. 210 6974000 και
Ι.Medica Ιατρική Διάγνωση & Φροντίδα, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Αθήνα,
τηλ. 210 7222193 κινητό: 6944 841641, www.laserdiscectomy.gr 


    Δεν υπάρχουν σχόλια: