Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η νέα μάχη της απόδειξης -τι αλλάζει στους ελέγχους και τα πρόστιμα

Η νέα μάχη της απόδειξης -τι αλλάζει στους ελέγχους και τα πρόστιμα
Του Σπύρου Δημητρέλη

Νέα "επίθεση" στην αγορά για τον έλεγχο της απόδειξης ξεκινά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

Στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αλλά με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων σχεδιάζονται παρεμβάσεις στο μέτωπο των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, η δημιουργία νέου ελεγκτικού οργάνου που θα πραγματοποιεί ελέγχους καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, η επίσπευση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet προκειμένου να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η έκδοση φορολογικών στοιχείων και η δημιουργία ειδικού λογισμικού για να εντοπίζονται επιχειρήσεις που ενώ εισπράττουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα δεν εκδίδουναποδείξεις.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της ΓΓΔΕ για το θέμα των αποδείξεων προβλέπει τα εξής:

- Tην ολική επαναφορά στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το 2015 αναφορικά με τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα ήταν τουλάχιστον 250 ευρώ ανά απόδειξη που δεν εκδιδόταν και λειτουργούσε ως "φόβητρο" για τη μη έκδοση αποδείξεων. Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 250 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο αν ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία ή τουλάχιστον 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Τα πρόστιμα αυτά πολλαπλασιάζονται αν ο παραβάτης υποτροπιάσει εντός 5ετίας. Έχει διαπιστωθεί ότι το καθεστώς που ισχύει σήμερα δεν αποτελεί κίνητρο και δεν προκαλεί φόβο για φορολογική συμμόρφωση.

- Έρχονται νέα μόνιμα συνεργεία προληπτικών ελέγχων τα οποία θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο της έκδοσης αποδείξεων στην αγορά καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όλους τους μήνες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Έτσι θα υπάρχει ελεγκτικό δυναμικό σε όλη την αγορά, ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο ή όχι.

- Έρχεται σε πιλοτική βάση η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet. Η διασύνδεση θα γίνει από περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση και κλάδους με υψηλή φορολογική παραβατικότητα και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλο φάσμα της αγοράς. Με την παρακολούθηση της έκδοσης αποδείξεων από το Taxis θα εκδίδονται εντολές φορολογικού ελέγχου σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένη έκδοση αποδείξεων όταν δεν υπάρχουν ελεγκτές στην περιοχή τους και αυξημένη όταν εμφανίζονται οι ελεγκτές.

- Ολοκληρώνεται σύντομα η δημιουργία ειδικού λογισμικού το οποίο θα εντοπίζει επιχειρήσεις που ενώ δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα δεν εκδίδουν τις σχετικές αποδείξεις. Αυτό θα γίνει μέσω της "συνεργασίας" των συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών POS με τις ταμειακές μηχανές που θα είναι συνδεδεμένες με το Taxisnet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: