Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Από τους πρόποδες της Ακρόπολης στη Μόσχα..

«Από το 2010 η Ελλάδα κρέμεται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Οι Έλληνες υποφέρουν. Φλογεροί υποστηρικτές του Πούτιν στην Ελλάδα θεωρούν ότι τώρα ήρθε η ώρα τους. Για αυτούς υπάρχει μόνο μια λύση : η προσέγγιση της Ελλάδας στον Πρόεδρο Πούτιν»

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, το έγκριτο Γερμανικό περιοδικό Stern αναφέρεται σε επιφανείς φιλορώσους επιχειρηματίες και πολιτικούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. 


Το περιοδικό Stern φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του σελίδα ένα εκτενές ρεπορτάζ για τη δραστηριότητα Ρώσων επιχειρηματιών όπως του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σερκέι Λαβρόφ. «Από το 2010 η Ελλάδα κρέμεται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Οι Έλληνες υποφέρουν. Φλογεροί υποστηρικτές του Πούτιν στην Ελλάδα θεωρούν ότι τώρα ήρθε η ώρα τους. Για αυτούς υπάρχει μόνο μια λύση : η προσέγγιση της Ελλάδας στον Πρόεδρο Πούτιν».

Το μεγαλύτερο τμήμα του ρεπορτάζ αφιερώνεται στο πορτρέτο του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος «έχτισε στην Ελλάδα μια αυτοκρατορία και εκπροσωπεί στην Αθήνα τα συμφέροντα της Ρωσίας». 

Το άρθρο αναφέρεται στον «όμιλο Agrocom, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 40 επιχειρήσεις με 15.000 εργαζόμενους» ενώ το αμερικανικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε το 2013 στη σειρά 30 ανάμεσα στους πλουσιότερους Ρώσους. 
Από το 2012 ο Σαββίδης είναι μέλος του συμβουλίου διεθνών σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας.

Καμπανάκια σε διάφορα κέντρα εξουσίας
Griechenland Athen Vladimir Putin und Alexis Tsipras (Getty Images/AFP/A. Messinis)
Συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Ακόμα το άρθρο αναφέρεται στις δηλώσεις του Ρώσου κροίσου ότι η «διάσωση της Ελλάδας βρίσκεται στον ορθόδοξο κόσμο, στον οποίο η Ρωσία είναι η πιο πλούσια χώρα», στην αγορά της πλειονότητας των μετοχών του ΠΑΟΚ το 2012 και στο ποσό των 61,5 εκατομμυρίων ευρώ που διέθεσε για να αποκτήσει την μια από τις τέσσερεις τηλεοπτικές άδειες. «Για το λόγο αυτό χτυπάνε καμπανάκια σε διάφορα κέντρα εξουσίας εκτός Ελλάδας. Λέγεται ότι η ενδεχόμενη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού του Σαββίδη προκαλεί σύγχυση σε Αμερικανούς παρατηρητές. Διερωτώνται πόσο μακριά μπορεί να πάει ο Σαββίδης, ο άνθρωπος του Πούτιν στην παραδοσιακά προς τη Δύση προσανατολισμένη Ελλάδα».

Τέλος, το άρθρο αναφέρεται σε έναν ακόμα μεγάλο φίλο της Ρωσίας στην Ελλάδα, «στον Κυριάκο Βελόπουλο, γεννημένο στη Γερμανία, υπερσυντηρητικό, βαθιά θρησκευόμενο, δημοσιογράφο, χαρισματικό ρήτορα που ακόμα και τα παιδιά τον γνωρίζουν στην Ελλάδα. Το όνομα του νέου ρωσόφιλου κόμματος είναι ‘Ελληνική Λύση’. Εντοπίζει όμως τη λύση πολύ λιγότερο στους πρόποδες της Ακρόπολης, όπως υπονοεί το όνομα του κόμματος, και πολύ περισσότερο στη μακρινή Μόσχα. Διότι η ‘υποταγή της Ελλάδας στη Δύση΄ και στα κέντρα εξουσίας στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον είναι η ΄ρίζα του κακού’ σύμφωνα με τον Βελόπουλο».

Ο Ερντογάν βάζει πάνω από την Ευρώπη την εξουσία του
Türkei Proteste wegen Verhaftungen bei der Tageszeitung Cumhuriyet (picture-alliance/dpa/E. Gurel)
Διαδηλώσεις γαι τη σύλληψη δημοσιογράφων της Cumhuriyet
Οι συλλήψεις των δημοσιογράφων της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet αποτελούν και σήμερα αντικείμενο σχολιασμού στο γερμανικό Τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά με την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης: «Η καθυστερημένη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης μετά το κύμα των συλλήψεων συντακτών της Cumhuriyet εγείρει την υποψία ότι το Βερολίνο έχει λιγότερο αυστηρά κριτήρια και αυτό διότι θα πρέπει να λάβει υπόψιν της την πολιτική της αυτοκρατορίας Ερντογάν στο προσφυγικό. Αυτή θα ήταν η δεύτερη χώρα στην περιοχή που κινείται στα όρια της δικτατορίας και με την οποία το Βερολίνο φαίνεται να μην έχει καθαρές σχέσεις που διέπονται από σεβασμό. Η άλλη χώρα είναι η Ρωσία».

Τέλος, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζοντας τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία συμπεραίνει: «Για να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι και να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα, η Ευρώπη θα έπρεπε να παραδεχθεί δυο πράγματα: Οι ευρωπαϊκές ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν είναι μοχλός που μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική πραγματικότητα στην Τουρκία. Και ότι ο Ερντογάν θέλει με κάθε τίμημα το προεδρικό σύστημα. Σε αυτό υποτάσσει τα πάντα, ακόμα και τις σχέσεις με την Ευρώπη».
Μαρία Ρηγούτσου  

Πηγή:DW 

Δεν υπάρχουν σχόλια: