Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν διαμορφώσει σενάρια για "σχέδιο Β" με παράθυρο ευκαιρίας για μία συνολική συμφωνία έως και τον Φεβρουάριο (σ.σ. γιατί μετά αρχίζει ο εκλογικός κύκλος ανά την Ευρώπη) και για επάρκεια διαθεσίμων στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου έως και τον Ιούνιο του 2017…
Διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως με στόχο να υπάρξει "συμφωνία επί της αρχής" με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών έως τις 28 Νοεμβρίου που συνεδριάζει το EWG, ξεκινά από σήμερα η κυβέρνηση. Και τούτο σε μία προσπάθεια να διατηρήσει "ζωντανή" την επιθυμία της για συνολική συμφωνία (δηλαδή και για χρέος ΔΝΤ– χαμηλότερα πλεονάσματα) εντός του 2016.
Αλλά τα "εμπόδια", όπως αναδείχθηκαν στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, παραμένουν. Και μεγαλύτερο είναι αυτό της επάρκειας των μέτρων που ήδη έχουν συμφωνηθεί για να καλύψουν τους στόχους της επόμενης διετίας 2017-2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοτική πλευρά των θεσμών εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 300 εκατ. ευρώ περίπου στην κάλυψη των 900 εκατ. ευρώ περίπου που πρέπει να βρεθούν το 2017 για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα αλληλεγγύης και κατά συνέπεια ζητούνται συμπληρωματικά μέτρα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επικαλείται ότι επαρκεί το "μαξιλάρι" άνω των 400 εκατ. ευρώ (από τον υψηλότερο κατά 149 εκατ. ευρώ στόχο του προσχεδίου και από κονδύλι 300 εκατ. ευρώ για δαπάνες πρόνοιας), μαζί με την υπεραπόδοση εσόδων και το "νοικοκύρεμα των δαπανών που προωθεί, αλλά προς το παρόν δεν "πείθει".
Και υπάρχουν άλλα δύο "αγκάθια", αυτά της υποχρέωσης περικοπής του μισθολογικού κόστους κατά 300 εκατ. ευρώ και τα ισοδύναμα για την (μη) περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ. Και βέβαια, το δημοσιονομικό πεδίο συνδιαμορφώνουν οι άγνωστοι "Χ" του προσφυγικού αλλά και των 3 δισ. ευρώ αφανών οφειλών.
Το παραπάνω δημοσιονομικό μέτωπο, μαζί με τα υπόλοιπα μεγάλα προαπαιτούμενα για το Μεσοπρόθεσμο, το εργασιακό, τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και τις παρεμβάσεις σε ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια και αγορές, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε πολύ λίγο χρόνο.
Τα μεγάλα ραντεβού
Το πρώτο crash test αναμένεται να γίνει στο Eurogoup της προσεχούς Δευτέρας. Οι θεσμοί θα "παρουσιάσουν" στους υπουργούς Οικονομικών την πρόοδο και αναμένεται να φανεί η πρόθεσή των ΥΠΟΙΚ για "ευελιξία" στο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων και όχι μόνο που θα μπορέσει να οδηγήσει λίγες ημέρες μετά σε "συμφωνία επί της αρχής" επί ελληνικού εδάφους, κατά την δεύτερη άφιξη των δανειστών στις 14 Νοεμβρίου.
Τότε, το πρώτο ζητούμενο θα είναι – και πάλι - το δημοσιονομικό. Και τούτο διότι αφού έως στις 21 Νοεμβρίου (σ.σ. 40 ημέρες πριν το τέλος του χρόνου) θα πρέπει βάση συνταγματικής υποχρέωσης ο προϋπολογισμός του 2017 να κατατεθεί στη Βουλή.
Και στις 28 Νοεμβρίου, στην σύνοδο του EWG που θα προετοιμάσει το (τελευταίο προγραμματισμένο για φέτος) Eurogroup του Δεκεμβρίου, θα φανεί αν ο στόχος του κ. Τσακαλώτου για συνολική συμφωνία έως τα Χριστούγεννα θα είναι εφικτός.
Ήδη πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν διαμορφώσει σενάρια για "σχέδιο Β" με παράθυρο ευκαιρίας για μία συνολική συμφωνία έως και τον Φεβρουάριο (σ.σ. γιατί μετά αρχίζει ο εκλογικός κύκλος ανά την Ευρώπη) και για επάρκεια διαθεσίμων στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου έως και τον Ιούνιο του 2017…