Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕΓΑΛΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ 1452 έως 1519


Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (15 Απριλίου 1452 — 2 Μαΐου 1519) ήταν Ιταλός, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, πολυσχιδής επιστήμονας της Αναγέννησης. Γεννήθηκε στο Βίντσι, καρπός του έρωτα του Πιέρο ντα Βίντσι, συμβολαιογράφου όπως κι ο πατέρας του, και μιας νεαρής που μάλλον ήταν υπηρέτρια. Ο πατέρας του παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα της κόρη ενός πλούσιου συμβολαιογράφου ενώ η μητέρα του έναν εργάτη υψικαμίνου. Ο Λεονάρντο μεγάλωσε με τον πατέρα του στην Φλωρεντίας και από πολύ μικρή ηλικία έδειξε μια έμφυτη κλίση προς την μουσική και στο σχέδιο, στα δεκατέσσερα του μπήκε μαθητευόμενος στο εργαστήρι του ζωγράφου και αρχιτέκτονα Βερρόκκιο. 

Από το 1472 έως το 1480 εργάστηκε στο εργαστήριο ενώ παράλληλα φιλοτεχνούσε και δικούς του πίνακες. Το 1482, μετακόμισε στο Μιλάνο όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον ηγεμόνα του Μιλάνου Λουδοβίκο Σφόρτσα, ως γλύπτης, ζωγράφος και μηχανικός, σχεδιάζοντας διάφορα είδη μηχανών, βελτιώνοντας τεχνικά έργα και ξεκινώντας επιστημονικές μελέτες σε διάφορους τομείς. Το διάστημα 1495-1498 ζωγράφισε τον "Μυστικό Δείπνο" και μεταξύ 1483 - 1508 την Παναγία των Βράχων. Μετά την ήττα του προστάτη του Λουδοβίκου Σφόρτσα από τα γαλλικά στρατεύματα το 1499 και την κατάληψη τη πόλης από τους Γάλλους, εγκαταλείπει το Μιλάνο, περνά ένα διάστημα στην Βενετία και επιστρέφει το 1500 στην Φλωρεντία, όπου ξεκινά ίσως η παραγωγικότερη περίοδός του. 

Το 1502 με την ιδιότητα του αρχιτέκτονα και μηχανικού ταξιδεύει με τον Καίσαρα Βοργία στην κεντρική και άνω Ιταλία, τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου βρίσκεται πάλι στη Φλωρεντία, όπου ξεκινά να εργάζεται πάνω στο περίφημο έργο του, την Μόνα Λίζα, κατόπιν παραγγελίας του συζύγου της. Λίγο αργότερα αρχίζει την τοιχογραφία Η Μάχη του Ανγκιάρι για την αίθουσα συνεδριάσεων του Παλάτσο Βέκιο, έργο που θα μείνει ημιτελές ενώ συνεχίζει τις μελέτες του σχετικά με πτητικές μηχανές, φτιάχνοντας σχέδια που θυμίζουν έντονα ανεμόπτερα, ελικόπτερα και αλεξίπτωτα. Την περίοδο 1508-1512 ζει στο Μιλάνο, παρέχοντας τις υπηρεσίες του στον Σαρλ ντ' Αμπουάζ, κυβερνήτη της πόλης. Είναι διάσημος καλλιτέχνη πια κι εκτός των άλλων κάνει ανατομικές μελέτες και πρωτοποριακά για την εποχή του σχέδια πάνω στην ανατομία του ανθρώπου, ενώ το 1511, μετά την εκδίωξη των Γάλλων από το Μιλάνο ο Λεονάρντο επισκέπτεται την Ρώμη υπό την προστασία του αδελφού του πάπα, Τζουλιάνο των Μεδίκων. Στο περιβάλλον της παπικής αυλής καταπιάνεται με διάφορα επιστημονικά πειράματα και μελέτες, εκτός από διάφορες εφευρέσεις σχεδιάζει και το έργο της αποξήρανσης των ελών της περιοχής Ποντίνι. Μετά το θάνατο του Τζουλιάνο των Μεδίκων, το 1516, δέχεται την πρόσκληση του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α' και εργάζεται ως ζωγράφος της βασιλικής αυλής. Παράλληλα, συνεχίζει τα πειράματα του και ασχολείται με αρχιτεκτονικά και αρδευτικά σχέδια. Στις 23 Απριλίου του 1519 συντάσσει την διαθήκη του και τελικά πεθαίνει στις 2 Μαΐου στην Γαλλία. . 

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, άφησε πίσω του πλήθος ζωγραφικών έργων (αρκετά ημιτελή), εφευρέσεων, επιστημονικών μελετών, συγγραμμάτων, σημειώσεων και σχεδίων. Αναμφισβήτητα ήταν από τα πιο λαμπρά και πολυδιάστατα μυαλά όλων των εποχών, είχε φυσική και ψυχική ομορφιά και έδειχνε μεγάλο σεβασμό για κάθε είδους ζωή. Ήταν χορτοφάγος κι είναι γνωστό πως αγόραζε ωδικά πτηνά μόνο και μόνο για να τα απελευθερώνει. Η ιδιωτική και σεξουαλική του ζωή παραμένει μυστήριο. Είχε στενές σχέσεις με κάποιους μαθητές του κι έχει υποστηριχθεί από τον 16ο αιώνα πως οι σχέσεις αυτές ήταν ερωτικής ή σεξουαλικής φύσης. Δικαστήριο εγγραφών από το 1476 , όταν ήταν ηλικίας είκοσι τεσσάρων ετών, δείχνουν ότι ο Λεονάρντο και άλλοι τρεις νεαροί κατηγορήθηκαν για σοδομισμό. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ωστόσο ένας από τους κατηγορούμενους ήταν της άρχουσας τάξης οπότε εικάζεται πως αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω παρέμβασης υψηλά ιστάμενων. Η ποινή εκείνο τον καιρό για τον σοδομισμό ήταν θάνατος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: