Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ


Άμφισσα 28/9/2016

Η δημοτική αρχή, ξανάφερε στην επικαιρότητα την περιβόητη «γιορτή» λευκή νύχτα, μαζί με το Επιμελητήριο και μια χούφτα εμπόρων της πόλης της Άμφισσας. Ο δήμαρχος αρχή δεν αρκείται στη ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δήμο και στις δημοτικές επιχειρήσεις. Δεν του αρκεί που ανέτρεψε τη σταθερή δουλειά στο δήμο και έχει εργαζομένους με μερική απασχόληση, 6μηνίτες, 8μηνίτες, συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου αρνούμενος να διεκδικήσει μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Τώρα κάνει "λευκές νύχτες", όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το Σάββατο μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου.

·         Ποιος όμως θα δουλέψει τα καταστήματα μέχρι το πρωί της επομένης;
·         Ρωτήθηκαν οι υπάλληλοι;
·         Άραγε γνωρίζει η δημοτική αρχή και το Επιμελητήριο σε τι συνθήκες δουλεύουν και τι ωράρια έχουν οι εργαζόμενοι;
·         Οι αυτοαπασχολούμενοι ρωτήθηκαν που γονατίζουν κάθε μέρα και δεν σταυρώνουν ούτε ευρώ για το ρεύμαγια το νοίκι, για τον ΕΝΦΙΑ, την εφορία, για τον ΟΑΕΕ, για τους προμηθευτές, για να ζήσουν!

Η απελευθέρωση του ωραρίου δεν είναι "γιορτή" για μας τους εργαζόμενους, αφού μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα. Είναι συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται εις βάρος μας. Είναι γνωστό ότι καθημερινά στο εμπόριο και στον επισιτισμό, μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι, με λιγότερα ένσημα απ' ότι πραγματικά δικαιούνται, με απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, με ωράρια - λάστιχο, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με την απειλή της απόλυσης. Αυτή είναι η ζωή των εργαζομένων και είναι σε όλους γνωστή.

 Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι επιθυμία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του εμπορίου πανελλαδικά εδώ και χρόνια. Οι "Λευκές Νύχτες" είναι μέσο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αλλά και για τη γενίκευση της απελευθέρωσης του ωραρίου, γεγονός που θα οδηγήσει ακόμη πιο γρήγορα σε κλείσιμο μικρών καταστημάτων που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό. Αποτελεί "τυρί στη φάκα" για τους μικρούς εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους, εξαιτίας της βαριάς φορολογίας, του ασφαλιστικού, της αύξησης του ΦΠΑ, των περικοπών σε Υγεία και Παιδεία κ.λπ. Πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν την ασφάλειά τους, το νοίκι, τους προμηθευτές, ενώ άλλοι έχουν βάλει ή ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.

Την ίδια στιγμή οι μισθοί των εργαζομένων έχουν "πιάσει πάτο", οι συντάξεις ακόμη πιο κάτω και η ανεργία "ταβάνι". Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που τα μαγαζιά είναι άδεια. Δεν φταίει το ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά, ώστε σε πολλές περιπτώσεις δεν ικανοποιούνται ούτε καν οι βασικές τους ανάγκες. Οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι με "φιέστες" τέτοιου τύπου, δηλαδή με ανοιχτά καταστήματα το βράδυ, όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν οι κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους.

   Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανένα νόμο να δουλέψει μέχρι τα ξημερώματα για να λέμε ότι «γιορτάζουμε». Ας δουλέψουν αυτοί που αποφάσισαν για τις "Λευκές Νύχτες".

   Εμείς εμμένουμε στη θέση μας για 40ωρο - 5ήμερο - 8ωρο, με καμιά απελευθέρωση του ωραρίου.  Παλεύουμε για ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

   Θεωρούμε φυσικούς μας συμμάχους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και η πάλη τους από κοινού με τους εργάτες μπορεί να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική που τους εξοντώνει.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: