Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Σύνταξη στα 70 προτείνει η νεολαία του κόμματος Μέρκελ

Περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη πρότεινε η νεολαία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία προκαλώντας πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις – αλλά και χαρά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


«Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τη μείωση των συντάξεων, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς στην τρίτη ηλικία, θα πρέπει να συνδέσουμε το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής» δήλωσε ο πρόεδρος της χριστιανοδημοκρατικής νεολαίας Πάουλ Τσιέμιακ στην εφημερίδα «Rheinische Post».
Ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα μετριοπαθή πρόταση: «Οι γεννηθέντες το 1985, στους οποίους ανήκω και εγώ, θα έβγαιναν στη σύνταξη σε ηλικία 67,5 ετών. Το όριο των 70 ετών θα καθιερωνόταν μόλις το έτος 2100», εξηγεί ο Τσιέμιακ.
Σήμερα οι ασφαλισμένοι στον πυλώνα της υποχρεωτικής ασφάλισης συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη, εφόσον είναι γεννημένοι πριν από το 1946. Για τις επόμενες γενιές το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά και φτάνει τα 67,5 έτη για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1964.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας και την προσαρμογή του στη συνολική διάρκεια του εργασιακού βίου και στο προσδόκιμο ζωής. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις δημογραφικές εξελίξεις», υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: