Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ανακοινώθηκαν οι διώξεις για τα κακουργήματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Κρεμαστινού και Στουρνάρα σε δεινή θέση...

Από την Σμαράγδα Κοκκόρη. 

Από την περασμένη εβδομάδα (Τετάρτη 6 Απριλίου) "εξελίξεις έχουμε στο θέμα του (ξεχασμένου από ορισμένους...) σκανδάλου με τα εκατομμύρια στο ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με πληροφορίες του Press-Gr. Ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε ήδη ποινική έρευνα και άρχισαν να καλούνται, σε πρώτη φάση, 16 ανώτερα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες. Πρόκειται για την υπόθεση των κονδυλίων για διαφημιστικές δαπάνες και δημόσιες σχέσεις..."

Σήμερα Τρίτη 12 Απριλίου έγινε γνωστό και επίσημα ότι ποινικές διώξεις κατά των μελών του ΔΣ και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς για τη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου του Κέντρου. Αφορά την πρώτη φάση (θα ακολουθήσει και η δεύτερη) και πρόκειται για την περίοδο που πρόεδρος του ΔΣ ήταν η Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού (σύζυγος του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, σήμερα αντιπροέδρου της Βουλής). Ένα σοβαρό τμήμα της υπόθεσης αφορά την ανάθεση διαφημιστικής εκστρατείας στην εταιρεία της συζύγου του νυν διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Στουρνάρα.


Το αδίκημα το οποίο αποδίδεται στους κατηγορούμενους, είναι απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση:

- διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος ένωση εταιριών, με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του. Κατά τις εισαγγελικές αρχές, η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.

- ενώ με Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τη συγκεκριμένη προβολή, το Κέντρο εμφανίζεται να κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.

- Τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350.000 ευρώ με διαφημιστική εταιρία, με αντικείμενο την προβολή σποτ για την εποχική γρίπη, που όμως - σύμφωνα με την έρευνα- αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.

- Ένα μήνα αργότερα, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Φαίνεται όμως πως αυτή η κίνηση δεν προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.

- Τέλος, το Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζεται να αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης των 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (ECDC). Κατά τους εισαγγελικούς λειτουργούς, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Μάλιστα, το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη φέρεται να παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεταγενέστερο χρόνο από την προβολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: