Όπως μάλιστα υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, προϊστάμενος του τμήματος Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου, του Enterprise Greece, το τελευταίο τετράμηνο παρατηρείται αύξηση των νέων αδειών κατά 28,5%.
Παράλληλα, από την έναρξη του προγράμματος (το 2013) έως σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 983 άδειες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν και στο 16ο συνέδριο της Prodexpo, το τελευταίο διάστημα οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων πέρασαν στην πρώτη θέση έναντι των Ρώσων: Συνολικά σε Κινέζους έχουν δοθεί 335 άδειες σε Ρώσους 315, ακολουθούν οι αραβικές χώρες με 151 άδειες, Αίγυπτιοι έχουν λάβει 53 άδειες, Ουκρανοί 52, Αμερικάνοι 21 και διάφορες άλλες χώρες συνολικά 56.
Παρόλ” αυτά, συνολικά το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» στη χώρα μας δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ανάλογα και με τις αρχικές προσδοκίες των ίδιων των εταιρειών, των μεσιτών και των στελεχών του εγχώριου real estate, γεγονός το οποίο αποδίδεται αφενός σε επιμέρους αδυναμίες στη δομή του, αφετέρου στην έλλειψη »προϊόντος» στην ελληνική αγορά, ήτοι μεγάλων συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών.
Ο κ. Αγγελόπουλος πάντως επισημαίνει ότι το Enterprise Greece έχει δεχθεί σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό από δυνητικούς επενδυτές (σ.σ. το κατά πόσο βέβαια το ενδιαφέρον αυτό μετουσιώνεται σε πραγματικές επενδύσεις είναι άλλο ζήτημα) κυρίως για τομείς όπως ο τουρισμός και το real estate, ο ενεργειακός κλάδος με έμφαση τις καθαρές μορφές ενέργειας, ο αγροτικός τομέας και ο κλάδος των τροφίμων, η τεχνολογία, τα logistics και γενικότερα η μεταποίηση σε κλάδους που προορίζονται για εξαγωγές.
«Ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού, στους επιμέρους τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική περιλαμβάνεται ο θαλάσσιος τουρισμός, τα resorts, ο κλάδος των συνεδρίων, το city break, o τουρισμός υγείας και ο πολιτιστικός τουρισμός», αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος. Το 2014 ο οργανισμός Enterprise Greece δέχτηκε πάνω από 700 ερωτήματα (τα περισσότερα από την Ελλάδα) από ενδιαφερόμενες εταιρείες και επενδυτές και πραγματοποίησε περί τις 500 συναντήσεις στα γραφεία του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
«Το περασμένο έτος υποδεχθήκαμε περισσότερες από 15 επίσημες αποστολές από την Κίνα, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ετοιμάσαμε 25 επενδυτικές προτάσεις σε επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν για τους τομείς του τουρισμού και του real estate από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες, τη Ρωσία, την Τουρκία, Ινδία.
Τα αιτήματα που δεχθήκαμε για τον κλάδο του τουρισμού και του real estate επικεντρώθηκε κυρίως σε υφιστάμενα ξενοδοχεία και resorts προς πώληση ή μίσθωση, resorts τα οποία είναι αυτή την στιγμή υπό ανάπτυξη ή έχουν εν μέρει αδειοδοτηθεί, τουριστικά συγκροτήματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή είναι υπό κατασκευή, παραθαλάσσιες εκτάσεις ή ιδιωτικά νησιά προς πώληση, αλυσίδες που αναζητούν συνέταιρο ή χρηματοδότηση», καταλήγει ο κ. Αγγελόπουλος.
Πηγή: reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου