Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ωφελούν ή βλάπτουν;

Πως επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης;


Πως επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης;

Η στυτική δυσλειτουργία απασχολεί συχνά τους
μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες που έχουν κακή καρδιαγγειακή υγεία, σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να ερμηνευτεί ως προειδοποιητικό σημείο καρδιαγγειακής νόσου. 

Η υψηλή χοληστερόλη, που ευθύνεται για το 50% των εμφραγμάτων, παγκοσμίως, και αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισης στεφανιαίας νόσου συσχετίζεται στενά με την εκδήλωση βλαβών στις αρτηρίες του πέους. Αν και τα δεδομένα για τις γυναίκες είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες, οι μελέτες δείχνουν ότι όσες έχουν αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης ή χαμηλές τιμές καλής χοληστερόλης (HDL) εμφανίζουν πιο συχνά προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή σε σχέση εκείνες που δεν έχουν επηρεασμένες τιμές λιπιδίων. 


Οι στατίνες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας για τη μείωση της χοληστερόλης. Η χορήγηση στατινών ελαττώνει σημαντικά την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα, καθώς και την ολική θνητότητα. 

Σε παλαιότερη μελέτη, που έγινε σε διαβητικούς ασθενείς με στεφανιαία νόσο, που ανέφεραν στυτική δυσλειτουργία βρέθηκε ότι, όσοι έπαιρναν στατίνη είχαν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα μελλοντικά σε σχέση που δεν θεραπεύονταν με τα φάρμακα αυτά. 

Η συχνή τους χρήση από άτομα με υπερχοληστερολαιμία, που αναφέρουν παράλληλα διαταραχές στη σεξουαλική τους ζωή, έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών με αντιφατικά σε αρκετές περιπτώσεις αποτελέσματα. 

Επίδραση στους άνδρες

Για τους άνδρες, υπάρχει διχογνωμία για το κατά πόσον οι στατίνες ωφελούν ή βλάπτουν τη στυτική λειτουργία και τη λίμπιντο. Σε μερικές μελέτες υποστηρίζεται ότι, τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης βελτιώνουν τη στυτική λειτουργία, μέσω των ευνοικών επιδράσεων που έχουν στη λειτουργία των αρτηριών και μέσω της μείωσης της φλεγμονής, ενώ άλλες αντίθετα υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα, λόγω της μειωμένης παραγωγής τεστοστερόνης για τη σύνθεση της οποίας χρησιμοποιείται η χοληστερόλη. 

Η συγχορήγησή τους με φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ευοδώνοντας την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου που είναι η βασική χημική ουσία για τη διαστολή των αρτηριών. 

Ο προβληματισμός αυτός ίσως να αφορά περισσότερο ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου και άτομα με γνωστή στεφανιαία νόσο όπου χρειάζεται περισσότερο επιθετική μείωση της χοληστερίνης. 

Παρόλα αυτά, δύο μεγάλες ανασκοπήσεις αυτών των μελετών και μια πρόσφατη μελέτη σε μεγάλο πληθυσμό που παρακολουθήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειξαν ότι, οι στατίνες δεν αυξάνουν το κίνδυνο για εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας, μπορούν να βελτιώσουν όσους αναφέρουν προβλήματα στη στύση και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπερπλασίας προστάτη και διαταραχών στη γονιμότητα και τη λειτουργία των όρχεων. Τα δεδομένα, επίσης, έδειξαν σημαντική βελτίωση στη σεξουαλική επίδοση των ανδρών, όταν έγινε σύγκριση με τα εξειδικευμένα από του στόματος φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. 

Τι γνωρίζουμε για τις γυναίκες; 

Στις γυναίκες η μείωση της χοληστερόλης από τις στατίνες θεωρητικά μπορεί να μειώσει τη σύνθεση των ορμονών, όπως είναι η οιστραδιόλη και η ανδροστενδιόνη που έχουν την κακή χοληστερόλη (LDL) ως «πρώτη δομική ύλη». Αυτή η μείωση θα μπορούσε να επιφέρει διαταραχές στην έμμηνο ρύση, εμμηνόπαυση, στη γονιμότητα και τη μειωμένη λίμπιντο. 

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη σε πληθυσμό περίπου 3.000 γυναικών με σχετικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα που πήραν στατίνη έδειξε ότι, δεν αυξάνεται λόγω του φαρμάκου ο κίνδυνος για ορμονικές αλλαγές και προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή. 

Η επίδραση των φαρμάκων αυτών θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των παραγόντων που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών. 

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος - ανδρολόγος και Δρ Νίκος Ιωακειμίδης, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΗΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΗΚΩΜΑΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ...