Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ , ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ , ΜΕΡΟΣ 2 (τελευταίο)

         


ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ:
ΦΟΥΡΝΕΛΑ ΓΙΑ ΒΩΞΙΤΗ  ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΤΗΝ ΔΕΣΦΙΝΑ ΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ , ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ, ΤΗΝ ΙΤΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ, ΦΟΥΡΝΕΛΑ ΠΑΝΤΟΥ.  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ.

            Την Δευτέρα 26-10-2015    το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας  θα συζητήσει και θα λάβει απόφαση (γνωμοδοτικού Χαρακτήρα μεν αλλά …) για την πρόταση της Β1 φάσης του Χωροταξικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Το θέμα είναι  μείζονος σημασίας. Λάθος κατάληξη του Χωροταξικού της Περιφέρειας θα είναι καταστροφική και κάθε άλλη συζήτηση για Νοσοκομεία, Σχολεία, Αστυνομικά Τμήματα και Υπηρεσίες θα είναι περιττή. Τίποτα από όλα αυτά δεν προβλέπεται να υπάρχουν όπως τα ξέρουμε στην κοιλάδα των Δελφών, σε  περιοχές χωρίς πληθυσμό. Εάν π.χ. στο Δήμο Δελφών καταλήξουν να ζουν πέντε χιλιάδες (5.000) άνθρωποι , όσοι στην αντίστοιχη γειτονική περιοχή Στείρι -  Κυριάκι - Άσπρα Σπίτια – Αντίκυρα,  θα είναι γελοίο να περιμένουμε  κάτι περισσότερο από τους γείτονες και συμπατριώτες .
                        Η Πρόταση του Περιφερειακού Χωροταξικού της Στερεάς Ελλάδα  (που περιλαμβάνει και την  ευρύτερη περιοχή των Δελφών)  στο τεύχος του Β1 σταδίου  της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης     Στερεάς Ελλάδας» στην διεύθυνση:


               Η μελέτη αυτή είναι θεωρητικά αποτέλεσμα επιστημονικής εργασίας στο σύνολό της. Αποτυπώνει δηλαδή μία πραγματικότητα,  καταγράφει μία γεωγραφική περιοχή και τις παραγωγικές δραστηριότητες που μπορούν   να αναπτυχθούν βάση των ιδιαίτερων στοιχείων και των πόρων που διαθέτει   και καταλήγει  στην «Πρόταση», την ουσία και το αποτέλεσμα όλου αυτού του «επιστημονικού»  κόπου (και περίπου  εκατόν πενήντα  χιλιάδων  Ευρώ).  Αν κάποιος διαβάσει το Τεύχος   «Τοπίο» στην συγκεκριμένη Μελέτη, θα δει ότι οι «επιστήμονες» κατέγραψαν πράγματι την ευρύτερη περιοχή των Δελφών και δεν έχει γίνει λάθος. Τα λένε σχεδόν όλα σωστά. Η ουσία είναι η ΠΡΟΤΑΣΗ στην οποία  καταλήγουν. Σε αυτή, αφού γίνουν όποιες  αλλαγές κριθούν σωστές από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν κατά την Δημόσια Διαβούλευση που έχει τελειώσει για τους πολλούς και ολοκληρώνεται με την γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα γίνει Νόμος του Κράτους.  
            Δεδομένης της παρουσίας εξόρυξης Βωξίτη στην περιοχή , για να μπορεί κάποιος να καταλάβει για το τι διακυβεύεται σε αυτή την υπόθεση, είναι απαραίτητο να επαναλάβουμε το τι ισχύει Νομικά στις περιοχές που είναι  «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ», ή όπως χαρακτηρίζονται στην ΠΡΟΤΑΣΗ, «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»:  

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ  ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ  ΚΩΔΙΚΑ  ΝΔ.  210/ΦΕΚ277/Α/5-10-1973

 "Ο μεταλλειοκτήτης έχει δικαίωμα κατάληψης ξένων εδαφών για τις ανάγκες του μεταλλείου του... Υποχρεούται να αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη της επιφάνειας του εδάφους για τη στέρηση του εισοδήματος ή της χρήσης του ακινήτου του". (Μεταλλευτικός Κώδικας, άρθρα 139, 37, 38, 39, 40). "Ο μεταλλειοκτήτης δικαιούται να εκτελεί μεταλλευτικές εργασίες στο υπέδαφος ξένου ακινήτου χωρίς υποχρέωση προηγούμενης απαλλοτρίωσης ή καταβολής αποζημιώσεως στον ιδιοκτήτη του εδάφους ή συστάσεως δουλείας στο ξένο ακίνητο" (Μεταλλευτικός Κώδικας αρ. 67 παρ. 2 και 3, Αστικός Κώδικας αρ. 1001 εδ.β και Σύνταγμα αρ. 17).  
"Είναι επιτρεπτή η αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών εάν από τις εργασίες τίθενται σε κίνδυνο τα κτίσματα ή η ζωή ή η υγεία των κατοικούντων σε αυτές" (αρ. 128 παρ.2 του ΜΚ).  "Ο κύριος της γης έχει υποχρέωση να ανέχεται την εκπομπή αιθάλης, καπνού, αναθυμιάσεων, θερμότητας, θορύβου, δονήσεων ή άλλες παρόμοιες επενέργειες που προέρχονται από γειτονικό μεταλλείο, εφ’όσον αυτές δεν παραβλάπτουν σημαντικά (!) τη χρήση του ακινήτου του…" (αρ. 1003 ΑΚ).
Μεταλλευτικαί περιοχαί ΄Αρθρον 142.-
2. Προκειμένου όμως περί περιοχών αι οποίαι παρουσιάζουν αξιόλογον μεταλλευτικόν ενδιαφέρον ή υφίστανται ή πρόκειται να ιδρυθούν εν αυταίς αξιόλογοι μεταλλευτικαί ή μεταλλουργικαί εγκαταστάσεις, δύναται δια Πρ.  Δ/των εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, να χαρακτηρίζωνται αύται, ως «μεταλλευτικαί περιοχαί» και να απαγορεύηται η εντός αυτών ανάπτυξις ετέρων δραστηριοτήτων, εφ’ όσον εκ τούτων παρακωλύεται η άσκησις της μεταλλείας ή αι εργασίαι των μεταλλευτικών ή μεταλλουργικών εγκαταστάσεων, ή, εκ της ασκήσεως της μεταλλείας ή εκ των, κατά τα άνω, εργασιών παρεμποδίζεται η ανάπτυξις των ετέρων δραστηριοτήτων.

Ποιος δεν κατάλαβε;
Ποιες περιοχές θα γίνουν «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ»  και θα ισχύουν οι πιο πάνω Νόμοι σε λίγους μήνες, αν δεν διαγραφούν από τον χάρτη της ΠΡΟΤΑΣΗΣ του Χωροταξικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;
 Ο χάρτης που ακολουθεί είναι απόσπασμα από τον χάρτη της ΠΡΟΤΑΣΗΣ   και  έχει τονιστεί επιπλέον με χοντρή κόκκινη γραμμή το περίγραμμα των περιοχών αυτών :





Οι περιοχές «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»  είναι περιγραφικά οι ακόλουθες ξεκινώντας από την πρωτεύουσα Άμφισσα:


  • Άμφισσας - βόρειας Φωκίδας και Δωρίδας: Η πόλη της Άμφισσας είναι μέσα σε τέτοια περιοχή, η γραμμή πάει ανατολικά μέχρι την περιοχή Αργοστίλια, συνεχίζει βόρεια και περνά λίγες εκατοντάδες μέτρα έξω από την Γραβιά παίρνει μέσα τα Καστέλια και όλα τα χωριά δυτικά της Γραβιάς, περνά λιγότερο από πεντακόσια μέτρα δυτικά την Παύλιανης και γυρίζει προς Νότο επίσης λίγες εκατοντάδες μέτρα έξω από το Μαυρολιθάρι, περνά μέσα από το Λιδορίκη και Μαλανδρίνο και περιβάλλοντας Πεντεόρια, Βουνιχώρα, Αγία Ευθυμία περνά λίγο έξω από Τριταία, φτάνει στο Σερνικάκι όπου μαζί με το ίδιο το Σερνικάκι, Αγ.Κωνσταντίνο και  Αγ. Γεώργιο ξανακαταλήγει στην Άμφισσα.   Περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του δυτικού Δελφικού Τοπίου.
  •  Χρισσού - Δελφών:  Νότια πλευρά από το Σερνικάκι μέχρι το Χρισσό και όλος ο ορεινός όγκος βόρεια του Χρισσού (ένα χιλιόμετρο περίπου δυτικά των Δελφών) μέχρι το μισό της νοητής ευθείας στο χάρτη Χρισσού – Άμφισσας όπου γυρίζει δυτικά μέσα από τον ελαιώνα και κλείνει στο Σερνικάκι.  Στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου και της UNESCO.
  • Δεσφίνας: Περιλαμβάνει  το βόρειο μισό των πρανών του βουνού της Δεσφίνας από την θάλασσα (Μακρύγιαλος Αγ. Μηνάς)  του Κρισσαίου Κόλπου μέχρι και λίγο έξω από το χωριό της Δεσφίνας.
  • Ιτέας: Οι παράνομες εγκαταστάσεις της S&B  «ξεπλένονται» . Μαζί χαρακτηρίζεται μεταλλευτικής προτεραιότητας και η παλιά σκάλα του Σκαλιστήρι (σήμερα ΕΛΜΙΝ) που έχει πάρει άδεια το 2013 έχοντας δηλώσει ψέματα ότι είναι εγκαταστάσεις σε λειτουργία  (και κανείς από την Φωκίδα ή τα Υπουργεία δεν κατάλαβαν ότι μιλάμε για τα ερείπια του 1985), και για εξορύξεις περιοχή απο τον Αγιαννάκη μέχρι την μεταλλευτική περιοχή της Άμφισσας. Όλα μέσα στο Δελφικό Τοπίο.
  • Αράχωβας: Όλα τα πρανή των βουνών στην ανατολική θέα από την Αράχωβα και  από το Ζεμενό μέχρι και την Δαύλεια.
  • Επταλόφου: Περιοχή που ξεκινά λιγότερο από πεντακόσια μέτρα έξω από τον Επτάλοφο κινείτε προς Αμφίκλεια  μέχρι το μέσο της απόστασης  και γυρίζει σε σχεδόν τετράγωνο σχήμα προς τα Ανατολικά  μέχρι να ξανακλείσει στον Επτάλοφο.
  • Εθνικού Δρυμού Παρνασσού: Περιοχή με ανατολικό όριο το Χιονοδρομικό του Παρνασσού και δυτικό την ευθεία Λιβάδι – Επτάλοφος , όλη μέσα στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού. 

Σύμφωνα λοιπόν με το εγκληματικό θράσος και την αναίδεια που επιτρέψαμε να αναπτύξουν  όλα αυτά τα χρόνια  οι διεφθαρμένοι  και οι διαπλεκόμενοι που κατέστρεψαν τον τόπο μας και την ζωή μας (και μαζί με τους όμοιούς τους  όλη την Ελλάδα), «καλώς»  εχόντων των πραγμάτων, θα γίνουν κάποιες ίσως διορθώσεις και αυτό θα γίνει Νόμος του Ελληνικού Κράτους.

Και σε ένα δύο άντε το πολύ πέντε δέκα χρόνια , θα βαράνε φουρνέλα  κάτω από τα σπίτια και γύρω από τις πόλεις και τα χωριά  Άμφισσα ,  Καστέλια, Λιδορίκι ,   Μαλανδρίνο ,  Πεντεόρια, Βουνιχώρα, Αγία Ευθυμία  Σερνικάκι , Αγ. Κωνσταντίνο και Αγ. Γεώργιο και όλα τα χωριά που περικλείονται από αυτή την περίμετρο. Επίσης κάτω από το Χρισσό. Στα διακόσια με πεντακόσια μέτρα από Γραβιά, Επτάλοφο, Μαυρολιθάρι και Δεσφίνα και το 1 χιλιόμετρο από την Ιτέα και την Αράχωβα.

Μέχρι να συμβούν όλα αυτά (δεν θα τα κάνουν όλα σε ένα ή δύο χρόνια) , όλοι οι ξένοι και ντόπιοι που θα σκέφτονται   να έρθουν εδώ για διακοπές ή  για  να φτιάξουν στην περιοχή μία μονάδα ή να αγοράσουν  μία τουριστική κατοικία, μόλις ψάχνουν το Νομικό καθεστώς των χρήσεων γης θα βλέπουν   την «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ».
Το ίδιο και ο Νομοθέτης όταν αποφασίζει που θα δώσει επιδοτήσεις και αναπτυξιακά προγράμματα για τον Τουρισμό και την Ποιοτική Αγροκτηνοτροφική Παραγωγή .   
          
Θα μπορούσαμε να κλείσουμε εδώ αλλά αξίζει να προσθέσουμε επιπλέον τα ακόλουθα. Όπως φαίνεται στον Χάρτη της ΠΡΟΤΑΣΗΣ, όλα τα καλά παράλια της Φωκίδας (Ανατολική Δεσφίνα, Ιτέα μέχρι και  Γαλαξίδι και Ερατεινή μέχρι και Τριζώνια) προβλέπεται να έχουν προτεραιότητα οι Ιχθυοκαλλιέργειες .
Επιπλέον  δεν έχουν αποτυπωθεί στον χάρτη οι περιοχές της χερσονήσου της Δεσφίνας (Μακρανικόλας)  και στο Κοκκινάρι στην Άμφισσας όπου έχουν ήδη εγκριθεί Αιολικά Πάρκα και αυτά που ήδη υπάρχουν πάνω από το Γαλαξίδι και Βουνιχώρα.

ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΛΥΤΕΡΟ» ΟΛΩΝ, ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ.

           Με λίγα λόγια, είναι σίγουρο ότι σαν κοινωνία, στο πρόσφατο παρελθόν  έχουμε δώσει την εντύπωση ότι είμαστε « νεκροί», ή τουλάχιστον κάποιοι που μας εκπροσωπούσαν μας  πούλησαν κυριολεκτικά  σαν «νεκρούς».  Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις,  όπου βρωμάει «ψόφια»  κοινωνία, μαζεύονται από όλους τους επιχειρηματικούς χώρους τα «κοράκια»   και οι «ύαινες» επιχειρώντας τον διαμελισμό του  «πτώματος». 
            Αυτό που αποδείχτηκε   είναι ότι η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των Δελφών δεν ήταν «νεκρή». Πληγωμένη όμως είναι. Και  πρέπει να δώσει αγώνα ενάντια στην αθλιότητα και αυτός είναι κυριολεκτικά αγώνας «ζωής ή θανάτου» . Πρέπει να δοθεί μέχρι  στο ΦΕΚ να δημοσιευτεί ένα Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που να μην αναφέρει καθόλου περιοχές Μεταλλευτικής, Αιολικής ή Ιχθυοκαλλιεργητικής  προτεραιότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών.

Να αναφέρει  μόνο και ολοκληρωτικά   Τουριστικής προτεραιότητας

Και μέσα στις τουριστικές περιοχές, όλα θα μπορούν να γίνουν, όπου και όπως δεν ενοχλούν την Τουριστική δραστηριότητα.  Εάν για οποιονδήποτε το σύνθημα «ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ»  φαίνεται  υπερβολικό,   αυτούς που  είχαν το θράσος και την προσβλητικότητα απέναντι σε όλη την κοινωνία της περιοχής, ώστε  να  «σπρώξουν»  και να καταθέσουν αυτό το έκτρωμα που αποκαλούν επιστημονική  ΠΡΟΤΑΣΗ   τι πρέπει να τους κάνουμε;  

Ούτως ή άλλως αν «την βγάλουν καθαρή»  έχοντας επιχειρήσει τέτοιο ΕΓΚΛΗΜΑ, ούτε ο κ. Τσιρώνης ούτε  άλλος μπορεί να μας σώσει. Θα εξακολουθήσουν να είναι εκεί  και να περιμένουν την επόμενη βολική περίοδο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν σχόλια