Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Από τις ακτές της Καταλονίας στην Ιτέα



Στην Ιτέα, λιμάνι των αιώνιων Δελφών, στις 29 Αυγούστου 2015, δίπλα στο κύμα και υπό το φώς της πανσελήνου, διεξήχθη μια διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας παρουσίασε δύο  σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού από την Καταλονία. Τον ελληνιστή καθηγητή του Παν/μίου της Χιρόνα Αουζέβι Αγιένσα, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα και τον διεθνώς αναγνωρισμένο τραγουδοποιό Τζουζέπ Τέρου ο οποίος κατάγεται από τη Λ' ασκάλα, δίπλα στην αρχαία ελληνική αποικία Εμπόριον.
Ο Αουζέβι Αγιένσα σε άπταιστα ελληνικά, μίλησε για την ανταπόκριση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στην Καταλονία τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης των δύο λαών. Δεν παρέλειψε να επισημάνει τους ιδιαίτερους δεσμούς που τον συνδέουν με την περιοχή της Φωκίδας. Κατόπιν, οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Κολιαβάς και Δημήτρης Παλούκης  παρουσίασαν  το νεοεκδοθέν βιβλίο του, με τίτλο «Ο Κάρλες Ρίμπα και η νεοελληνική λογοτεχνία».
Ακολούθησε συναυλία με τον εξαίρετο Τζουζέπ Τέρου, ο οποίος ερμήνευσε στα καταλανικά μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη. Συγκινητική ήταν η αναφορά του στη φιλία του με τον αείμνηστο, επίσης Αλεξανδρινό, Ζώρζ Μουστακί.
Ενδεικτικό της σημασίας της εκδήλωσης είναι ότι στην καταλανική εφημερίδα El Punt Avui δημοσιεύτηκε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου εκτενές ρεπορτάζ από την εκδήλωση με τίτλο: «Kavafis, en catala, vora el mar d' Itea» (Ο Καβάφης, στα καταλανικά, δίπλα στη θάλασσα της Ιτέας).


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: