Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Μία κατηγορία με δύο ομίλους στην ΕΠΣ Φωκίδας το 2015-16

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Φωκίδας προέκυψαν, ύστερα από την έκτακτη γενική συνέλευση των ποδοσφαιρικών σωματείων του νομού

η οποία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με θέμα την αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Ομόφωνα ψηφίστηκε από τα σωματεία η διεξαγωγή μόνο ενός πρωταθλήματος στην Α΄ Κατηγορία, εφόσον οι ομάδες που θα δηλώνουν συμμετοχή και θα πληρώσουν το προκαθορισμένο παράβολο δεν θα ξεπερνούν τις 18. Εάν ο αριθμός των σωματείων που θα εκδηλώσουν επιθυμία συμμετοχής είναι 19 τότε από την επόμενη χρονιά θα διεξαχθεί πρωτάθλημα με 12 ομάδες στην Α΄ κατηγορία και οι υπόλοιπες ομάδες θα αγωνιστούν στη Β΄ κατηγορία. Η ΕΠΣ για τη νέα αγωνιστική περίοδο που ο αριθμός των ομάδων δεν θα ξεπερνά τις 18, για να μειωθούν τα έξοδα μετακινήσεων αποφάσισε όπως η διεξαγωγή της πρώτης, και μοναδικής, κατηγορίας να γίνει σε δύο ομίλους με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια όπως προκύπτουν από τους δύο δήμους -Δωρίδας και Δελφών.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, στον έναν όμιλο θα αγωνίζονται ομάδες του Δήμου Δωρίδας και στον άλλο όμιλο ομάδες του Δήμου Δελφών. Πιο αναλυτικά, στον πρώτο όμιλο θα συμμετέχουν 7 ή 8 ομάδες, δηλαδή οι Απόλλων Ευπαλίου, Δωριείς Μανάγουλης, Ένωση Γλυφάδας, Τολοφώνα Ερατεινή, Δωρικός Μαλαμάτων, Ηρακλής Μοναστηρακίου, Αετός Λιδωρικίου και ίσως ο Κούμαρος Μοναστηρακίου. Στον ίδιο όμιλο θα μπορούσε να αγωνιστεί και η Οιάνθη Γαλαξιδίου, όμως φαίνεται πως οι πιθανότητες διάλυσης στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολύ περισσότερες από τις πιθανότητες συμμετοχής, αν και έχει δοθεί παράταση στις δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την ημερομηνία κλήρωσης του πρωταθλήματος. Στον άλλο όμιλο αναμένεται να συμμετάσχουν 9 ομάδες, οι Αστέρας Ιτέας, Αφισσαϊκός, Κρισσαίος Χρισσού, Ησαίας Δεσφίνας, Ανδρούτσος Γραβιάς, Ολυμπιακός Κίρρας, Διαγόρας Πολυδρόσου, Ακαδημία Άμφισσας και Απόλλων Δελφών που επαναδραστηριοποιήθηκε. Ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή της Μυωνίας Αγίας Ευθυμίας και του ΑΟ Σάλωνα, ομάδες που ξεκίνησαν πέρυσι στο πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας, χωρίς ωστόσο να δώσουν το παρόν σε όλους τους αγώνες. Το πιο πιθανό πάντως είναι να μην συμμετέχουν ούτε φέτος, ενώ άγνωστο παραμένει το τι μπορεί να συμβεί με τον Φωκικό που έχει δικαίωμα συμμετοχής στη Γ΄ Εθνική όμως δεν έχει ακόμη διοίκηση (πληροφορίες του amfissaface, ωστόσο, δείχνουν πιθανότερο το σενάριο συμμετοχής στην τρίτη εθνική κατηγορία και όχι στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Φωκίδας). Το νέο πρωτάθλημα πάντως με τη νέα του μορφή -μία κατηγορία, δύο ομίλους- θα ξεκινήσει πιθανότατα στα μέσα Οκτώβρη ενώ οι λεπτομέρειες τις προκήρυξης θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες όταν θα πραγματοποιηθεί και η κλήρωση του πρωταθλήματος.
Όσον αφορά τον τρόπο ανάδειξης του πρωταθλητή Φωκίδας η διοργανώτρια αρχή προσανατολίζεται στην διεξαγωγή ενός μίνι πρωταθλήματος με τις τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου. Οι έξι αυτές ομάδες θα παίξουν σε διπλούς αγώνες μεταξύ τους -όλοι με όλους- χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το αν θα υπάρχει πλεονέκτημα ανάλογα με τη βαθμολογική θέση που κατέκτησαν στην πρώτη φάση των ομίλων. Όποια ομάδα καταλάβει την πρώτη θέση στη βαθμολογία μετά τη διεξαγωγή των 10 αγωνιστικών θα εξασφαλίσει τον τίτλο του πρωταθλητή και ταυτόχρονα τη συμμετοχή στους αγώνες μπαράζ για άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Στα μειονεκτήματα πάντως του νέου πρωταθλήματος είναι οι πολλές βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν καθώς εκλείπει ο κίνδυνος υποβιβασμού σε μικρότερη κατηγορία, έχοντας ως δεδομένο ότι όλες οι ομάδες της Φωκίδας αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα. Θεωρητικά ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει στην προκήρυξη αφού σε περίπτωση που την επόμενη χρονιά δηλώσουν συμμετοχή στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΦ πάνω από 18 ομάδες τότε στην Α΄ κατηγορία θα παραμείνουν μόλις 12 ενώ οι τελευταίες κάθε ομίλου θα υποβιβαστούν.
Στις αλλαγές θα πρέπει να προστεθεί και η απόφαση της ΕΠΣΦ να μην είναι υποχρεωτική η συμμετοχή ενός νεαρού ποδοσφαιριστή στην 11άδα αφού η σχετική διάταξη καταργήθηκε.
Τέλος όσον αφορά το κύπελλο θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτώβρη με την υποχρεωτική αγωνιστική παρουσία όλων των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή και στο πρωτάθλημα της μίας και μοναδικής κατηγορίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

επρεπε εδω και καιρό να καταλαβουν ολοι οτι η μικρη φωκιδα δεν επρεπε να εχει τοσα σωματεία ( 4 χώρια στη περιοχή της γραβιάς 4 ομάδες, τα ίδια και από το ευπάλιο)ηρθε η κριση για να αντιληφθούν την πραγματικότητα παράγοντες και ΕΠΣ