Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ζεύγος Κλίντον... Μια ομιλία αξίζει 500.000$

Ο Μπιλ, η Χιλαρι και η Τσέλσι Κλίντον
Ο Μπιλ, η Χιλαρι και η Τσέλσι Κλίντον με το μωρό της και τον συζυγό της, Μαρκ Μεζβίνσκι | AP Photo/William Regan, File


Συντάκτης: efsyn.gr
 
Περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια εισέπραξε το ζεύγος Κλίντον για ομιλίες το 2014, πλούτος που είναι βέβαιο ότι θα εγείρει νέα ερωτήματα για τις οικοκομικές συναλλαγές του, καθώς η Χίλαρι Κλίντον προετοιμάζεται να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την προεδρία των ΗΠΑ.
Ενα μέρος του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων των Κλίντον δόθηκε αργά χθες στη δημοσιότητα από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί για τους προεδρικούς υποψήφιους.

Η Χίλαρι Κλίντον σε ομιλία της στο Λας ΒέγκαςAP Photo/John Locher, File

Και αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι η Χίλαρι Κλίντον- που μιλάει συχνά για το πως ευνοούνται οι πλούσιοι στη χώρα της εις βάρος των οικονομικά αδυνάτων- και ο σύζυγός της αμοίφθηκαν με περίπου 2.5 εκατομμύρια δολάρια από τράπεζες και κερδοσκοπικά κεφάλαια, όπως η Deutsche Bank, η UBS και η Bank of America.
Μαζί έδωσαν περίπου 100 πληρωμένες ομιλίες στη διάρκεια του έτους- από εκδηλώσεις μεγάλων επιχειρήσεων όπως η eBay και η Microsoft μέχρι μικρότερους εξειδικευμένους οργανισμούς.
Παρότι συνήθως τόσο η Χίλαρι όσο και ο Μπιλ Κλίντον αμοίβονταν από 225.000 έως 275.000 δολάρια ως αμοιβή για κάθε εμφάνιση, η Bank of America πλήρωσε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ 500.000 δολάρια τον Μάρτιο πέρσι, για μια εμφάνιση στο Λονδίνο.
Η Χίλαρι κέρδισε ακόμα άλλα 5 εκατομμύρια δολάρια για τα δεύτερα απομνημονεύματα της, με τον τίτλο «Hard Choices», δηλαδή «Δύσκολες Επιλογές», στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Ο Μπιλ Κλίντον καλεσμένος σε εκδήλωση σε διεθνές πανεισπτήμιο στη Μαλαισία
Ο Μπιλ Κλίντον καλεσμένος σε εκδήλωση σε διεθνές πανεπιστήμιο στη Μαλαισία | AP Photo/Lai Seng Sin, File

Είναι γνωστό ότι το ζεύγος κερδίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τις ομιλίες τους τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η χθεσινή δημοσιοποίηση αυτών των εισοδημάτων έγινε μια περίοδο που εγείρονται πάλι θέματα για το εάν το ίδρυμα της οικογένειας δεν δήλωσε «σωστά» δωρεές από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς στη διάρκεια της θητείας της Χίλαρι στο υπουργείο Εξωτερικών.
Επιπλέον είναι βέβαιο ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κάνουν σημαία τους τα σχόλια της στη διάρκεια της περιοδείας για την προώθηση του βιβλίου της πέρσι, ότι η οικογένεια της ήταν «χρεοκοπημένη» όταν τελείωσε η δεύτερη θητεία του Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο το 2001, όταν αποκαλύπτεται ότι το εισόδημα τους στα περίπου 30 εκατομμύρια είναι 600 φορές πάνω από το εισόδημα του μέσους Αμερικανού.
Η Χίλαρι έχει ήδη δηλώσει ότι λυπάται που της ξέφυγαν τέτοιες κουβέντες, τις οποίες χαρακτήρισε μάλιστα άκομψες εκ μέρους της.
Οι δηλώσεις εισοδήματος του ζεύγους δείχνουν ότι συνεχίστηκε η φρενήρης, κερδοφόρα δραστηριότητα και των δυο, ακόμα και κατά την διάρκεια της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι. Η τελευταία πληρωμένη της εμφάνιση ήταν τον Μάρτιο, έναντι 250.000 δολαρίων.
Όσο για τον πρώην πρόεδρο συνεχίζει και τώρα ακάθεκτος, καθώς η τελΕυταία ομιλία έναντι αμοιβής έγινε μόλις πριν δυο ημέρες.
Στις ΗΠΑ, όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να δηλώνουν όλες αυτές τις αμοιβές τους από τη στιγμή που δηλώνουν επίσημα την υποψηφιότητα τους, να και ορισμένοι έχουν ζητήσει παράταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: