Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ξεκίνησε η λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου Αγρινίου

 

Στην αίθουσα της πρώην Τράπεζας Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των ωφελούμενων του Δημοτικού Λαχανόκηπου.
 Η συνάντηση έγινε παρουσία του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου Aντιδημάρχων, μελών της Επιτροπής του Δημοτικού Λαχανόκηπου, υπηρεσιακών παραγόντων και φυσικά των δικαιούχων. Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο δημοτικό αγροτεμάχιο που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού του Δήμου Αγρινίου στην περιοχή Γιαννούζι, εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, ποδήλατο, αστική συγκοινωνία, ακόμη και με τα πόδια.

«Ο δημοτικός- λαχανόκηπος δεν έτυχε της προσοχής και της στήριξης  τα προηγούμενα χρόνια. Παρά τις δυσκολίες πραγματοποιήσαμε την προγραμματική μας δέσμευση και καταφέραμε να μεταφέρουμε το Δημοτικό Λαχανόκηπο από την προηγούμενη θέση του που ήταν απομακρυσμένη και δύσκολα προσβάσιμη, σε μια θέση κοντά στην πόλη όπου μπορούν να μεταβούν εύκολα όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Έχουμε τη θέληση να κάνουμε το Δημοτικό Λαχανόκηπο τόπο συνάντησης ανθρώπων με αγάπη και μεράκι για τη γεωργία, την κηπουρική και την αειφορία. Σήμερα το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η λειτουργία του λαχανόκηπου θα  προσφέρει σε 100 οικογένειες συμπολιτών μας μια σημαντική πηγή κάλυψης των αναγκών σίτισής τους και μια δημιουργική διέξοδο κόντρα στην κρίση » ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο Δήμος Αγρινίου με την Επιτροπή του Δημοτικού Λαχανόκηπου, το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και τις Κοινωνικές Δομές θα φροντίσει για την άρτια λειτουργία του και την όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση από όλους τους ωφελούμενους. Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι είναι δημότες και κάτοικοι κυρίως άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς και ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, μέλη οικογενειών που πλήττονται με πολλαπλή ανεργία, άνεργοι-μέλη οικογενειών πολυτέκνων , σχολεία και διάφοροι φορείς.

Οι δικαιούχοι μπορούν να καλλιεργήσουν όποια λαχανικά θέλουν χωρίς καμία επιβάρυνση, αφού ο δήμος προμηθεύει τους σπόρους, το χώμα και το νερό για το πότισμα, σε ειδικά διαμορφωμένους ατομικούς χώρους κηποτεμάχια (περίπου 70 τμ). Η μόνη τους υποχρέωση είναι να ακολουθούν αποκλειστικά βιολογικές μεθόδους και να προσφέρουν το 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Αγρινίου.

«Στόχοι μας είναι η ενθάρρυνση και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των καλλιεργητών με στόχο τη διάδοση καλών βιολογικών πρακτικών, η προώθηση της χρήσης παραδοσιακών ποικιλιών κηπευτικών, η εκπαίδευση των ωφελούμενων και άλλων ενδιαφερομένων στις ορθές γεωργικές πρακτικές, η συμμετοχή των σχολικών μονάδων σε προγράμματα εκπαίδευσης και δημιουργίας Σχολικών Λαχανόκηπων και τέλος η οργάνωση εκδηλώσεων ψυχαγωγικού χαρακτήρα στο χώρο του Λαχανόκηπου για την ενδυνάμωση του κοινωνικού χαρακτήρα του» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Toπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και πρόεδρος της επιτροπής του Δημοτικού Λαχανόκηπου, Γιώργος Μελιάδης.

«Μέσω του λαχανόκηπου μπορούμε να προσφέρουμε σε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη και να ενισχύουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο» επισήμανε από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, Κώστας Καλαντζής.

Επίσης η κ. Καραπαπά Βασιλική, Γεωπόνος, Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής για την Οργάνωση και τη Λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου, αναφέρθηκε  στη φιλοσοφία της καλλιέργειας που βασίζεται σε παραδοσιακές τεχνικές κηπευτικής, στις παραδοσιακές-τοπικές ποικιλίες λαχανικών, στην οικογενειακή εργασία και στη βιολογική καταπολέμηση των ζιζανίων, εντόμων και εχθρών .Eπίσης εκτενή αναφορά έκανε στις  πρώτες καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να γίνουν στο έδαφος για να δεχθούν τα σπορόφυτα.

Ο  κ. Κοντοδήμας Ηλίας, Τεχνολόγος-Γεωπόνος, ενημέρωσε για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών και η κ. Νότη Αλεξάνδρα, κοινωνική λειτουργός, αναφέρθηκε στον κοινωνικό ρόλο του Λαχανόκηπου.

Η λειτουργία του δημοτικού λαχανόκηπου, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας», το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο πλαίσιο του Ε. Υ. Δ. Ε. Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος θα ξεκινήσει την λειτουργία του τη Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, (8 το πρωί.).  Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής (τηλ. επικοινωνίας 26413-63452, 454, 456).

Δεν υπάρχουν σχόλια: