Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η πολιορκία του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στα Δεκεμβριανά (βίντεο). Η άγνωστη ιστορία του πολυτελούς ξενοδοχείου στο Κεφαλάρι, όπου το 1990 ακούστηκε η φράση, «Χωρίς τον Άκη δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ»

KifisiaPentelikonHotel_zpsc378ba28

Το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά είναι συνώνυμο της πολυτέλειας.
Έγινε ιδιαίτερα γνωστό τη δεκαετία του ’90 από τις πολυτελείς δεξιώσεις και από τις πολιτικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ.
Στην ιστορία πέρασαν οι συναντήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τα στελέχη του κινήματος και οι παρασκηνιακές συναντήσεις που καθόρισαν πολλές αποφάσεις. Εκεί έγινε και η ιστορική Κεντρική Επιτροπή που καταγράφηκε «ανταρσία» των στελεχών κόντρα στην επιλογή του Παπανδρέου να επιλέξει τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ως γραμματέα του κινήματος.
Τότε ακούστηκε η φράση «Χωρίς τον Άκη δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ» από τον Γεννηματά, που στήριξε τον Ανδρέα κόντρα στη Μελίνα, τον Λαλιώτη, τον Πάγκαλο και τον Σημίτη που ήθελαν Παρασκευά Αυγερινό.

papandreou_simitis_vaso

Το ξενοδοχείο έχει και μια λιγότερο γνωστή ιστορία, καθώς πρωταγωνίστησε σε μια θρυλική μάχη στα περίφημα Δεκεμβρια το 1944.
Το «Πεντελικόν», αλλά και το γειτονικό ξενοδοχείο «Σεσίλ» στο Κεφαλάρι βρέθηκαν στο επικεντρο σφοδρών συγκρούσεων και πολιορκήθηκαν από άντρες του Ε.Λ.Α.Σ, καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί το επιτελείο της βρετανικής αεροπορίας.

Δείτε το αφιέρωμα στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» ΕΔΩ

Σύμφωνα με το News 247 το Πεντελικόν έβαλε λουκέτο μετά από 88 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.
Σε επικοινωνία που είχε με υπαλλήλους του ξενοδοχείου, ο λόγος είναι η έξωση που τους κοινοποιήθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη (σ.σ. πρόκειται για τον κ. Δουζόγλου, ομογενή επιχειρηματία από την Νότια Αμερική).

Η ιστορία του «Πεντελικόν» Το 1924 άρχισε η οικοδόμηση του ξενοδοχείου και το 1927 έγιναν τα εγκαίνια του. Ανάμεσα στους επιφανείς πελάτες της εποχής ήταν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το «Πεντελικόν» ήταν πάντα ο χώρος συνάντησης των «μεγάλων» οικογενειών της Αθήνας. Tο 1984 το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν ήρθε στην ιδιοκτησία του κ. Βάρδη, ο οποίος όταν απέκτησε το ξενοδοχείο, το έκανε συνώνυμο της πολυτελείας.
Το «Πεντελικόν» έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα -πέρα από την κοινωνία των βορείων προαστίων- το 1990.Το φθινόπωρο του 1990 συνεδρίαασε εκεί η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει τον πρώτο γραμματέα του κόμματος.
Τότε η Μελίνα Μερκούρη, οι Θ. Πάγκαλος, Κ. Λαλιώτης και Κ. Σημίτης προόριζαν για τη θέση τον κ. Π. Αυγερινό.
"Και είχαν μετωπική σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που σε δραματικούς τόνους είπε από το βήμα της ΚΕ:
«Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Δεν πρόκειται να υποκύψω. Δέχομαι την πρόκληση. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος»"
Στο πλευρό του προέδρου τάχθηκε τότε και ο Γ. Γεννηματάς, λέγοντας το θρυλικό: «Χωρίς τον Άκη δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ».
Το «Πεντελικόν» ωστόσο εκτός από σημείο συνάντησης πολιτικών ήταν και «καταφύγιο» παραγόντων του ποδοσφαίρου.
Στο «Πεντελικόν» έφερε το 2002 ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης τον Μπάγεβιτς και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας έκαναν πορεία έξω από το ξενοδοχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: