Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Βερολίνο και Παρίσι βάζουν τέλος στα σενάρια για Grexit



Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως τόσο η ίδια, όσο και η κυβέρνησή της είχαν ανέκαθεν πολιτική παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.


Την ώρα που στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να κοστολογούν πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Π. Μοσκοβισί, επανέλαβε χθες ότι σενάριο αποχώρησης της χώρας από το ευρώ δεν υπάρχει στην ατζέντα, ενώ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε πώς τόσο η ίδια, όσο και η κυβέρνησή της είχαν ανέκαθεν πολιτική παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Μοσκοβισί έβαλε στον δημόσιο διάλογο την παράμετρο του χρέους, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων. Κάτι που υποστήριξαν και Γερμανοί βουλευτές, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και η συζήτηση θα γίνει μετά τις εκλογές.

«Πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να πει στους λαούς και στις αγορές ότι εγώ, η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση ακολουθούσαμε πάντοτε μια πολιτική για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ότι οι δεσμεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών κρατών-μελών, έγιναν σεβαστές και τηρήθηκαν» δήλωσε η κ. Μέρκελ από το Λονδίνο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες. Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα αυτά ήταν δύσκολα χρόνια. Εχουμε διανύσει πολύ δρόμο» και ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα είμαστε σε θέση να οδηγηθούμε σε μια επιτυχημένη κατάληξη, πάντα ακολουθώντας τον γνώμονα πως από τη μια μεριά η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί και από την άλλη πως πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη».

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν σε απάντηση των δημοσιευμάτων περί γερμανικών σχεδίων για Grexit. Ο γερμανικός Τύπος συνέχισε και χθες (δημοσίευμα της εφημερίδας Bild) ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει τέτοια σχέδια. Ο εκπρόσωπος, δε, του υπουργείου Οικονομικών, κ. Μ. Γέγκερ, επιβεβαίωσε ότι γίνονται σκέψεις στο υπουργείο του σε επίπεδο ειδικών για το πώς πιθανώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά πρόσθεσε πως τέτοιου είδους σχέδια δεν έχουν προωθηθεί ούτε στον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ούτε και στην καγκελάριο Μέρκελ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Γκι Φερχόφσταντ, υποστήριξε πως με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη- μέλη στην Ελλάδα, μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα κόστιζε 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, 29 δισ. ευρώ στην Ισπανία, 44 δισ. στην Ιταλία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία και 66 δισ. - 80 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Επίσης, ο κ. Φρ. Στράουμπχαρ, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, θεωρεί σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι η Ελλάδα είτε παραμείνει είτε όχι στην Ευρωζώνη πρέπει να εξοφλήσει τους τόκους, καθώς εκτιμά ότι το κεφάλαιο των δανείων δεν θα μπορέσει να το εξοφλήσει. Από την πλευρά του, ο Independent ανέφερε σε άρθρο του πως «η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, αλλά πλέον είναι αναπόφευκτη».

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» υποστήριζε χθες ότι «η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα», στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εξετάζεται αυτή την εποχή πώς θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός συμβιβασμός (στο θέμα του χρέους) με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για τη γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα - παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα».

Μάλιστα, η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ανέφερε χθες πως «ο Αλέξης Τσίπρας εργάζεται στο παρασκήνιο με τους γεφυροποιούς των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού που να απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, βγάζοντας από το μαγικό καπέλο μια λύση που να επιτρέπει σε όλους να πουν ότι νικήσανε, καθιστώντας δυνατή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή μιας συμφωνίας με την τρόικα». Και η λύση αυτή αφορά το χρέος.

Σύμφωνα, δε, με το Bloomberg, δύο Γερμανοί βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, άφησαν χθες ανοικτό το παράθυρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

"Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: