Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Το ρεκόρ των 24 εκατ. αφίξεων με έσοδα 12,5 δισ. πέτυχε ο τουρισμός το 2014


Υπερτετραπλάσιο ποσοστό αύξησης στις αφίξεις ξένων τουριστών πέτυχε ο ελληνικός τουρισμός το 2014 σε σχέση με τον μέσο όρο αύξησης των διεθνών αφίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό εξάγεται ως συμπέρασμα από τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων που ανακοίνωσε, χθες, από τη Μαδρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και από την τελική εκτίμηση των αφίξεων στην Ελλάδα που δημοσιοποίησε επίσης, χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο ΠΟΤ ανακοίνωσε ότι οι αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν στον αριθμό ρεκόρ του 1,14 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,7% ή κατά 51 εκατ., ενώ εκτίμησε για το 2015 ότι θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 3% έως 4%.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των διεθνών αφίξεων συνέπεσε με τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης και την αλλαγή υπουργικής σκυτάλης στον χώρο του τουρισμού με την ανάληψη του τομέα από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά. Επ’ ευκαιρία ο ΣΕΤΕ χαιρέτισε τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας της χώρας, επισημαίνοντας ότι το 2014 ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα με 24 εκατ. αφίξεις που έγιναν σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, σημείωσε ότι με 13,5 δισ. ευρώ έσοδα και περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας συνέβαλε στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης και της ελληνικής κοινωνίας.

Για το 2015, ο ΣΕΤΕ τόνισε ότι «ο τουριστικός κόσμος σηκώνει τα μανίκια και συνεχίζει τη σκληρή δουλειά με στόχο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών και να τεθούν οι βάσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2014, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αποδειχθεί ως μία ισχυρή και ανθεκτική δραστηριότητα και ισχυρός παράγοντας οικονομικής ανάκαμψης με τη δημιουργία εκατ. θέσεων εργασίας και τζίρου δισ. δολ. για εξαγωγές. Αυτό, πρόσθεσε, ισχύει για προορισμούς σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα για την Ευρώπη, καθώς η περιοχή «αγωνίζεται» να παγιώσει την έξοδό της από μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της ιστορίας της.

Η Ευρώπη πέρυσι με αύξηση 4% ή κατά 22 εκατ. έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 588 εκατ. διεθνών αφίξεων. Η Κίνα ήταν και το 2014 η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο με 104 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο, ο ΠΟΤ θα ανακοινώσει τα μεγέθη των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2014, εκτιμώντας ότι θα είναι υψηλότερα από το 1,2 τρισ. δολ. του 2013. Για το 2015, ο κ. Ριφάι εκτίμησε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η παγκόσμια οικονομική κατάσταση βελτιώνεται. Θετικά θεωρεί ότι θα λειτουργήσει η μείωση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα του 2009.

Αυτό, συμπλήρωσε, θα μειώσει το κόστος των μεταφορών και θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης και την ιδιωτική ζήτηση σε οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο. Από την άλλη, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες από τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και αποτελούν ισχυρές αγορές - πηγές τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: