Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τα 7 δις της επόμενης δόσης, θέλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι περίμενε «τις ταραγμένες ημέρες».






Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει τη δόση των 7 δισεκατομμυρίων του προγράμματος για να πληρώσει τα χρέη της, αλλά στόχος της είναι να επανεξετάσει συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη στους New York Times.


«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου. Στόχος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και να πάρει η οικονομία τα χρήματα που χρειάζεται», σημειώνει σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τον περιορισμένο χρόνο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Τονίζει επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και όχι να επιδιώξει την αντιπαράθεση με τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Wall Street. Για το πρωτογενές πλεόνασμα η πρόταση του είναι, όπως λέει, να κρατηθεί στο 1%-1,5% τα επόμενα χρόνια και όχι να βρίσκεται στο 4,5% από το 2016 και μετά όπως θέλουν οι πιστωτές.

Αναφέρει επίσης ότι δεν θα υπάρξει ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως η χώρα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, χωρίς όμως να πουλήσει τα «ασημικά». Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι περίμενε πως «τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα» ενώ λέει ότι «μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν». 

LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια: