Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

11 ενδιαφέροντα πράγματα για τα Νησιά Φερόες (και 11 τέλειες φωτογραφίες) . Μας νίκησαν στο ποδόσφαιρο. Ποιοι είναι τελικά;



άρθρο του Άρη Δημοκίδη για το www.lifo.gr




"Πιο χαμηλά δε γίνεται" είπε κάποιος στην τηλεόραση μετά το ματς της Εθνικής μας, η οποία έχασε απ' τα Νησιά Φερόες, και μάλιστα στην έδρα της. 

Το Πρώτο Θέμα έγραψε: "ΕΘΝΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ: Η Ελλάδα έχασε και από τα Νησιά Φερόε", ενώ ο sport fm διάλεξε τον τίτλο "ΕΛΛΑΔΑ-ΝΗΣΙΑ ΦΑΡΟΕ 0-1: Να την κλαίνε οι ρέγγες."

Τι είναι όμως σύμφωνα με το βίκι τους αυτά τα νησιά που δεν κερδίζουν σχεδόν ποτέ, και βρήκαν την μέρα να κερδίσουν χτες;



δορυφορική λήψη των νησιών Faroe
Το Føroyar ή Faroe Ιslands ή Færøerne σημαίνει Νησιά των Προβάτων.
Τα νησιά είναι 18. (Τα 17 είναι κατοικήσιμα)
Αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία που ανήκει στο βασίλειο της Δανίας.
Εικάζεται ότι τον 6ο αιώνα ένας Ιρλανδός μοναχός παρέπλευσε κάποια νησιά στο βόρειο Ατλαντικό, τα οποία χαρακτήρισε ως παράδεισο των πουλιών και των προβάτων. Ίσως, με βάση τα σημερινά χαρακτηριστικά τους, τα νησιά αυτά να ταυτίζονται με τα Φερόε. Στα τέλη του 7ου αιώνα, τα νησιά δέχθηκαν την επίσκεψη μοναχών από την Ιρλανδία σε αναζήτηση ερημητηρίων για μοναχισμό
Βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στην Σκωτία, την Νορβηγία και την Ισλανδία με συνολική έκταση 1.399 km2 και πληθυσμό μόλις 49.483 κατοίκων.
Το παλαιότερο γνωστό γραπτό κείμενο, στο οποίο μάλλον γίνεται αναφορά στα νησιά, ανήκει στον Ντικουίλ, έναν Ιρλανδό μοναχό, ο οποίος στο βιβλίο του Μενσούρα Όρμπις Τέρα (Περιγραφή της γήινης σφαίρας) το 825 μ.Χ. περιγράφει τις χώρες βόρεια της Αγγλίας. Στο κείμενο περιγράφονται μεταξύ άλλων νησιά που ταιριάζουν με τη φυσική περιγραφή των Φερόων Νήσων
Το κλίμα των νησιών χαρακτηρίζεται από δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, συνήθως με νεφοσκεπή ουρανό και συχνές ομίχλες και ισχυρούς ανέμους. Τα νησιά έχουν τις ψηλότερες βραχώδεις ακτές σε όλη την Ευρώπη, και ορισμένες από τις ψηλότερες παγκόσμια.
           


Από τους σχεδόν 50.000 κατοίκους, το 91,7% έχουν γεννηθεί στα νησιά, ενώ την δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα αποτελούν οι Δανοί με 5,8%. Τέλος υπάρχουν μικρές μειονότητες κατοίκων με καταγωγή από την Γροιλανδία, την Ισλανδία και την Νορβηγία.

Όλα τα ζητήματα ρυθμίζονται εσωτερικά από το κρατίδιο εκτός αυτών της άμυνας και των εξωτερικών υποθέσεων (δεν υπάρχει οργανωμένος τοπικός στρατός), καθώς η άμυνα παραμένει στην υπευθυνότητα του Βασιλείου της Δανίας. Τα μοναδικά σώματα ασφαλείας στο νησί είναι η μικρή τοπική αστυνομική δύναμη και η ακτοφυλακή.

Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι Λουθηρανοί Χριστιανοί και ανήκουν Εκκλησία των Νήσων Φερόες. Επίσης, υπάρχει μια μικρή κοινότητα Μαρτύρων του Ιεχωβά η οποία αποτελείται από 4 εκκλησίες και αριθμεί 117 μέλη. Οι κάτοικοι μιλούν την τοπική διάλεκτο, αλλά μιλιούνται και τα Δανέζικα και, λιγότερο, τα Ισλανδικά.

Πρωτεύουσα είναι το Τόρσχαβν, με 19.000 κατοίκους το οποίο βρίσκεται το νησί Στρέιμοϊ. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το Κλάκσβικ,με 5.000 κατοίκους, στο νησί Μπόρντοϊ.

Πρωθυπουργός των Φερόων Νήσων είναι σήμερα ο Κάι Λέο Γιοχάνεσεν από το Σεπτέμβριο του 2008. Γεννήθηκε στο Τόρσχαβν, στις 28 Αυγούστου του 1964. Ήταν ποδοσφαιριστής με την ομάδα Χάβναρ Μπόλτφελαγκ και αγωνίστηκε επίσης με την εθνική ομάδα των Φερόε την περίοδο 1991-1992. Έπαιζε τερματοφύλακας και έλαβε μέρος στο Euro-92 και στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1994. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση και τη Βουλή, που ονομάζεται Løgting , απαρτιζόμενη από 33 μέλη. Η δικαστική εξουσία είναι ανύπαρκτη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: