Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΙΟ ΨΥΧΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 10ΕΤΙΑΣ !!




 
Θα μπορούμε να πούμε στο τίτλο μας όχι έρχεται… αλλά πως ήρθε ο πιο ψυχρός Χειμώνας της τελευταίας 10ετίας στη χώρα μας και τα Βαλκάνια γενικότερα, μιας και χιόνια αρκετά έχουμε δει από τις 22 Οκτωβρίου, αλλά και θερμοκρασίες που σημειώνονται στη καρδιά του Χειμώνα…



Ο φετινός Χειμώνας φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τους Χειμώνες που επικράτησαν τουλάχιστον τη τελευταία 10ετία στη χώρα μας, οι οποίοι δεν είχαν πολλά χιόνια ούτε πολύ κρύο, πέρα από 2 χρονιές που ήταν το 2008 και ο 2011 όπου τη πρώτη χρονιά έπεσαν κάποια χιόνια αλλά μόνο μία συγκεκριμένη περίοδο του Χειμώνα, αλλά και τη δεύτερη χρονιά έπεσαν αρκετά χιόνια.
Ωστόσο ο φετινός Χειμώνας, φαίνεται να ξεκινάει νωρίς, με πολύ κρύο ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Φέτος φαίνεται να είναι η χρονιά των αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και η χρονιά των σφοδρών χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους στην ανατολική Ευρώπη. 

Οι αντικυκλώνες, φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του Χειμώνα, θα εγκατασταθούν στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έτσι, όλα τα συστήματα και το κρύο από τη βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. 

Έτσι, όποτε θα υπάρχει μέσα στο Χειμώνα, κάποιο χαμηλό βαρομετρικό, τις περισσότερες φορές που θα επικρατεί αντικυκλώνας στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, θα κατευθύνεται αφού το επιτρέπουν οι συνθήκες προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, δίνοντας είτε πολλές βροχές, είτε πολλά χιόνια, αν συνοδεύεται το σύστημα από ψύχος ή και γενικότερα κρύο. Χρονιές όπως το 1988, το 2001, το 2002, το 2004 και το 2008, είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, ωστόσο το 1988, το 2001 και το 2004 για όσους θυμούνται, τα φαινόμενα μέσα στο Χειμώνα ήταν ακραία και ασυνήθιστα σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο. 
Ο αντικυκλώνας για όσους δεν γνωρίζεται, εμποδίζει τα χαμηλά βαρομετρικά να κινηθούν προς την περιοχή στην οποία έχει εγκατασταθεί αυτός και ουσιαστικά τα στέλνει σε περιοχές που δεν έχουν αντικυκλώνες.
 Φέτος οι πιο πολλοί αντικυκλώνες φαίνεται να σχηματίζονται στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα όλο το κρύο, τα χιόνια και τις βροχές, να τις έχουμε στην βόρεια και ανατολική, νοτιοανατολική Ευρώπη. 
Στη Σιβηρία, φέτος μετά από πολλά χρόνια, επικρατεί ψύχος με θερμοκρασίες ακόμα και -30oC. Τμήματα αυτού του ψύχους, τα αναμένουμε να μας επισκεφτούν, τόσο μέσα στο Νοέμβριο όσο και μέσα στο Δεκέμβριο. Ήδη μετά τις 22 Οκτωβρίου, πήραμε μία γεύση, ενός τμήματος κρύου, που επικρατεί στη Ρωσία και τη Σιβηρία.
 Πάμε λοιπόν για βαρύ Χειμώνα, ίσως τον πιο βαρύ της τελευταίας 10ετίας, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες. Νωρίς λοιπόν μπήκε ο Χειμώνας. Θα δούμε πως θα κυλίσει και στη διάρκεια του… Πάντως φαίνεται τα χιόνια φέτος να φτάνουν ως και σε παραθαλάσσιες περιοχές…
 greek-weather.org
 
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μη τρομάζετε τον κόσμο με ειδήσεις που δεν είναι διασταυρωμένες.Γνωστοί μετεωρολόγοι βγήκαν και διέψευσαν την είδηση αυτή.