Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχονται επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στα αρωματικά φυτά με το νέο αναπτυξιακό



Ενίσχυση έως και 10 εκατ. ευρώ θα προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος στα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, όταν η επιδότηση στον προηγούμενο νόμο έφθανε μέχρι και τις 100.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε στο "R" o Kάσσανδρος Γάτσιος, γεωπόνος και σύμβουλος επιχειρήσεων στην εταιρεία Symagro, ο νέος αναπτυξιακός που θα αφορά την περίοδο 2014-2015 δεν θα περιορίζεται μόνο στην μεταποίηση των αρωματικών φυτών αλλά θα αφορά το σύνολο της καλλιέργειας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν μια καθετοποιημένη παραγωγή και να διαχειρίζονται πλήρως το προϊόν που παράγουν.

Εντωμεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και το  μέτρο 123Α  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων», ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

 Όσον αφορά το νέο αναπτυξιακό νόμο που πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα πριν από τα τέλη του έτους οι επιλέξιμες δαπάνες που θα καλύπτει θα είναι:

  • Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
  • Η κατασκευή ή τη βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων.
  • Η προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας, περιλαμβανομένης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως προβλέπεται στις εθνικές διατάξεις.
  • Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
  • Τα γενικά έξοδα μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.
  • Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).
  • Την απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP κλπ.).
  • Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου για τη λειτουργία της επένδυσης λογισμικού, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
  • Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι του ποσού των 50.000€.
  • Τα έξοδα για την κατασκευή γεώτρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της μονάδας.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
www.reporter.gr




Τα αρωματικά φυτά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα φύεται ένας μεγάλος αριθμός αρωματικών φυτών, τα οποία είτε φύονται σε όλη τη χώρα, είτε σε ένα βιότοπο, είτε εξαπλώνονται σε μία μικρή περιοχή. Τα είδη εκείνα που απαντώνται σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποικιλότητα σε ότι αφορά την απόδοση τους σε αιθέρια έλαια σε αντίθεση με τα ενδημικά είδη.Έχουν καταγραφεί περίπου 2000 είδη φυτών που παράγουν αιθέρια έλαια.[ Τα αρωματικά φυτά ανήκουν σε πολλές και διαφορετικές οικογένειες, όπως π.χ το χαμομήλι (Matricaria chamomilla - Ματρικαρία το χαμαίμηλον) της οικογένειας Asteraceae, ο βασιλικός (Ocimum basilicum - Ώκιμον το βασιλικόν) της οικογένειας Lamiaceae, η δάφνη (Laurus nobilis - Δάφνη η ευγενής) της οικογένειας Lauraceae, ο μάραθος (Foeniculum vulgare - Φοινίκουλο το κοινό) της οικογένειας Apiaceae κ.ά.
Η οικογένεια με τον μεγαλύτερο αριθμό αρωματικών φυτών στην Ελλάδα είναι η οικογένεια Lamiaceae (Χειλανθή). H οικογένεια Lamiaceae χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα είδη των ξηρών και θερμών κλιματικών περιοχών, με πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως ο τετράγωνος βλαστός με τα αντιθέτως φυόμενα φύλλα, η διάταξη των ανθέων που σχηματίζουν μονοχάσια ή διχάσια, η συμπέταλη στεφάνη, ο συσσέπαλος κάλυκας που περικλείει τον σωλήνα της στεφάνης, οι τέσσερις άνισοι στήμονες που σχηματίζουν δύο ζεύγη, η επιφυής δικαρπόφυλλική οωθήκη και τα αιθέρια έλαια που παράγουν σε ειδικούς αδένες του βλαστού, των φύλλων και των ανθέων. Στην Ελλάδα φύονται πολλά είδη της οικογένειας Lamiaceae τα οποία δεν είναι χρήσιμα μόνο ως αρωματικά αλλά και ως φαρμακευτικά, αρτυματικά, καλλωπιστικά και μελισσοτροφικά. Τα πιο κοινά είναι: θυμάρι (Thymus capitatus - Θύμος ο κεφαλωτός), θρούμπι (Satureja thymbra - Σατουρέγια η θύμβρα), φασκόμηλο (Salvia fruticosa - Ελελίφασκος ο θαμνώδης), ρίγανη (Origanum vulgare - Ορίγανον το κοινόν), δίκταμος (Ο. dictamnus - Ορίγανον ο δίκταμος), μελισσοβότανο (Melissa officinalis - Μέλισσα η φαρμακευτική), Λεβάντα η στοιχάς (Lavandula stoechas), τσάι του βουνού (Sideritis scardica - Σιδερίτης η σκαρδική), Μέντα η σταχυώδης (Mentha spicata), δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis - Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός).[5]



Φαίνεται καλή ιδέα η καλλιέργεια αρωματικών φυτών.
 


Πηγή:www.reporter.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα χρειαζομαστε τωρα που θα βρωμαει το στομα μας απο την πεινα.α ρε ρεμουλα που θα πεσει παλι με τα αρωματικα

Ανώνυμος είπε...

παρανοια