Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2014 - ΦΩΤΟ


ΑΣΚΗΣΗ ΠΕΔΙΟΥ
EU PROMETHEUS 2014
Με ικανοποίηση και πλούσιο υλικό για ανάδραση (feedback) ολοκληρώθηκε η άσκηση
EU PROMETHEUS 2014 FSE που διεξήχθη στην Αττική από τις 22 Μαΐου 2014 και κορυφώθηκε με την ανάπτυξη Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πολυεθνικών Μονάδων Πολιτικής Προστασίας στο πεδίο στις 2-3 Ιουνίου 2014.
 Η εν λόγω άσκηση   επιχείρησε να δοκιμάσει σε πραγματικούς χρόνους την Ευρωπαϊκή Ικανότητα Αντίδρασης και ειδικότερα τις διαδικασίες ενεργοποίησης και ανταπόκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε μια δίδυμη καταστροφή, όπως είναι μια μεγάλη πυρκαγιά που λαμβάνει χώρα σε αστικό περιβάλλον κοντά σε κατοικημένη περιοχή «χτυπώντας» κατά την εξέλιξή της μια βιομηχανική περιοχή και προκαλώντας έκρηξη και διαδοχικές καταρρεύσεις κτιρίων.
Η άσκηση EU PROMETHEUS 2014, η πρώτη  που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την 32η Σύνοδο των Γενικών Διευθυντών Πολιτικής Προστασίας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. 
Πρόκειται για την πρώτη άσκηση  που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σύμφωνα με την ισχύουσα από την 1η Ιανουαρίου 2014 νέα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας  και μεταξύ άλλων πέτυχε αξιοσημείωτο αριθμό ιστορικών ρεκόρ,  ενώ επεδίωξε κυρίως, την αξιολόγηση της ανάπτυξης δοκιμής, συντονισμού και αποτελεσματικότητας των Ευρωπαϊκών Μονάδων Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στα αξιοποιούμενα για πρώτη φορά «Multinational Modules».
Το σενάριο :
H δασική πυρκαγιά εξελίσσεται στα Σκούρτα Βοιωτίας, ενώ σημειώνεται έκρηξη στο εργοστάσιο χρωμάτων με την επωνυμία "PROMETHEUS CHROM" που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.
Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν να τυλιχθεί στις φλόγες ο χώρος διανομής προϊόντων και οι δεξαμενές πετρελαίου της επιχείρησης, προκαλώντας ζημιές σε γειτνιάζουσες κατοικίες του οικισμού Στεφάνη, αυξάνοντας τον αριθμό των αγνοουμένων και την εκκένωση του οικισμού.
Οι Ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν, ήταν 130 πυροσβέστες, με 30 οχήματα , 15 άτομα με τρία ειδικά οχήματα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. , 2 Α/Φ και είχαν ενισχυθεί από τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού που βρίσκονται στη χώρα μας, οι οποίες εναλλάσσονταν στο πεδίο της πυρκαγιάς και είχαν ως εξής:

- Από την Ιταλία 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, με 21 οχήματα, 12 άτομα της εναέριας μονάδας αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών με 2 Α/Φ και 32 άτομα έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον.
- Από την Κροατία 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, με τέσσερα οχήματα, 16 άτομα της εναέριας μονάδας αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών με 2 Α/Φ.
- Από την Κύπρο 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και 15 άτομα έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, καθώς και τέσσερα άτομα ομάδα τεχνικής υποστήριξης.
- Από τη Γερμανία τέσσερα άτομα τεχνικής υποστήριξης.
- Επίσης είχαν  αποστείλει από έναν εμπειρογνώμονα η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Λετονία, δύο άτομα η Αυστρία, ενώ από τις Βρυξέλες είχε έρθει για το συντονισμό της Ευρωπαϊκής βοήθειας, ο σύνδεσμος του ERCC.

Το σύνολο των επιχειρήσεων συντόνιζε ο Αρχηγός του Π.Σ. μέσω του Κ.Ε.Κ. "Όλυμπος" και του ελικοπτέρου ΒΚ-117 C1 του Π.Σ. ενώ τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, έρευνας και διάσωσης συνεπικουρούν δυνάμεις της Γ.Γ.Π.Π., της ΕΛ.ΑΣ. , του Ε.Κ.Α.Β., της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και πάνω από 100 εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ανάμεσά τους, με μεγάλη χαρά για την περιοχή μας, και η συντοπίτισσα μας, Εθελόντρια του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγωσωστών του Ε.Ε.Σ. με Πτυχίο Α’ Βοηθειών, εκπαίδευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας και με Master στη Διεθνή Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών,  κα Μπακούρου Βαλίνα,  η οποία έλαβε ενεργό ρόλο στην επιχείρηση μαζί με τους συναδέλφους της, στη Βάση Επιχειρήσεων της άσκησης στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: