Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΙΤΕΑ… Λαϊκή αγορά, οδικό δίκτυο και συνδετήριοι δρόμοι στο Τοπικό Συμβούλιο

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε δρόμους της πόλης και Λαϊκή Αγορά

- Μικρές αλλαγές σε τρεις οδούς και μεταφορά της Λαϊκής στην Παπαπαναγιώτου και Ηρώων προτείνει στην Ποιότητα Ζωής - Οι απόψεις της Αντιδημάρχου κ. Γιώτα Λαΐνη
Δύο πολύ σημαντικά θέματα για την Ιτέα – η μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς και κάποιες μικρές παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό της πόλης – συζητήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβούλιου της περιοχής.
Σε επικοινωνία που είχαμε με την Αντιδήμαρχο κ. Γιώτα Λαΐνη, μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις των δύο αυτών ζητημάτων και τις αποφάσεις που έλαβε το Τοπικό Συμβούλιο.
Αλλαγές σε τρεις οδούς
Όπως μας ενημέρωσε η Αντιδήμαρχος Ιτέας κ. Γιώτα Λαΐνη, πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, ενώ από το Τοπικό Συμβούλιο προτάθηκαν μικρές παρεμβάσεις σε τρεις οδούς και αλλαγή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων. Συγκεκριμένα για την οδό Παπαπαναγιώτου προτάθηκε να γίνει διπλής κατεύθυνσης, για την οδό Μεταμορφώσεως όπου ισχύουν τα μονά – ζυγά, προτάθηκε η προσωρινή στάθμευση προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες, κυρίως στις συναλλαγές τους με καταστήματα (άρση δηλαδή της απαγόρευσης στάθμευσης) και για την οδό Μπαλή η οποία «πνίγεται» λόγω του σούπερ μάρκετ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Λαΐνη, προτάθηκε η απαγόρευση διέλευσης των λεωφορείων του ΚΤΕΛ και μεγάλων οχημάτων, παρά μόνον εκείνων που εφοδιάζουν τα γύρω καταστήματα. Επίσης προτάθηκε η αλλαγή κυκλοφορίας των λεωφορείων του ΚΤΕΛ στην πόλη και συγκεκριμένα η διάσχιση της Αθανασίου Διάκου και της Παπαναστασίου, προκειμένου να φτάνουν στην παραλιακή οδό.
Σύμφωνα με την κα Αντιδήμαρχο, η Ιτέα αντιμετωπίζει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, ωστόσο σε πρώτη φάση, τέθηκαν στο τραπέζι αυτές οι μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες προέκυψαν ύστερα από απανωτά αιτήματα πολιτών. Ανέφερε δε, πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις σε πολλούς δρόμους, δεδομένου ότι θα δημιουργηθεί αλαλούμ και γι’ αυτό προσπάθησε τόσο η ίδια όσο και το Τοπικό Συμβούλιο, να δώσουν λύσεις σε πολύ δύσκολα σημεία που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα.
Να σημειώσουμε βέβαια πως ο δρόμος μέχρι να εφαρμοστούν (αν εφαρμοστούν τελικά) οι αλλαγές είναι μακρύς, αφού πρέπει πρώτα η πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατόπιν να τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία και θα έχει τον τελικό λόγο.
Το γενικότερο όμως κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιτέα, σύμφωνα με την κα Λαΐνη δεν είναι απλό, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και υπάρχει ήδη κυκλοφοριακή μελέτη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία χρειάζεται αλλαγές και προσέγγιση στα σημερινά δεδομένα. «Όταν ολοκληρωθεί το ΓΠΣ θα δούμε το θέμα συνολικά. Η υπάρχουσα κυκλοφοριακή μελέτη πάντως χρειάζεται σίγουρα αλλαγές, για να συμπεριληφθούν τα νέα δεδομένα της πόλης. Όταν έρθει η ώρα να τα εξετάσουμε όλα αυτά, θα γίνει διαβούλευση με τους κατοίκους πριν προχωρήσουμε», επεσήμανε η κα Αντιδήμαρχος.
Νέα πρόταση για τη Λαϊκή Αγορά
Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει μεγάλη μερίδα πολιτών της Ιτέας, και το οποίο συζητήθηκε για μια ακόμη φορά στο Τοπικό Συμβούλιο, είναι η μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς.  Το συγκεκριμένο θέμα έχει περάσει αρκετές φορές από το Συμβούλιο, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη ομόφωνη πρόταση του Συμβουλίου, για εκ περιτροπής πραγματοποίηση της Λαϊκής στην Πλατεία Θεάτρου και την Λεωφόρο Ηρώων, προκειμένου να απαλλάσσονται οι κάτοικοι της Θεάτρου από την όχληση για κάποιο διάστημα μέσα στο έτος δεν βρήκε τύχη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αφού απορρίφθηκε, με το σκεπτικό θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα υπάρχουν, ενώ προτάθηκε η τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας και η αστυνόμευση, κάτι που δεν εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα.
Το θέμα ξανατέθηκε στο Συμβούλιο τον Οκτώβρη του 2012  ύστερα από νέο αίτημα των κατοίκων της Πλατείας Θεάτρου, όπου έγιναν πολλές προτάσεις και μάλιστα υπήρξε και διάσταση μεταξύ των Συμβούλων, ωστόσο είχαν καταλήξει στην εκ περιτροπής πραγματοποίηση της Λαϊκής στις οδούς Παπαπαναγιώτου – Μηλιώνη και τη Λεωφόρο Ηρώων. Ωστόσο και αυτή η πρόταση «κόλλησε», αφού η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε στείλει την άποψη του Τοπικού Συμβουλίου στο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών και στον Εμπορικό Σύλλογο Ιτέας για γνωμοδότηση αλλά ουδέποτε πήρε απάντηση από τους εν λόγω φορείς.
Το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας, την Τρίτη προχώρησε σε ανάκληση της παραπάνω απόφασης, προτείνοντας τελικά να γίνεται εκ περιτροπής η Λαϊκή στις οδούς Παπαπαναγιώτου και Ηρώων. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η πρόταση κάποιων κατοίκων πέριξ της Πλατείας Θεάτρου για μεταφορά της στην περιοχή της Αγκάλης δεν έγινε δεκτή, λόγω του ότι αυτό το σημείο βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης αλλά και την Κίρρα. Η τελική πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου πάντως, πάλι πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Να επισημάνουμε ακόμα πως μιλώντας στην εφημερίδα μας η κα Λαΐνη, εστίασε στην ανάγκη προμήθειας χημικών τουαλετών, για τις δύο μεγάλες Λαϊκές του Δήμου Δελφών, της Άμφισσας και της Ιτέας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατ’ επανάληψη έχει τεθεί το θέμα των τουαλετών από τους κατοίκους, από τους εμπόρους και από το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας, ποτέ όμως το αίτημα αυτό δεν υλοποιήθηκε. «Άσχετα από τη μετακίνηση της Λαϊκής το θέμα των τουαλετών πρέπει να λήξει. Είναι απαράδεκτο οι έμποροι να μην έχουν μέρος για την φυσική τους ανάγκη, και πέρα από αυτό δημιουργούνται τεράστια προβλήματα αφού καταλήγουν και όχι αδίκως, να πηγαίνουν όπου βρουν, έξω από σπίτια, αυλές και κήπους. Πρέπει άμεσα είτε να γίνει προμήθεια είτε να ενοικιαστούν χημικές τουαλέτες», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως ήδη έχει απευθυνθεί σε τέσσερις εταιρείες προκειμένου να δώσουν προσφορές. «Είναι πραγματικά σοβαρό πρόβλημα που άπτεται της δημόσιας υγείας και θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα», τόνισε.
«Αγκάθι» οι κόμβοι και οι συνδετήριοι δρόμοι για την Ιτέα
Να σημειώσουμε ακόμα, ότι η κ. Λαΐνη δεν παρέλειψε να αναφέρει στην εφημερίδα μας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Ενότητα Ιτέας με τους κόμβους και τους συνδετήριους δρόμους από και προς την Εθνική Οδό.
Χαρακτήρισε δε επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία και κατασκευή κόμβου στην οδό Αφροδίτης Καψάλη, τονίζοντας πως αυτό το σημείο είναι ένα από τα πιο δύσκολα και επικίνδυνα της Ιτέας. «Πρόσφατα η περιφέρεια ολοκλήρωσε το έργο του ηλεκτροφωτισμού σε αυτό το σημείο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό  γιατί επικρατούσε το απόλυτο σκοτάδι στην περιοχή. Από τις αρχές του 2012 είχα αποστείλει έγγραφο στην ΠΕ Φωκίδας γι’ αυτό το έργο, γιατί είναι τραγικά επικίνδυνο σημείο και ήδη έχουν συμβεί πολλά μικροατυχήματα», τόνισε. Συνεχίζοντας η κα Λαΐνη ανέφερε, πως θα στείλει εκ νέου αίτημα για τη δημιουργία του κόμβου αυτή τη φορά, γιατί είναι ένα έργο που θα εξυπηρετήσει τις παλιές εργατικές κατοικίες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο σημείο αυτό.
Η κα Αντιδήμαρχος εστίασε ακόμα στο μεγάλο πρόβλημα της σύνδεσης του πάνω και του κάτω μέρους της Ιτέας με τον Εθνικό δρόμο. «Δυστυχώς όλοι οι δρόμοι έχουν προβλήματα σύνδεσης με την Εθνική Οδό, γιατί δεν είχαν προβλεφθεί ορισμένα πράγματα. Έχω θίξει το θέμα αυτό άπειρες φορές και πρέπει κάτι να γίνει γιατί είναι πολύ επικίνδυνα σημεία», ανέφερε κλείνοντας.
 
 

6 σχόλια:

cybersurfer είπε...

H χρήση της Λ.Ηρώων ως λαϊκής αγορά έχει σκοπό την απαξίωσή της ως βασικού κεντρικού οδικού άξονα εισόδου-εξόδου της πόλεως όπως ακριβώς την οραματίσθηκαν οι πολεοδόμοι των Γαλλικών στρατευμάτων του Α΄παγκοσμίου πολέμου(που χάρις σ' αυτούς έχουμε ακόμη την πιό ρημοτομημένη παραλιακή πόλη της Ελλάδος). Ο παροπλισμός της εν λόγω λεωφόρου και η "ανάδειξη" του "κόμβου της Α.Καψάλη" εξυπηρετούν συμφέροντα μικροπαραγόντων αυτής της αδικημένης από πλευράς σκεπτομένων ατόμων πόλη.

ΙΤΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ είπε...

KΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Η ΛΑΙΚΗ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΘ.ΔΙΑΚΟΥ Η ΑΣΤΙΓΓΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΟΠΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΘΑΘΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΑΛΩΝΙΤΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΝΑΝΑΙΒΑΙΝΙΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΣΤΙΓΓΟΣ Η ΑΘ.ΔΙΑΚΟΥ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΟΠΤΕΣΘΑΙ.ΤΑ ΑΠΑΝΩΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΑΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ ΩΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΛ. ΘΕΑΤΡΟΥ.ΟΛΑ ΤΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΣΟ "ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ"ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ : ΟΙ ΒΕΡΣΑΛΙΕΣ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ , Ο ΞΕΠΕΣΜΟΣ !!!!! ΚΑΙ Η ΚΑΨΑΛΗ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ Η ΗΡΩΩΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΘΝ.ΟΔΟ !!!!! ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ????? ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ! ΑΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ ????????? ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ?????????? Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ?????

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΛΑΙΚΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ! Η ΚΑ ΛΑΙΝΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ?
ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΔΙΠΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΙ ΓΑΛΛΟΙ Η ΗΡΩΟΝ Η ΑΣΤΙΓΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΗΤΑΝΕ ΕΝΑ" Π ¨" ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ 1900 ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 1927 ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΓΓΟΣ ΣΠΑΣΙΜΟ ΣΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Η ΗΡΩΟΝ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΠΕΡΙΒΟΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝ ΗΤΑΝΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 40 Μ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΟΜΒΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΡΩΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΧΕ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΓΠΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑΤΟΥΣ Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ