Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Μια ιστορία αγάπης που γεννήθηκε στον πόλεμο του 1940


Μια άγνωστη ελληνο-αυστραλιανή ιστορία αγάπης που γεννήθηκε μέσα στην «κόλαση» του πολέμου του 1940 ήρθε αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα από τον αυστραλιανό τύπο. Κεντρική ηρωίδα η ελληνίδα Ξανθούλα Παπαδόπουλου που σε ηλικία μόλις 14 ετών γνώρισε τον αυστραλό λοχία Herbert Wrigley.
Ο Herbert Wrigley πολεμούσε με τις αυστραλιανές δυνάμεις στη Μακεδονία όταν συνελήφθηκε από τους Γερμανούς. Κατόρθωσε όμως να δραπετεύσει και διέφυγε στο χωριό Ρητίνη όπου βρήκε προστασία στο σπίτι του δασκάλου Ιωάννη Παπαδόπουλου. Ο Παπαδόπουλος, αργότερα, συνελήφθηκε από τη Γκεστάπο και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Ο Herbert Wrigley ήταν ένας ψηλός εντυπωσιακός άνδρας. Έλαβε μέρος στον αντιστασιακό αγώνα των Ελλήνων και το 1943 διέφυγε στην Τουρκία από όπου και επέστρεψε στην Αυστραλία.
Η Ξανθούλα Παπαδοπούλου μάθαινε αγγλικά. Το 1949 καθώς κοιτούσε κάποιες παλιές φωτογραφίες βρήκε σε ένα χαρτί και το όνομα με την διεύθυνση του Herbert Wrigley και του έγραψε, μετά από προτροπή της μάνας της, ζητώντας να μάθει τι απέγινε. Ο αυστραλός θυμόταν πολύ καλά την όμορφη ελληνοπούλα και την προσκάλεσε στην Αυστραλία, μια πρόσκληση που αποδέχθηκε μετά από μεγάλο προβληματισμό η 24χρονη Ξανθούλα.
Πέντε εβδομάδες μετά την άφιξη της στην Αυστραλία παντρεύτηκαν και μάλιστα σε ελληνική εκκλησία. «Για να τιμήσω την μάνα σου και τον παππού σου» της είπε. Απέκτησαν δυο παιδιά, τον Γιάννη και το Μιχάλη. Ο Herbert είχε μάθει ελληνικά , μια γλώσσα που του ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς εργαζόταν στην Ομοσπονδιακή αστυνομία.
Η Ξανθούλα με τα παιδιά επισκεπτόταν τακτικά την Ελλάδα. Την είχε κερδίσει όμως ο Herbert και η Αυστραλία. Ήταν παντρεμένοι 45 χρόνια όταν το 1995, σε ηλικία 75 ετών πέθανε ο Herbert. «Τον ίδιο τον αιχμαλώτισαν οι Γερμανοί για λίγο αλλά ο Herber αιχμαλώτισε την καρδιά μου για πάντα» λέει σήμερα η Ξανθούλα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Παραρτήματος των Αυστραλών Παλαιών Πολεμιστών (RSL) Στιβ Κυρίτση κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο 17.000 Αυστραλοί πολέμησαν στην Ελλάδα και 840 Αυστραλοί έπεσαν σε μάχες και έχουν ταφεί στην Ελλάδα.
Πηγή: www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: