Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τρελαίνει κόσμο ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Τρελαίνει κόσμο ο ενιαίος φόρος ακινήτων – Μεγαλώνει η λίστα παραπόνων!
της Έλενας Λάσκαρη

Ανοικτή πρόσκληση Στουρνάρα στους βουλευτές της Ν.Δ. για ενημέρωση. Σε κατάσταση νευρικής κρίσης οι φορολογούμενοι. Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αγρότες. Προσωπικές ιστορίες μαρτυρούν τα ευτράπελα. Πρώτη υποχώρηση του ΥΠΟΙΚ στις... στάνες.
 
Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την ώρα που οι αγρότες διά της ΠΑΣΕΓΕΣ προειδοποιούν ευθέως με κινητοποιήσεις και οι φορολογούμενοι βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Ήδη 22 βουλευτές της Ν.Δ. σήκωσαν μπαϊράκι και με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών ζητούν αλλαγές και διορθώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις αγροτεμαχίων και αγροτικών σπιτιών σε χωριά. Mε αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση το πρωί της Τετάρτης ο Γιάννης Στουρνάρας. Σε αυτή καταγράφηκαν οι απόψεις των βουλευτών, έγινε ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση σήμερα το απόγευμα παρουσία και του εκπροσώπου της Ν.Δ. στις διαβουλεύσεις που έγιναν πριν την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου.
Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι «ανοικτή» για όσους βουλευτές θέλουν να συμμετάσχουν καθώς έχει «κλειστεί» η μεγάλη αίθουσα στο υπουργείο Οικονομικών.
Ανάλογος αναβρασμός επικρατεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου χθες σε σύσκεψη στη Βουλή καταγράφηκαν έντονες ενστάσεις αναφορικά κυρίως με τον φόρο που θα επιβληθεί σε αγροτεμάχια, οικόπεδα και σπίτια σε χωριά. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρίαση του ΚΤΕ αύριο στη Βουλή.
Η κινητικότητα που παρατηρείται στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης προς το παρόν δεν έχει σημάνει συναγερμό για πιθανή αδυναμία ψήφισης του νέου φόρου, σίγουρα όμως έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Μέγαρο Μαξίμου, που ζήτησε αλλαγές.
Έτσι, χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια πρώτη υποχώρηση εξαιρώντας τις... στάνες από τον ενιαίο φόρο. Με ανακοινωσή του διευκρινίζει ότι «στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.) δεν πρόκειται να φορολογηθούν». Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση έρχεται μετά την κατάθεση της ερώτησης από τους βουλευτές της Ν.Δ.
Την ίδια ώρα, πάντως, οι προσωπικές ιστορίες φοροτρέλας, όπως παρατίθενται στη διαβούλευση του νομοσχεδίου στη «Διαύγεια» (http://www.et.diavgeia.gov.gr/),  η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, εγείρουν εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει τα 2,9 δισ. ευρώ που υπολογίζει, δεδομένου ότι σε πληθώρα περιπτώσεων ο νέος φόρος δείχνει τουλάχιστον «παρανοϊκός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: