Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΚΡΙΣΣΑΙΟ ΚΟΛΠΟ


Στο παρακάτω κείμενο μπορείτε να διαβάσετε που και πότε θα λειτουργήσουν τα πρώτα καταδυτικά πάρκα στον Ελλαδικό χώρο και μάλιστα ενάλλιο αρχαιολογικό χώρο. Η περιοχή μας έχει τις δυνατότητες  για να δημιουργηθεί ένα θαλάσσιο πάρκο όπως τα παρακάτω. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τα οφέλη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αυτοί που τα δημιουργούν σε όλο το κόσμο σίγουρα κάτι ξέρουν. θα αναφέρω όμως ότι ήδη από το 2006 ο Σύλλογός μας ο ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ έχει ζητήσει την κατασκευή τεχνητού υφάλου και θαλάσσιου πάρκου αλλά όλες οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά και κανείς από αυτούς που μας υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσουν το αίτημά μας δεν το προχώρησε. Υπάρχουν οι προυποθέσεις υπάρχει πόλος έλξης οι Δελφοί σίγουρα θα μπορούσε να δημιουργηθεί και να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας πιστεύω ότι ήνεγκεν η ώρα να γίνει πραγματικότητα.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2014 αναμένεται να λειτουργήσουν τα πρώτα καταδυτικά πάρκα στην Ελλάδα, καθώς δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ η κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου και Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Τα δύο πρώτα καταδυτικά πάρκα στη χώρα μας, που θα δημιουργηθούν στο δήμο Πύλου-Νέστορος θα είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα ενάλιοι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι. Αναμένεται να προσελκύσουν τουρίστες και να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Την ίδρυση αυτών των πάρκων την είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2012. Βρίσκονται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Μεθώνη, κοντά στο νησί Σαπιέντζα, όπου υπάρχουν γνωστά αρχαία ναυάγια με τους κίονες από το περιστύλιο του ναού του Ηρώδη και τις γλυπτές σαρκοφάγους της Τροίας και στον κόλπο του Ναυαρίνο. Εκεί, το 1978 βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο Irene Serenade, ένα από τα μεγαλύτερα επισκέψιμα ναυάγια του κόσμου.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ;
Είναι διάσπαρτες μικρές περιοχές 1Χ2 χιλιομέτρων περίπου, όπου απαγορεύεται κάθε μορφή αλιείας και επιτρέπονται μόνον οι καταδύσεις και η παρατήρηση του βυθού από πλοία με διαφανή πυθμένα.
Με τα εισιτήρια των επισκεπτών χρηματοδοτείται η φύλαξη χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (κλασσικό παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης) και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποκαθίσταται η φυσική υδρόβια χλωρίδα και πανίδα στην αρχική της κατάσταση με απίστευτο πολλαπλασιασμό των ειδών, του πλήθους και του μεγέθους των ψαριών και δημιουργείται μια πανέμορφη όαση ζωής, ελκυστική για τις χιλιάδες των δυτών-τουριστών, αλλά και ένα διαρκές φυσικό εκτροφείο.
Η γύρω περιοχή από το Καταδυτικό πάρκο τροφοδοτείται συνεχώς με ιχθυοπληθυσμούς και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι ντόπιοι ψαράδες θα ψαρεύουν τεράστιες ποσότητες.
Με τον τρόπο αυτόν, αντί να καταναλώνομε και να λεηλατούμε την θάλασσά μας, πουλάμε τα ψάρια μας χιλιάδες φορές, διατηρώντας αυτά και το περιβάλλον μας ζωντανά.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τα πάρκα είναι δύο ειδών. Αυτοί που καταδύονται και οι άλλοι που παρατηρούν το βυθό και τα ψάρια από πλοιάρια με διαφανή πυθμένα. Οι καταδυόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πλησιάζουν τα ψάρια (Ροφούς, Συναγρίδες, Σικυούς, Σαργούς, Αστακούς κλπ) σε απόσταση αναπνοής.
 Όλα αυτά, έχουν αποδειχθεί στην πράξη σε άλλες χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το μικρό καταδυτικό πάρκο στις βραχονησίδες Medes της Βαρκελώνης, (18 ετών σήμερα), που με την καταπληκτική επιτυχία του μεταμόρφωσε το μικρό παρακείμενο χωριό Estartit σε μία σύγχρονη ανθούσα τουριστική πόλη και έναν καταδυτικό προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας αυξάνοντας την τουριστική σαιζόν από 3 σε 10 μήνες ετησίως!
Το σημαντικό όμως για το χωριό Estartit ήταν ότι πολλαπλασιάσθηκε ο αλιευτικός του στόλος καθώς τώρα υπάρχει αφθονία ψαριών στην περιφέρεια που τροφοδοτείται από το πάρκο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: