Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: ΤΟ ΥΨΩΜΑ 731 - VIDEO




Ο ηρωικός ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς.
Το βίντεο παρακάτω, αφορά το Ύψωμα 731 και τα όσα διδραματίσθηκαν σ' αυτό κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου.
Τα γεγονότα στο 731 έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της μεγάλης εαρινής επίθεσης με την ονομασία Primavera, που εξαπέλυσαν οι Ιταλοί με την παρουσία και του ίδιου του Μουσολίνι.
Η Ιστορία είναι ίσως άγνωστη στο ευρύ κοινό, αν και πρόκειται για μια απ' τις πιο ένδοξες στιγμές αυτού του πολέμου, ίσως και της νεότερης ελληνικής Ιστορίας.
Το ντοκυμαντέρ και ειδικότερα οι αφηγήσεις των επιζώντων που συμμετείχαν στην άμυνα, καθηλώνει, συγκλονίζει.

Δείτε κι ακούστε απ' τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, κάτω από ποιες συνθήκες ελάχιστ, αμούστακα παλληκαράκια κατόρθωσαν να αντισταθούν και να ταπεινώσουν μια δύναμη που απαριθμούσε 500.000 στράτευμα, 400 πυροβόλα και 200 αεροσκάφη.
Επικεφαλής της ελληνικής δύναμης ο ηρωικός ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς.


Παραθέτουμε την συγκινητική διαταγή του προς τους στρατιώτες του, που υπερασπίζονταν το 731:

“Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Ουδείς θα κινηθή πρός τα οπίσω. Εμψυχώσατε άνδρας σας και τονώσατε το ηθικόν των. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία όπως δήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τηρήσατέ με ενήμερον τακτικής καταστάσεως.
Επαναλαμβάνω, τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας.
Ο Διοικητής του Τάγματος Δημ. Κασλάς”.

Εξίσου ηρωική και η φιγούρα του λοχαγού Κουτρίδη που αν και τραυματισμένος συνέχισε να μάχεται ενθαρρύνοντας και εμπνέοντας τους οπλίτες του.
Μελαγχολία και αγανάκτηση τέλος προκαλεί η συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στον ήρωα του 731 Δ. Κασλά, που μετά την συμφωνία της Βάρκιζας υπάχθηκε στο β' πίνακα των αξιωματικών και εξορίστηκε από το 1945 έως το 1948 στα νησιά Σέριφο – Ικαρία - Σαντορίνη, ως συμπαθών το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Για την Ιστορία τέλος να αναφέρουμε ότι απ' τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών το περίφημο Υψωμα 731 έχασε 6 ολόκληρα μέτρα, και αναφέρεται πλέον στους στρατιωτικούς χάρτες ως Υψωμα 726..




http://e-parembasis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: