Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ITEA: ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2012 - ΦΩΤΟ


''ΙΤΙΩΤΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ''

     Εδώ και πολλά χρόνια, στην παραλία της Ιτέας, κάθε Καθαρή Δευτέρα, ζούμε και καμαρώνουμε τα ''Ιτιώτικα Κούλουμα'', μια γιορτή την οποία οργανώνει και πραγματοποιεί ο Σύλλογος ''Δεσμός'' της πόλης μας.
     Μία όμορφη και σχεδόν ...απαραίτητη γιορτή, στην οποία καλεσμένοι είναι όλοι οι κάτοικοι, μα πάνω και πρώτα από όλους, οι επισκέπτες μας του τριημέρου.  Έτσι και εφέτος λοιπόν,  παρ' ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος και δεν επέτρεψε το γλέντι, πλήθος κόσμου γέμισε τα πεζοδρόμια και την χορηγηθείσα αίθουσα στην παραλιακή λεωφόρο, προκειμένου να ''τσιμπίσει'' απ' τα προσφερόμενα νηστίσιμα, να ανταλλάξει ευχές και να διασκεδάσει. 
     Δύσκολες οι ημέρες, δύστροπος ο καιρός, περιορισμένες οι τωρινές δυνατότητες, μα παρ' όλα αυτά, άλλη μιά γιορτή με ''Ιτιώτικα Κούλουμα'' κύλησε όμορφα και με επιτυχία.  Το χαμόγελο των ανθρώπων του ''Δεσμού'' μαζί με τις λαγάνες, την ταραμοσαλάτα, τις ελιές, τον χαλβά και το κρασάκι, μας χάρισαν ζεστές και ευχάριστες στιγμές  το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, εκεί στην παραλία της Ιτέας.  
     Εμείς να ευχηθούμε στους ανθρώπους του ''Δεσμού'', να έχουν πάντα την ίδια διάθεση για την γιορτή την οποία ο Σύλλογός τους καθιέρωσε εδώ και πολλά χρόνια και να είναι υπερήφανοι για την ευδοκίμηση των προσπαθειών τους, πράγμα ήδη παραδεκτό από όλους.
Καλή Σαρακοστή!




Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πρώτη παραποίηση φωτογραφίας στην Ιστορία

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις «απάτης» πριν την εφεύρεση του Photoshop

Αντίθετα από ότι πολλοί πιστεύουν το φαινόμενο της αλλοίωσης και της παραποίησης φωτογραφικών ντοκουμέντων, δεν ξεκινάει την ψηφιακή εποχή του Photoshop.

Η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων τέτοιων φωτογραφικών αλλοιώσεων. Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν ότι πρώτη εμφάνιση του φαινομένου αφορά σε ένα πορτραίτο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, του 1860.

Όπως υποστηρίζεται, ο φωτογράφος έχει κρατήσει το κεφάλι του Λίνκολν, αλλά το σώμα ανήκει στην πραγματικότητα στον πολιτικό John Calhoun που απεικονίζεται, στη δεξιά φωτογραφία.
 
Φυσικά, η περίπτωση του Λίνκολν δεν είναι και η μοναδική στην ιστορία, καθώς διάσημα πρόσωπα όπως ο Χίτλερ και ο Στάλιν αλλά και άλλοι, είχαν δείξει ιδιαίτερη αγάπη για τις τεχνικές αυτές που θα τους επέτρεπαν να αφαιρέσουν «ενοχλητικά» πρόσωπα από τις φωτογραφίες.














ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ


Ποιες ήταν οι σχέσεις των κατοίκων της Ανατολικής Μεσογείου με την Ιβηρική Χερσόνησο την Εποχή του Χαλκού;

Έχουν βάση οι μύθοι που αναφέρονται στις θαλάσσιες περιπλανήσεις ηρώων μετά τον Τρωικό Πόλεμο, όπως ο νόστος του Τεύκρου, στον οποίον αποδίδεται η ίδρυση της ισπανικής πόλης Καρθαγένης, ενώ σύμφωνα με τον θρύλο οι άνδρες του έφτασαν μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού; Σύμφωνα με τον δρα Ευάγγελο Νικολόπουλο, αρχαιολόγο της Β΄ ΕΠΚΑ, που ερεύνησε τις σχέσεις των δύο περιοχών πριν από τον φοινικικό αποικισμό, την περίοδο από τα τέλη της 2ης έως τις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ, η απάντηση είναι θετική, αλλά χωρίς απλουστεύσεις.

Αυτό φάνηκε και στην πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη που έδωσε για το θέμα στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Φίλων του ΕΑΜ, ομιλία που δεν επικεντρωνόταν μόνο σε ποικίλα αρχαιολογικά δεδομένα, αλλά και σε ασυνήθιστες προϊστορικές διαδρομές. Μακριά από το «Κέντρο», δηλαδή το Αιγαίο και την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και από την «Περιφέρεια», που όριζαν η Σικελία και η Σαρδηνία, υπήρχε το «Περιθώριο».

Έτσι τουλάχιστον χώριζε τον γνωστό κόσμο της 2ης χιλιετίας πΧ ο Άγγλος Άντριου Σέρατ (1946-2006), ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους της γενιάς του. «Ο διαχωρισμός αυτός, που στηρίζεται στη βάση ότι την Εποχή του Χαλκού και μέχρι τα τέλη της 2ης χιλιετίας πΧ οι θαλασσοπόροι της Ανατολικής Μεσογείου δεν είχαν φτάσει πέρα από τη Σαρδηνία, μπορεί να μετατοπιστεί δυτικότερα» πρότεινε ο κ. Νικολόπουλος, παραθέτοντας πληθώρα στοιχείων από έρευνες των τελευταίων ετών. Δεν γίνεται πλέον λόγος για μύθους, αλλά για πραγματικότητα.

Τριάντα όστρακα ημισφαιρικών κυπέλλων από ερυθρή μονόχρωμη κεραμική της χαλκολιθικής φάσης (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.), που βρέθηκαν στον οικισμό Λες Μορέρες της επαρχίας Αλικάντε, στα νοτιοανατολικά παράλια της Ισπανίας, δεν έχουν κατασκευαστεί από πηλό της Ιβηρικής Χερσονήσου. «Με πλησιέστερα παράλληλα δύο τύπους κυπέλλων από τη Μικρά Ασία και τη Σάμο, πρόκειται για τη μόνη αξιόπιστη περίπτωση πιθανής εισαγωγής από την Ανατολική Μεσόγειο κατά την 3η χιλιετία πΧ» ανέφερε ο ομιλητής, ξεκινώντας την «περιπλάνηση» από τα πιο πρώιμα χρόνια.

Σ’ αυτή την περίοδο ανήκουν και οι βραχογραφίες πλοίων από τη Μινόρκα, που παραπέμπουν σε πλοία της προ-δυναστικής Αιγύπτου της 4ης χιλιετίας, τα οποία εικονίζονται σε βραχογραφίες στην έρημο της Νουβίας. Ή το graffito πλοίου, που βρέθηκε στα τοιχώματα του Ντολμέν ντε λας Αντέλας στη βόρεια Πορτογαλία και μοιάζει πολύ με εκείνα που έχουν χαραχθεί σε δύο πλακίδια, το ένα από την Άβυδο της Αιγύπτου (2960 πΧ) και το άλλο από τα Μάλια της Κρήτης (μεταξύ 1400 και 1350 πΧ).

Τα στοιχεία πληθαίνουν προς το β’ μισό της 2ης χιλιετίας πΧ και λίγο αργότερα, εποχή με τα περισσότερα και σημαντικότερα στοιχεία ανατολικής προέλευσης. Τέτοιο είναι το παράδειγμα των δύο μυκηναϊκών οστράκων (πιθανότατα από σκύφο και αμφοροειδή κρατήρα), που βρέθηκαν στις όχθες του Γκουανταλκιβίρ, στην ενδοχώρα της Ανδαλουσίας και τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 1375 και 1300 πΧ. Η εργαστηριακή τους ανάλυση υπέδειξε ως τόπο παραγωγής τους το Μπερμπάτι Αργολίδας, έναν χώρο με πολλά εργαστήρια κεραμικής και παράδοση στη μαζική παραγωγή ειδικά τέτοιων αγγείων. Τα αγγεία αυτά δεν προορίζονταν τόσο για εγχώρια διακίνηση, αλλά εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες, κυρίως στην Κύπρο και δευτερευόντως στην Παλαιστίνη και στην κεντρική Μεσόγειο.

Από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο
Η κεραμική δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον της έρευνας, καθώς μια σειρά από μεταλλικά αντικείμενα συνδέουν τις ιβηρικές ακτές με την ανατολική Μεσόγειο. Όπως οι χάλκινες πόρπες πρώιμου τύπου που βρέθηκαν σε τάφους, αποθέτες και οικισμούς της Χερσονήσου και οι οποίες θεωρούνται εξωτικά στοιχεία για τους ιβηρικούς πληθυσμούς, καθώς δεν συνδέονται με κανενός τύπου τοπική παράδοση.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν τις αντίστοιχές τους στην Κύπρο, περιοχή που σχετίζεται με πολλά ακόμα ευρήματα από την Ιβηρική Χερσόνησο, όπως τελετουργικά σκεύη, υποστάτες, φιάλες, αλλά και απεικονίσεις ασπίδων. Οι τελευταίες μάλιστα, με τη χαρακτηριστική εγκοπή σε σχήμα V, παραπέμπουν σε ομοιώματα ή αφιερώματα ασπίδων που έχουν βρεθεί στους Δελφούς, την Κρήτη και τη Σάμο αλλά και σε ασπίδες από τη μακρινή Ιρλανδία, οι μόνες πραγματικές τέτοιου τύπου από την Εποχή του Χαλκού που σώζονται.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, φαίνεται ότι η Ιρλανδία ήταν η κοιτίδα αυτής της ασπίδας και ότι οι ελληνικές και κυπριακές ασπίδες έχουν δυτική καταγωγή. Ίσως μάλιστα τα ιρλανδικά δείγματα, που χρονολογούνται από ορισμένους πολύ πριν την 1η χιλιετία π. Χ., να είναι προγενέστερα και των ιβηρικών απεικονίσεων. Σ’ αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι οι επιρροές «ταξίδεψαν» αντίστροφα, από την Ιβηρική Χερσόνησο προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Ίσως λοιπόν τα ταξίδια των ηρώων του Τρωικού Πολέμου να μην αποτελούν όλα θρύλους ή προϊόντα της προπαγάνδας των Ρωμαίων, που ήθελαν να ενσωματώσουν χωρίς προβλήματα τους κατοίκους των νέων εδαφών στην επικράτεια της Αυτοκρατορίας. Ο δε μύθος του Τεύκρου από τη Σαλαμίνα, του καλύτερου τοξότη των Ελλήνων στον Τρωικό Πόλεμο, με ρίζες στη νησιωτική περιφέρεια της μυκηναϊκής ηπειρωτικής Ελλάδας και διαδρομές στην Κύπρο, τις παλαιστινιακές ακτές και τα νοτιοανατολικά παράλια της Ιβηρικής Χερσονήσου, δεν φαίνεται τυχαίος.

Οι περιπλανήσεις του συμπίπτουν με την πορεία της πρώτης εισηγμένης τροχήλατης -και δη της μυκηναϊκής- κεραμικής προς την Ιβηρική Χερσόνησο, αλλά και με τις πλουσιότερες περιοχές της Χερσονήσου σε κασσίτερο, χαλκό, μόλυβδο και άργυρο, όπως η Μούρθια, η νοτιοδυτική Ανδαλουσία και η Γαλικία. «Κάποιοι, λοιπόν, ταξίδευαν στην ανοιχτή θάλασσα της δυτικής Μεσογείου, πέρα από τη Σαρδηνία, ίσως και στον αγριεμένο Ατλαντικό, τουλάχιστον 500 χρόνια πριν ιδρυθούν οι πρώτες φοινικικές αποικίες;

Τώρα έχουμε τα στοιχεία για να υποστηρίξουμε ότι ανταλλαγές γίνονταν μεταξύ Ανατολής και Δύσης από τόσο νωρίς, όταν πλοία από την ανατολική Μεσόγειο προσέγγιζαν τις ιβηρικές ακτές, όχι τυχαία, αλλά με συγκεκριμένους σκοπούς. Δεν είμαστε βέβαιοι από πού ήταν οι καπεταναίοι και από πού το πλήρωμα. Ξέρουμε όμως ότι οι έμποροι και οι πρωτοπόροι στη μεταλλουργία Κύπριοι είναι αυτοί που κυρίως άφησαν τα υλικά ίχνη τους στα χώματα της Ιβηρικής Χερσονήσου».

Με την εικόνα αυτή ολοκληρώθηκε το νοερό ταξίδι στη Μεσόγειο, που αποτέλεσε γέφυρα πολιτισμών ακόμα και σε εποχές τόσο μακρινές όπως η δεύτερη – ίσως και η τρίτη- χιλιετία πΧ.






ΑΥΣΤΗΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΥΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ! ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΒΙΑ!



Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε σήμερα ένα νόμο που επιτρέπει την καταδίκη σε χημικό ευνουχισμό παιδόφιλων που κρίνονται ένοχοι για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μικρότερων από 14 ετών.
Αυτός ο νόμος είχε υιοθετηθεί στις 7 Φεβρουαρίου από την Κάτω Βουλή (Δούμα) και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) στις 22 Φεβρουαρίου. Για να καταδικαστεί ο δράστης ενός σεξουαλικού εγκλήματος σε χημικό ευνουχισμό το δικαστήριο πρέπει να ζητήσει τη γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων.
Ο νόμος, που ενισχύει τις ποινές για τους παιδόφιλους, προβλέπει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για όσους υποτροπιάζουν. Τον Μάιο του 2011 ο Μεντβέντεφ είχε προτείνει τον χημικό ευνουχισμό "σε εθελοντική βάση". Το 2010 διαπράχθηκαν στη Ρωσία περισσότερα από 9.500 σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Η ΚΤΕΛ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ Α.Ε. ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

 
Το Δ.Σ. της ΚΤΕΛ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ Α.Ε. ύστερα από τη δέσμευση της Αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας κ. Παναγιώτας Γαζή για την εξόφληση των οφειλόμενων ποσών μέχρι 30.6.2011 από τη μεταφορά μαθητών Α'θμιας και Β'θμιας εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας, αναστέλλει την ακινητοποίηση των λεωφορείων μέχρι 15.3.2012.
 
 
 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Για μετά τη διενέργεια των εκλογών φαίνεται πως μετατίθενται οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αφού την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου δεν έχει σταλεί ακόμη κανένα έντυπο από την εφορία στους εκατομμύρια φορολογούμενους.
Όπως αναφέρει το "Βήμα", προφανής στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην σταλούν οι "λυπητερές" της εφορίας εν μέσω προεκλογικής περιόδου, πόσο μάλλον όταν ειδικά φέτος προβλέπονται απανωτά χτυπήματα στους φορολογούμενους.
Αρχής γενομένης από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε η αναδρομική μείωση από την αρχή του έτους να γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις μετά το Μάιο του 2012, τα μέτρα που αναμένεται να φτάσουν στα άκρα τη φορολογική επιβάρυνση για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και 3.500.000 νοικοκυριά είναι τα εξής:

* Η μείωση του αφορολογήτου από 12.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ,
* οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα,
* η μείωση όλων των φοροαπαλλαγών,
* η κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων στο σκέλος της έκπτωσης φόρου,
* η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και
* η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς μαζί με τους υπόλοιπους φόρους εισοδήματος αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την τσέπη 8.500.000 φορολογουμένων που θα διαπιστώσουν με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης πολύ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Υπολογίζεται, ότι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά θα επιβαρυνθούν με 700 ευρώ, οι φορολογούμενοι με 1 παιδί με 770 ευρώ, με 2 παιδιά με 840 ευρώ επιπλέον φόρους σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω, η πρόσθετη επιβάρυνση ανέρχεται σε περίπου 2.500 ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη, ότι η έκτακτη εισφορά που θα πλήξει όλα τα εισοδήματα που ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 12.000 ευρώ θα περιληφθεί στο εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2012.
Στο ίδιο σημείωμα θα υπάρχουν οι έκτακτες εισφορές για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρα άνω των 2.000 κυβικών, σκαφών αναψυχής και πισίνες.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ!



"Βροχή" πέφτουν τα αιτήματα πολιτών για αγορά φθηνών και ποιοτικών προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες, στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, μετά το επιτυχημένο "πείραμα" της πατάτας.

 Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας κινείται πλέον στο ρυθμό των ίδιων των πολιτών, δήλωσε το μέλος της Κώστας Τζομίδης, εξηγώντας ότι ήδη ετοιμάζεται το έδαφος για να ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς ελαιολάδου απευθείας από τους παραγωγούς, με στόχο να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες και να φτάσει το προϊόν στα νοικοκυριά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όπως εξήγησε, σε έρευνα που έγινε μέσω της ιστοσελίδας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, οι πολίτες, σε ποσοστό 54,8% επέλεξαν το ελαιόλαδο ως το προϊόν που θα επιθυμούσαν να διακινηθεί κατά τον ίδιο τρόπο με την πατάτα.

Στη λίστα των προτιμήσεων των πολιτών συγκαταλέγονται, επίσης, τα εξής προϊόντα: αλεύρι (10,7%), μακαρόνια (8,5%), φασόλια (7,9%), ρύζι (7,4%), πατάτες (3,8%) κρεμμύδια (3,1%), φακές (2,3%) και ρεβίθια (1,5%).

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα φασόλια, όπως ανέφερε ο κύριος Τζομίδης, η Ομάδα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με παραγωγό των Πρεσπών και δεν αποκλείεται- εφόσον οι συζητήσεις ευοδωθούν- τα φασόλια να φτάσουν στα χέρια των ενδιαφερόμενων καταναλωτών ως και 50% φθηνότερα.

Όπως είπε ο κύριος Τζομίδης, σε κάθε συμφωνία που συζητείται, προτού κλείσει οριστικά, η ομάδα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι τα προϊόντα που διανέμονται στους καταναλωτές είναι υψηλής ποιότητας. «Κοιτάμε τα πιστοποιητικά των παραγωγών, ενώ, εάν κριθεί αναγκαίο, ιδίως για τη διάθεση ευπαθών προϊόντων, δεν αποκλείεται να καταφύγουμε για αναλύσεις ακόμα και στο Χημείο του Κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Σάββατο 3 Μαρτίου, οπότε και θα παραδοθούν άλλοι 75 τόνοι πατάτας σε 1100 οικογένειες της Κατερίνης και πολίτες γειτονικών Νομών.

Αντίστοιχη δράση οργανώνεται και στη Βέροια, όπου τα μέλη της «Οικολογικής Ομάδας Βέροιας» θα διαθέσουν πατάτες με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή. Αθήνα, Βόλος, Λάρισα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται, επίσης, πολύ κοντά στο να οργανώσουν παρόμοιες δράσεις.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr






ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ 6 ΚΡΙΤΗΡΙΑ


Του Ηλία Μπενέκου

Με έξι κριτήρια θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του Δημοσίου η οποία κάνει πρεμιέρα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως ανακοινώθηκε χθες ήδη συγκροτήθηκε η σχετική Επιτροπή με αντικείμενο την αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του υπουργείου, των εποπτευόμενων φορέων του και των αναφερόμενων σε αυτό Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ η αξιολόγηση θα συνεχιστεί σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και Φορείς. Συγκεκριμένα επί τάπητος θα τεθούν:

  • Η αποδοτικότητα σε συνάρτηση με το κόστος λειτουργίας (εάν δηλαδή η αποτελεσματικότητα μιας δομής δικαιολογεί το κόστος λειτουργίας της).
  • Οι στόχοι και οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων.
  • Η στελέχωση και το προσωπικό τους (θα ληφθεί υπόψη ο ελάχιστος και ο μέγιστος αριθμός προσωπικού τους τα τελευταία 3 χρόνια).
  • Η χρηματοδότηση των δομών και οι πηγές της, καθώς και το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών.
  • Οι ανάγκες και οι προσδοκίες των πολιτών - χρηστών των παρεχόμενων υπηρεσιών (θα μετρηθεί ο βαθμός ικανοποίησης πολιτών).
  • Οι τυχόν συνεργασίες των οργανικών μονάδων (εάν δηλαδή έχουν συναρμοδιότητα με άλλες δομές της διοίκησης ή με τον ιδιωτικό τομέα).

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δομών θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού της δημοσίας διοίκησης, που ως αποτέλεσμα θα έχει ακόμη και την απομάκρυνση των υπαλλήλων που δεν κριθούν θετικά. Τα κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, ενώ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η χώρα μας έχει δεσμευθεί για 15 χιλιάδες απολύσεις μέσα στο 2012.

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/

ΔΟΥΛΕΜΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ! ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ!

Παίζουν με την αγωνία των δανειοληπτών, στην κυβέρνηση, καθώς οι τραπεζίτες διευκρινίζουν  πως δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος των δανείων. Θα χρειαζόταν άλλο ένα πακέτο στήριξης, για να γίνει αυτό, υποστηρίζουν. Ποιες είναι οι πραγματικές προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι.    

Με αβάσταχτη ελαφρότητα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση άλλο ένα κρίσιμο θέμα όπως είναι αυτό της ρύθμισης των δανείων που έχουν εκταμιεύσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Κάπου ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, οι εμπλεκόμενοι έχασαν την… μπάλα και πλέον δεν ξέρουν αν η συζήτηση αφορά σε ρύθμιση των δανείων ή σε… κούρεμα. 

Στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών βγάζουν… καπνούς και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ερασιτεχνισμό στο χειρισμό της όλης υπόθεσης η οποία μυρίζει… μπαρούτι καθώς «τα δισεκατομμύρια είναι πολλά». Τους δανειολήπτες βέβαια, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο το αποτέλεσμα. 

Ως προς αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτημα «κουρέματος» σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει. Το μόνο που μελετάται είναι το ενδεχόμενο θέσπισης κανόνων που θα διέπουν τη διαδικασία αναχρηματοδότησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.  Άνθρακες λοιπόν ο… θησαυρός, με τους δανειολήπτες για μία ακόμη φορά σε ρόλο ομήρων των διαφόρων κέντρων επικοινωνιακής εξουσίας. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε:

Μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι η κυβέρνηση μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ακόμη και δια του προέδρου της Β. Ράπανου) έσπευσε να «μετρήσει» τις κυβερνητικές προθέσεις. Έσπευσε επίσης να προειδοποιήσει την κυβέρνηση σε όλους τους τόνους ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ιδιωτικών δανείων, θα είχε τεράστιες συνέπειες για τις τράπεζες: Θα χρειαζόταν άλλο ένα πακέτο στήριξης, υποστήριζε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.     

Ποια είναι τα τραπεζικά επιχειρήματα;
1. Ότι το να αιωρείται το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων οδηγεί τελικώς σε μείωση στον αριθμό των δανειοληπτών που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.
2. Ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει το «κούρεμα» δεν μπορούν να βρεθούν ειδικά σε αυτή τη φάση που οι τράπεζες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις «τρύπες» από το κούρεμα των ομολόγων και την αξιολόγηση της Blackrock.

Από την άλλη, οι τράπεζες λησμονούν ότι πολλές από τις ρυθμίσεις δανείων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (στις 750.000 τις ανέβασε ο υπουργός Οικονομικών) έχουν προχωρήσει με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για τους δανειολήπτες. Ναι μεν οι τράπεζες εγκρίνουν αύξηση στην περίοδο αποπληρωμής, από την άλλη όμως επιβάλλουν αύξηση του επιτοκίου με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που αποδέχονται τη ρύθμιση, να υποχρεώνονται τελικώς να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον σε τόκους. 

Στα χέρια της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βρίσκεται ήδη πρόταση τροπολογίας η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:
1. Αναβίωση παλαιότερης ρύθμισης που είχε γίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
2. «Ρεκτιφιέ» στον νόμο Κατσέλη, τον μοναδικό δρόμο που έχουν μέχρι σήμερα οι δανειολήπτες για να επιτύχουν κούρεμα στα χρέη τους.
3. Υποχρέωση των τραπεζών να παρέχουν περιόδους χάριτος σε δανειολήπτες, η μηνιαία δόση των οποίων έχει ξεπεράσει το 50-60% του εισοδήματός τους.

Τις επόμενες ημέρες, θα φανεί αν τράπεζες και κυβέρνηση, θα βρουν μια λύση, ώστε η τροπολογία με αυτές τις ρυθμίσεις να καταλήξει στη Βουλή.
Όσον αφορά, στο κούρεμα, μάλλον οι δανειολήπτες θα κρατούν μικρό καλάθι…


ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΤΗ ΓΗ ΣΕ 28 ΧΡΟΝΙΑ;



Πιθανώς λέει η NASA και εξετάζουν τη χρήση πυρηνικών όπλων

Η NASA επιβεβαίωσε ότι έχει εντοπίσει ένα νέο αστεροειδή, με διάμετρο περίπου 140 μέτρα, ο οποίος έχει μικρές, αλλά όχι αμελητέες πιθανότητες να πέσει στη Γη, σε 28 περίπου χρόνια από σήμερα.

Ο αστεροειδής 2011 AG5, που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε πέρυσι, εκτιμάται ότι έχει μια πιθανότητα στις 625, δηλαδή 0,16%, να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 5 Φεβρουαρίου 2040, αν και η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία κάνει λόγο για «πολύ απίθανο σενάριο».

Το δυνητικά επικίνδυνο σώμα, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον της αρμόδιας ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τα εγγύς στη Γη αντικείμενα, η οποία άρχισε ήδη να μελετά τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου, αν αυτός μεγαλώσει στην πορεία, σε περίπτωση δηλαδή που οι υπολογισμοί είναι λανθασμένοι ή τροχιά του αλλάξει. Η χρήση πυρηνικών όπλων και άλλων τεχνικών εκτροπής από την πορεία του βρίσκονται υπό εξέταση.

Ένας πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής πιστεύεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια. Αν ο 2011 AG5 έπεφτε πράγματι στη Γη, θα προκαλούσε μεγάλες υλικές απώλειες και εκατομμύρια θανάτους, αλλά η ανθρωπότητα θα επιβίωνε από την πρόσκρουση. Η τροχιά του γύρω από τον ήλιο εκτείνεται έως πέρα από τον Άρη, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να μελετήσουν πιο προσεκτικά τον συγκεκριμένο αστεροειδή και την πορεία του μεταξύ 2013 - 2016, οπότε τότε μπορεί, όπως δήλωσαν οι αμερικανοί αστρονόμοι, να αλλάξει κι άλλο η πιθανότητα πρόσκρουσης «1 προς 625» - πιθανώς υπέρ της Γης! Το 2013 ο αστεροειδής πρόκειται να κάνει ένα πρώτο πιο κοντινό πέρασμα από τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου 147 εκατ. χλμ., κατά τη NASA, κάτι που θα επαναλάβει το 2023, όταν θα πλησιάσει τον πλανήτη μας μόλις στα 1,9 εκατ. χλμ.

Ο 2011 ΑG5 είναι από τα 8.744 εγγύς στη Γη αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά περίπου 19.000 τέτοια μεσαίου μεγέθους ουράνια σώματα σε απόσταση έως 200 εκατ. χλμ. από τη Γη (συνεπώς πολλές χιλιάδες ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), τα οποία έχουν πλάτος 100 έως 1.000 μέτρων και τη δυνατότητα να καταστρέψουν μια ολόκληρη πόλη.

Η προσοχή των περισσοτέρων ανθρώπων έχει τελευταία στραφεί στον αστεροειδή Άποφι που έχει μέγεθος περίπου δυόμισι ποδοσφαιρικών γηπέδων και προβλέπεται να περάσει κοντά από τη Γη το 2036, τόσο κοντά (σε απόσταση έως 30.000 χιλιομέτρων), που θα είναι ορατός από την Ευρώπη και άλλα μέρη του πλανήτη.


ΠΗΓΗ: www.onalert.gr

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ!



Πάρτε μέτρα ΤΩΡΑ....Με την υγεία δεν παίζουμε !!!!


Ο Ιατρικός Σύλλογος δεν "μασάει τα λόγια του" στην επιστολή, που απέστειλε στους αρμόδιους της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προειδοποιώντας ότι εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η φυματίωση και η ηπατίτιδα, καθώς και άλλες αρρώστιες, μας απειλούν αν δεν εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης σε όσους διαμένουν στη περιοχή μας, ενώ σημαντικό είναι να προχωρήσουμε όταν πρέπει και στην κουνουποκτονία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους ρομά, που έχουν εγκατασταθεί κάτω από την νέα γέφυρα του ΟΣΕ στην Ανθήλη μέσα στους ορυζώνες, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει ένα αυθαίρετο καταυλισμό, φυσικά χωρίς να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται..

Διαβάστε την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας:

Προς:
Tην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

<<Το 2011 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 40 κρούσματα ελονοσίας καθώς και 101 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου με αποτέλεσμα 8 θανάτους (www.keelpno.gr).

Τα κρούσματα αφορούσαν και κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας και μάλιστα επρόκειτο για άτομα τα οποία δεν είχαν ταξιδεύσει σε χώρες ενδημικές για την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν ληφθεί υπ´ όψιν ότι η ελονοσία έχει εκριζωθεί απο την Ελλάδα απο το 1974.

Τόσο η ελονοσία όσο και ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών που διαβιούν και πολλαπλασιάζονται σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία-υγρασία και λιμνάζοντα νερά.

Πολλά από τα παραπάνω κρούσματα αφορούσαν αλλοδαπούς και αθίγγανους που ζούσαν στις περιοχές με ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.

Όσον αφορά την περιοχή της Φθιώτιδας και συγκεκριμένα τον κάμπο του Σπερχειού που από αρχαιοτάτων χρόνων εθεωρείτο περιοχή που ενδημούσε η ελονοσία, πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν μέτρα διότι πλέον πλην των άλλων έχει δημιουργηθεί καταυλισμός ρομά μέσα στους ορυζώνες -κάτω από την νέα γέφυρα του ΟΣΕ στην Ανθήλη-με έλλειψη των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία για το 2012 όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 5η Υ.ΠΕ. Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, Δήμοι) οφείλουν ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς αποτροπής εξάπλωσης των προαναφερόμενων νόσων καθώς και άλλων (φυματίωση, ηπατίτιδα) για την περαιτέρω διαφύλαξη της υγείας των πολιτών και μέσω της κουνουποκτονίας και μέσω της εξασφάλισης συνθηκών υγιεινής είτε στους διαμένοντες στην περιοχή (μόνιμοι κάτοικοι, ρομά) είτε στους εργαζόμενους αλλοδαπούς.>>


Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος Μπαρπαρούσης Μιχαήλ


Κοινοποίηση:

-5η Υγειον.ΠΕ. Στερεάς Ελλάδας-Θεσσαλίας
-Δήμοι: Λαμίας-Στυλίδας-Δομοκού-Μακρακώμης-Μώλου-Αμφικλειας-Αταλάντης
 

ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΣΕΚΤΑ ΕΤΗ ΓΚΑΝΤΕΜΙΚΑ;



ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


Με όλα τα στραβά που μας συμβαίνουν είναι φυσικό να φοβόμαστε ότι το δίσεκτο 2012 θα μας αποτελειώσει. Είναι έτσι όμως;

«Δίσεκτο» λέγεται κάθε έτος που έχει 366 ημέρες αντί για 365 που έχει κανονικά ένας χρόνος. Το πρόβλημα είναι ότι η ετήσια περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί μόνο 365 ημέρες, αλλά και κάτι παραπάνω: 6 ώρες, 9 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα επιπλέον κατά μέσο όρο. Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη να εναρμονιστεί το τροπικό έτος (το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η Γη για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο δηλαδή) με το καθημερινό-πολιτικό έτος των ημερολογίων (αυτό που χρησιμοποιείς στην ατζέντα σου).

Χωρίς την εναρμόνιση, σε βάθος χρόνου θα είχαμε τον Ιανουάριο καλοκαίρι και τον Ιούλιο χειμώνα. Δεν θα σου άρεσε, ε; Ούτε σε εμάς! Έτσι, την «πάτησαν» οι Ρωμαίοι που από το 600 π.Χ. ακολουθούσαν το λεγόμενο ημερολόγιο του Νουμά, το οποίο είχε μεν 365 μέρες, αλλά κάθε 4 χρόνια προπορευόταν κατά σχεδόν μία μέρα. Όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν να γιορτάζουν τις καλοκαιρινές γιορτές του θερισμού μέσα στον ημερολογιακό χειμώνα αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να κάνουν κάτι δραστικό.  

«Πτυσσόμενο» έτος
Τη «λύση» έδωσε ο Ιούλιος Καίσαρ, ο οποίος καθιέρωσε την προσθήκη ημερών ή μηνών σε κάθε έτος, ώστε να ταιριάζει η μέτρηση του χρόνου με τις εποχές. Την ευθύνη μάλιστα για την προσθήκη των έξτρα ημερών ή μηνών είχαν οι ιερείς.

Επειδή όμως οι ιερείς, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, πρόσθεταν μέρες όποτε τους άρεσε, προκειμένου να παραμείνουν περισσότερο στην εξουσία οι ευνοούμενοί τους (ναι, είχαν και τότε τέτοια προβλήματα) έκαναν το ημερολόγιο… πτυσσόμενο και σίγουρα καθόλου λειτουργικό, αφού έφτασε ένα έτος να έχει κάποιες φορές σχεδόν 450 μέρες!

Και αφού αυτό δεν οδήγησε πουθενά, ο Ιούλιος Καίσαρ ανέθεσε το πρόβλημα στους φιλοσόφους και τους μαθηματικούς. Τη λύση βρήκε ο  Έλληνας αστρονόμος Σωσιγένης, που πρότεινε να υιοθετήσουν  το ημερολόγιο του Πτολεμαίου του Γ’, σύμφωνα με το οποίο κάθε τρία κανονικά χρόνια ακολουθεί ένα δίσεκτο (ό,τι ισχύει και σήμερα δηλαδή).

Και έτσι ο Φεβρουάριος, από τελευταίος μήνας του έτους, έγινε δεύτερος, μετά τον Ιανουάριο, και είχε 30 μέρες. Ανάμεσα στην 24 και 25 Φεβρουαρίου οι Ρωμαίοι πρόσθεταν κάθε 4 χρόνια μια επιπλέον ημέρα. Υπολόγιζαν δηλαδή την 24 Φεβρουαρίου δύο φορές και επειδή ήταν η έκτη μέρα πριν από την 1 Μαρτίου (που ήταν η αρχή του έτους για τους Ρωμαίους), η δεύτερη 24 Φεβρουαρίου που προστέθηκε ονομάστηκε δις έκτη μέρα, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από τον Μάρτιο (μπερδεύτηκες; Ξαναδιάβασέ το, είναι απλό). Με τον καιρό, ο όρος «δίσεκτο» έμεινε να χαρακτηρίζει ολόκληρο το έτος που έχει μια επιπλέον ημέρα.

Ο Φεβρουάριος στο κρεβάτι του Προκρούστη!
Αργότερα οι Ρωμαίοι αφαίρεσαν από το Φεβρουάριο μια μέρα (έτσι τους άρεσε) και ύστερα επί Αυγούστου, προς τιμήν του αυτοκράτορα, αφαίρεσαν άλλη μία μέρα και την πρόσθεσαν στον Αύγουστο.  Σου λύθηκε τώρα η απορία γιατί ο Φεβρουάριος έχει μόνο 28 και ενίοτε 29 ημέρες; Στην ουσία, χωρίς λόγο!

Το «πετσόκομμα» του Φεβρουαρίου δεν ενόχλησε καθόλου βέβαια τους Ρωμαίους, επειδή  ο μήνας ήταν αφιερωμένος στους νεκρούς, στον ηθικό απολογισμό τους (τι είναι η ζωή, τι είναι ο άνθρωπος, τι έκανα μέχρι τώρα) και στη μετάνοια. Ίσα-ίσα μάλιστα χάρηκαν που μπορούσαν να ξεφορτωθούν το δυσάρεστο αυτό μήνα της εξιλέωσης (februare) μια ώρα αρχύτερα!

Γιατί όμως το δίσεκτο έτος θεωρείται «γκαντέμικο»;
Οι προλήψεις που ακολουθούν το δίσεκτο έτος προέρχονται από τους Ρωμαίους, οι οποίοι πίστευαν ότι τον Φεβρουάριο, το μήνα της εξιλέωσης και της λατρείας των υποχθόνιων θεοτήτων, κυκλοφορούσε για λίγες μέρες ανάμεσά τους ο Άδης και έφερνε πολλά δεινά. Γι΄αυτό μάλιστα τα δίσεκτα έτη δεν γινόταν έναρξη εργασιών με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπελιών, θεμελίωση σπιτιών, γάμοι και λοιπά.

Οι δεισιδαιμονίες για το δίσεκτο έτος μεταφέρθηκαν και στους Έλληνες ύστερα από την κατάκτησή τους από τους Ρωμαίους.  Αυτός είναι ο λόγος που και στην ελληνική παράδοση τα δίσεκτα έτη θεωρούνται γρουσούζικα και ο κόσμος αποφεύγει τους γάμους, το κτίσιμο του σπιτιού, τις  νέες επαγγελματικές δραστηριότητες και γενικά τους μακροχρόνιους συνεταιρισμούς ή σχέσεις. Εμπειρικά πάντως δεν έχουν καταγραφεί κακοτυχίες ή δυσάρεστα γεγονότα που να ενισχύουν αυτή την πεποίθηση.

Σε κάποιους πολιτισμούς, τα δίσεκτα έτη έχουν και τα καλά τους. Στην Ιρλανδία για παράδειγμα στις 29 Φεβρουαρίου κάθε δίσεκτου έτους, μπορεί όποια Ιρλανδή θέλει (σύμφωνα με την παράδοση) να κάνει πρόταση γάμου στον αγαπημένο της και εκείνος είναι υποχρεωμένος να δεχτεί, διαφορετικά θα πρέπει να την αποζημιώσει. Κι αυτό βέβαια θα μπορούσε να είναι κατά κάποιον τρόπο κακοτυχία!

Και κάτι τελευταίο για την ιστορία: Όταν τα ηνία του κόσμου ανέλαβε ο χριστιανισμός, πρόσθεσε την επιπλέον ημέρα των δίσεκτων ετών στην τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου (αντί για την 24 που μετρούσαν διπλή οι Ρωμαίοι). Γι’ αυτό ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες κάθε 4 χρόνια.

ΠΗΓΗ: www.cosmo.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1900: ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Ο Γιώργος Σεφέρης (Βουρλά Σμύρνης 29 Φεβρουαρίου 1900Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 1971) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο μοναδικών βραβευμένων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελλήνων, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Σεφεριάδης. Γεννήθηκε στα Βουρλά της Σμύρνης στις 29 Φεβρουαρίου[1] του 1900 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Στέλιου και της Δέσπως (το γένος Γ. Τενεκίδη) Σεφεριάδη. Το 1906 αρχίζει η μαθητική του εκπαίδευση στο Λύκειο Χ. Αρώνη. Το 1914, εποχή κατά την οποία άρχισε να γράφει τους πρώτους στίχους, με το ξέσπασμα του Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη θερινή περίοδο του έτους, η οικογένεια μεταναστεύει στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Σεφέρης ενεγράφη στο Πρότυπο Κλασσικό Γυμνάσιο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1917. Στις 14 Ιουλίου του ίδιου έτους, η μητέρα του μαζί με τους δύο γιους και την κόρη της Ιωάννα (μετέπειτα σύζυγο Κ. Τσάτσου) μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου ο πατέρας τους Στέλιος εργάζεται ως δικηγόρος. Ο Γιώργος Σεφέρης θα μείνει εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 1924, ακολουθώντας σπουδές λογοτεχνίας και αποκτώντας το πτυχίο της Νομικής, οπότε μεταβαίνει στο Λονδίνο για την τελειοποίηση των αγγλικών του εν όψει των εξετάσεων στο Υπoυργείο Εξωτερικών.
Το 1925 επιστρέφει στην Αθήνα και το 1927 διορίζεται στο διπλωματικό σώμα ως ακόλουθος του Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά το ίδιο έτος πεθαίνει η μητέρα του Δέσπω.

Τον Ιούλιο του 1928 δημοσιεύει στη Νέα Εστία, επώνυμα ως Γ. Σεφεριάδης το "Μια βραδιά με τον Κύριο Τεστ", μετάφραση έργου του Βαλερί. Το 1929 συνοδεύει τον Εδουάρδο Εριό σε ταξίδι του στην Ελλάδα. Το Μάιο του 1931 εκδίδεται με το ψευδώνυμο Γ. Σεφέρης η "Στροφή" και τον ίδιο χρόνο διορίζεται υποπρόξενος και έπειτα διευθύνων του Ελληνικού Γενικού Προξενείου του Λονδίνου, όπου θα παραμείνει μέχρι και το 1934. Το Μάιο του 1932 δημοσιεύεται το έργο του Μια νύχτα στην ακρογιαλιά και τον Οκτώβριο η Στέρνα, αφιερωμένη στο Γιώργο Αποστολίδη. Το 1933, ο πατέρας του, Στέλιος, εκλέγεται Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εγγράφεται ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 1934 ο Γ. Σεφέρης επιστρέφει στην Αθήνα και τον Ιανουάριο του 1935 αρχίζει η συνεργασία του με τις εκδόσεις Νέα Γράμματα, αναδημοσιεύοντας τη Στέρνα. Το 1936 διορίζεται πρόξενος στη Κορυτσά, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1938. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1937 δημοσιεύει στα Νέα Γράμματα επιστολή του περί της δημοτικής γλώσσας. Το 1938 μετατίθεται στην Αθήνα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του Υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών.

Το 1941 ο Γιώργος Σεφέρης παντρεύεται με τη Μαρία Ζάννου και στις 22 Απριλίου το ζεύγος ακολουθεί την Ελληνική κυβέρνηση που, μέσω Κρήτης, στις 16 Μαΐου καταφθάνει στην Αίγυπτο και παραμένει στην Αλεξάνδρεια. Τον Αύγουστο, ο Γιώργος Σεφέρης συνοδεύει την Πριγκίπισσα Διαδόχου Φρειδερίκη και τα δύο της παιδιά, Σοφία και Κωνσταντίνο, στο Γιοχάνεσμπουργκ και από εκεί στην Πραιτόρια υπηρετώντας στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία μέχρι το 1942. Λόγω της διπλωματικής ιδιότητάς του, η ζωή του Γιώργου Σεφέρη χαρακτηριζόταν από συνεχείς μετακινήσεις. Έτσι, ως ακόλουθος κι αργότερα ως πρεσβευτής, υπηρέτησε σε πολλές ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού, γεγονός το οποίο καθόρισε σημαντικά το έργο του.

Αν και η παιδεία και εκπαίδευσή του του ήταν περισσότερο ευρωπαϊκή παρά ελληνική, εκείνος όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την ελληνική λογοτεχνία, αλλά την καλλιέργησε σε βάθος με σκοπό να την ανανεώσει. Η ποίησή του επηρεάστηκε από τον Έλιοτ (T.S Elliot), τον Κλωντέλ, το Βαλερί και τον Πάουντ (Ezra Pound). Το γεγονός όμως που χάραξε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στη συνείδηση του ποιητή ήταν η εθνική καταστροφή του 1922 κι ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού.
Το 1963 η φήμη του Σεφέρη ξεφεύγει από τα εθνικά όρια και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Καρπός της, η βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το ανώτερο, παγκοσμίως, βραβείο πνευματικής προσφοράς. Έως σήμερα, ακολούθησε μόνο ο Οδυσσέας Ελύτης, το 1979.

Το 1967 η δικτατορία των συνταγματαρχών κατέλυσε το σύνταγμα στην Ελλάδα αναστέλλοντας τις ατομικές ελευθερίες. Ο Σεφέρης εκδηλώθηκε έντονα εναντίον της, τόσο γραπτά, όσο και με δημόσιες ρητές δηλώσεις του. Στις 28 Μαρτίου 1969 ο Σεφέρης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια εναντίον της Χούντας και γι' αυτό το λόγο του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971, ο Γιώργος Σεφέρης πέθανε και η κηδεία του εξελίχθηκε σε σιωπηρή πορεία κατά της δικτατορίας.[2] Μετά το θάνατό του εκδόθηκε το προσωπικό του ημερολόγιο με τίτλο «Μέρες…» καθώς και το «Πολιτικό» του ημερολόγιο.

ΠΗΓΗ: http://el.wikipedia.org

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ - ΒΙΝΤΕΟ

Η μάχη του Ατλαντικού.Γερμανικά υποβρύχια εναντίον νηοπομπών.Εντυπωσιακά πλάνα!


Η Μάχη του Ατλαντικού ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια στρατιωτική εκστρατεία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεκίνησε το 1939 και κράτησε μέχρι και το τέλος του. Γερμανικά υποβρύχια και πλοία επιτίθονταν σε νηοπομπές των Συμμάχων που αποτελούνταν κυρίως από εμπορικά και μεταγωγικά πλοία που έπλεαν από την Αμερική προς τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σοβιετική Ένωση. 

Οι επιθέσεις των κομβόι στον Ατλαντικό άρχισε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. Το πρώτο Βρετανικό εμπορικό πλοίο που βυθίστηκε, ήταν το SS Athenia από το υποβρύχιο U-30, λίγες ώρες μόνο μετά την κήρυξη του πολέμου. Το κινηματογραφικό υλικό δείχνει στιγμές από την δράση του Γερμανικού ναυτικού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ





ΠΗΓΗ: www.onalert.gr


ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΕΣΩ ΔΕΗ ΤΕΛΟΣ!


Το ειδικό τέλος μετά 120 ημέρες που θα μένει απλήρωτο μεταφέρεται στις εφορίες. Το ρεύμα θα κόβεται μόνο όταν το ποσό του λογαριασμού του ρεύματος και των Δημοτικών τελών (όχι του ειδικού τέλους) που είναι απλήρωτο ξεπερνάει το ποσό του ειδ. τέλους(χαρατσιού) του 2011(Α+Β δόση).

Βέβαια το χαράτσι δεν χαρίζεται αφού μεταφέρεται στις ΔΟΥ. Όμως και ο εκβιασμός "αν δεν πληρώσεις σου κόβω το ρεύμα" δεν τους πέρασε. Και δεν τους πέρασε γιατί κάποιοι τρελοί άρχισαν έναν αγώνα που κινητοποίησε ένα  κομμάτι του λαού που πιστεύει στην τρέλα ή που δεν είχε άλλο τρόπο. Όσο κι αν προσπαθήσουν να θάψουν το γεγονός και να υποτιμήσουν τη σημασία του, αυτό που έγινε δείχνει απλά οτι όταν ο λαός συσπειρώνεται έστω και σε κάποιο βαθμό, οργανώνεται και παλεύει, ο αγώνας του δεν πάει χαμένος. Ο,τι κι αν λένε κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος! >>>

Να θυμίσω ότι οι επιτροπές που είχαν δημιουργηθεί έκαναν πραγματικά σπουδαία δουλειά. Έβγαλαν, τύπωσαν και μοίρασαν σε όσους περισσότερους μπορούσαν τις αιτήσεις-δηλώσεις άρνησης πληρωμής, οργάνωσαν συγκεντρώσεις, συζήτησαν με όσους μπορούσαν και εξήγησαν τι συμβαίνει και τι μπορεί να γίνει. Κινητοποίησαν κόσμο στις γειτονιές με συγκεντρώσεις παραστάσεις στους Δήμους και στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ.

Οργάνωσαν ομάδες περιφρούρησης για να αποτραπεί η διακοπή από συνεργεία και προειδοποίησαν ότι θα παλέψουν με όποιο τρόπο μπορούν για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν.  Και το σπουδαιότερο έκαναν κόσμο να πιστέψει στον εαυτό του και στη δύναμή του. (Το είδα αυτό στην εδώ επιτροπή της Γλυφάδας και  μην σας μπερδεύει το όνομα του Δήμου. Εχει πολλές λαϊκές γειτονιές η Γλυφάδα που ο κόσμος τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα και σιγά-σιγά αποφασίζει να τα βάλει με το θηρίο.)

Με όλα αυτά ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάζει θέση και να εκτίθεται, να στριμώχνεται στη γωνία -θυμάστε τις μέρες του χιονιά τότε που έληγαν οι προθεσμίες και θα άρχιζαν οι διακοπές που τελικά πάρθηκαν πίσω όπου έγιναν- και να μην ξέρει τελικά τι να κάνει. Τελικά αποφάσισαν να μην κόβουν το ρεύμα και να χρεώσουν άλλο ένα χαράτσι στις εφορίες.

Να λοιπόν που οι τρελοί τα κατάφεραν. Και σίγουρα το κέρδος θα είναι ότι όσοι συμμετείχαν είναι άνθρωποι που τους κερδίζει η πάλη. Άνθρωποι  που έμαθαν, πολλοί για πρώτη φορά, να μην παραδίνονται άνευ όρων σα δούλοι χωρίς να βγάζουν άχνα.





ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ!



* Το Χρηματιστήριο πάει κατά διαόλου
*Ακόμη και η Μέρκελ δεν πιστεύει στην επιτυχία του PSI!

Η Κυβέρνηση Παπαδήμου και όσοι συμμετέχουν σε αυτή, οδηγούν τη χώρα με ταχύτητα προς την εθνική καταστροφή. Ο πρώην τραπεζίτης, βρίσκεται στην εξουσία, υποτίθεται για να διαμορφώσει συνθήκες βελτίωσης της εθνικής οικονομίας, με αντικειμενικό σκοπό την υπογραφή της «ζωογόνου» για τη χώρα δανειακής σύμβασης του PSI!
Από την ώρα όμως που ο διορισμένος Πρωθυπουργός και τα κόμματα της Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ που τον στηρίζουν, υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση, μόνο θετικά μηνύματα δεν έρχονται. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς την άτακτη χρεωκοπία!

Μόλις λίγες ημέρες αφότου έπεσαν οι υπογραφές ταπείνωσης στους όρους της σύμβασης, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την ελληνική οικονομία στην κατηγορία SD, που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία! Η δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παύει να δέχεται ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα!
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος που υποχρέωσε τους Παπαδήμου- Σαμαρά-Παπανδρέου να υποταχθούν στα προστάγματα το PSI, εδήλωσε ευθαρσώς στη γερμανική βουλή, ότι δεν είναι σίγουρη για την επιτυχία του εγχειρήματος!
Ουσιαστικά δηλαδή το PSIπου υπέγραψε η χώρα μας, πρόκειται για πείραμα με τους Έλληνες να είναι πειραματόζωα, κάτω από στυγνή 8ετή λιτότητα, χωρίς να εξασφαλίζεται κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως πολιτικοί αναλυτές, η τρόικα αλλά και η Μέρκελ, δεν εμφανίζονται καθόλου αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα του προγράμματος!

Τελικά το PSI τους μόνους που εξασφαλίζει σίγουρα, είναι οι δανειστές, οι οποίοι με τις υπογραφές των Παπαδήμου, Σαμαρά και Παπανδρέου, υποθήκευσαν την Ελλάδα και τον πλούτο της, μέσω του αγγλικού δικαίου.
Από την ημέρα που ο Παπαδήμος διορίστηκε Πρωθυπουργός, η μια σφαλιάρα που δέχεται η Πατρίδα μας, έρχεται μετά την άλλη.
Το Χρηματιστήριο Αξιών επιβεβαιώνει το χάλι της χώρας.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

 
(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Το "Αθλόμετρο της Ιτιάς" βρέθηκε από το Σάββατο 25 του μήνα στην πόλη, προκειμένου αρχικά να παραβρεθεί στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση του Ησαΐα με τον Αστέρα, για το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας.

Έφτασα, οδηγώντας με ταχύτητα και αφήνοντας την υπόλοιπη οικογένεια να γευματίσουν μόνοι στην Ιτέα, στις 3:15 μ.μ. στο γήπεδο Δεσφίνας, πιστεύοντας ότι θα αντίκρυζα κόσμο να παροτρύνει τις προσπάθειες των αντιπάλων ποδοσφαιριστών, αλλά έκπληκτος δεν βρήκα ψυχή! Από τυχαία διερχόμενο νεαρό ποδηλάτη ωστόσο, πληροφορήθηκα πως οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είχαν μετατεθεί κατά μια εβδομάδα.

  • Ρε φιλαράκια της ομάδας στο facebook δε με ειδοποιούσατε για την αναβολή; Μου κάνατε like στο post και πίστευα ότι θα παρακολουθήσω ζωντανά το κρίσιμο ματς...

Τέλος πάντων, το συγκεκριμένο τριήμερο ούτως ή άλλως προσφέρονταν για κάλυψη άλλων σημαντικών δρώμενων που έχουν άμεση σχέση με την πολιτιστική παράδοση ολόκληρου του Νομού Φωκίδας.

Το εντυπωσιακό θέαμα, από το μπαλκόνι του δημαρχείου
(Φωτό: Νίκος Αβραμίκος, Άμφισσα)
Έτσι λοιπόν, ξεκινώντας από το βράδυ του Σαββάτου απολαύσαμε για ακόμη μια φορά το χρονικό του "Στοιχειού της Χάρμαινας", στο οποίο συμμετέχει με ενεργή προσήλωση ολόκληρη η τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα η νεολαία της Άμφισσας! Πλήθος κόσμου συνέρρευσε, όπως πάντα, στην πλατεία Κεχαγιά όπου είχε και πάλι στηθεί η γνωστή πελώρια εξέδρα-σκηνή, επί της οποίας και έλαβε χώρα η σπάνια φολκλορική παράσταση, βγαλμένη μέσα από μύθους και παραδόσεις της περιοχής.

Δεκάδες νέοι και νέες, μεταμορφωμένοι χάρις στις μέγιστης έμπνευσης αυτοσχέδιες στολές τους, επεφύλαξαν ζωηρές συγκινήσεις στους παρισταμένους θεατές, που διασκέδασαν με την ψυχή τους, σε μια αυθόρμητη και αμφίδρομη μεταξύ τους σχέση. Παράλληλα, εκλεκτά εδέσματα αλλά και κόκκινο κρασί προσφέρονταν αφειδώς στους επισκέπτες του θεάματος.

Επόμενο βήμα στην αλληλουχία των αποκριάτικων εκδηλώσεων αποτέλεσε η "Γιορτή της Νερατζ-Ιτιάς" που πραγματοποιήθηκε στο Μώλο της Ιτέαςτην Κυριακή, από τις 4:30 το απόγευμα μέχρι αργά, έχοντας σαν "κλου" την παρουσίαση ενός γιγανυιαίου "Κολοχαλβά", ικανού να διεκδικήσει επάξια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness! Όπως διαβάσαμε στο φυλλάδιο του Δήμου, καταβάλλεται προσπάθεια, από τις τοπικές αρχές, η "Γιορτή" να επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια, σαν τακτικό δρώμενο της τελευταίας Κυριακής των Αποκρεών! Νωρίτερα το μεσημέρι, είχε προηγηθεί το "Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού" για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι ξεφάντωσαν σε ένα κλίμα απόλυτης παιδικής ευφορίας και αγνής αθωότητας, μακριά από τα προβλήματα και τις σκοτούρες των ενηλίκων συνοδών τους.

"Αλευρομουτζουρώματα"
(Φωτό ΑΘΛΟΜΕΤΡΟ της Ιτιάς)
Η "τριλογία" ολοκληρώθηκε την Καθαρή Δευτέρα με τα παραδοσιακά "Αλευρομουτζουρώματα" στην προβλήτα του Γαλαξειδίου. Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε, αλλά και το ελαφρύ ψιλόβροχο που έπεφτε, εκατοντάδες μπαρουτοκαπνισμένοι "μουτζούρηδες" μπηκαν θαρραλέα στο χορό της ανταλλαγής "φούμου", βγάζοντας κυριολεκτικά το "άχτι" τους κόντρα στην καθημερινότητα και τη μονοτονία της σύγχρονης ζωής.

Την ίδια ώρα, στο Μώλο της Ιτέας υπήρχαν οι καθιερωμένοι εορτασμοί για τα "Κούλουμα", από τους οποίους απουσίασε μόνο, καιρού μη επιτρέποντος, το πέταγμα των χαρταετών. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτέας "Δεσμός" και η Δημοτική Ενότητα.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: http://astiriteas.blogspot.com/
 

Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ!


Σε δραματική κατάσταση έχουν βρεθεί τις τελευταίες ώρες τα γεγονότα γύρω από την Ελλάδα. Η ομάδα κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων απαίτησε σήμερα από τη Διεθνή Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) να εκδώσει πόρισμα για το καθεστώς αυτών των κινητών αξιών.

Η απόφαση της ISDA πρέπει να εκδοθεί όχι αργότερα από τις 17.00 GMT (ώρα Γκρίνουιτς) την Τετάρτη.

Δεν αποκλείεται ότι αύριο η Ελλάδα μπορεί ήδη να κηρυχτεί ευρισκόμενη σε κατάσταση χρεοκοπίας (αθέτησης υποχρεώσεων).

Σε τέτοια περίπτωση η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές μπορεί να προσλάβει ανεξέλεγκτο χαρακτήρα, γιατί κανείς δεν ξέρει ακριβώς, ποιοι είναι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων και πόσα κατέχουν.
 
 


ΟΙ “ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ” ΔΑΝΟΙ ΣΦΑΖΟΥΝ ΔΕΛΦΙΝΙΑ!





Οι νήσοι Φερόε είναι μια αυτόνομη περιοχή της Δανίας όπου διεξάγεται ένα αιματηρό έθιμο με δελφίνια.
Η αιματηρή παράδοση ξεκίνησε τον 10ο αιώνα όταν στις 22 Νοεμβρίου δεκάδες πλοία είχαν οδηγήσει μια ομάδα δελφινιών στο κόλπο.Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις να σφάζουν αυτά τα δελφίνια.Δείτε φώτο και βίντεο.