Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Απολύσεις στο Δημόσιο και μεγαλύτερες μειώσεις θέλει η Τρόικα! Στις 14.00 η συνάντηση Στουρνάρα – Τρόικας.


- Δεν αποδέχεται το μέτρο της εφεδρείας
 - Μειώσεις συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ
 - Νέες περικοπές σε Δήμους απαιτούν οι δανειστές
 - Στις 18:00 η τρόικα βλέπει Σαμαρά

Την ώρα που κατατίθεται ένας προϋπολογισμός γεμάτος περικοπές σε μισθούς και συντάξεις η τρόικα επανέρχεται και ζητά να μπει πιο βαθιά το μαχαίρι στους ίδιους ανθρώπους απορρίπτοντας όλα τα άλλα μέτρα.
Ενώ μέσα ενημέρωσης κυρίως στο εξωτερικό μιλούν για πολιτική απόφαση που έχει παρθεί ήδη ώστε η έκθεση της τρόικας να είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να δοθεί η δόση έγκαιρα εντός του Οκτωβρίου, τίποτα δεν αποκλείει τις νέες απαιτήσεις που ήδη έχουν ετοιμάσει για να παρουσιάσουν απόψε στη διπλή συνάντηση με την Ελληνική πλευρά.
Στις 14:00 οι τροϊκανοί θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ στις 18:00 θα συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά. Το οικονομικό επιτελείο καταθέτει σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 που περιλαμβάνει ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα σε ύψος 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτά είναι μέτρα τα οποία έχει ήδη αποδεχθεί η τρόικα, όμως δεν είναι αρκετά, όπως όλα δείχνουν. Επανέρχονται με νέες απαιτήσεις. Δεν εγκρίνουν το μέτρο της εφεδρείας ή της διαθεσιμότητας όμως την ονόμασε η ελληνική πλευρά και θέτουν εκ νέου θέμα απολύσεων στο Δημόσιο και μάλιστα άμεσα υπό την έννοια ότι τις απαιτούν εντός του 2012.
Πολλές από τις περικοπές αν και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό δεν έχουν οριστικοποιηθεί καθώς η τρόικα έρχεται με την απαίτηση για περικοπές κάτω από τα 1.000 ευρώ για τις συντάξεις, αλλά και πλήρη κατάργηση των δώρων μέσω του ΟΓΑ.
Ζητούν ταυτόχρονα άλλου είδους περικοπές σε υγεία, δημόσιο και ΟΤΑ ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνει περικοπή στις δαπάνες σε ύψος τουλάχιστον άλλων τριων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διαπραγμάτευση παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα είναι πολύ σκληρή. Εκτός απ' τα μέτρα του πακέτου οι τροϊκανοί θα απαιτήσουν και τα μέτρα τα οποία θα παρθούν αυτόματα σε περίπτωση που αποτύχουν τα τωρινά μέτρα.
Ουσιαστικά θα πέσει δηλαδή στο τραπέζι η λεγόμενη ρήτρα, τα κρυφά μέτρα που θα υπογράψει η Ελλάδα και που θα παρθούν στην περίπτωση που στον επόμενο έλεγχο οι τροϊκανοί δουν αποκλίσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: