Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


- Μειώσεις 10%-20% για όσους αμείβονται πάνω από τη σύμβαση
- Πλαφόν σε επιδόματα - δώρα και πάγωμα αυξήσεων ως το 2015
- Μειώσεις αλά ιδιωτικός τομές σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες πριν την ιδιωτικοποίηση

Αυτή τη φορά η Τρόικα δεν έρχεται για διαπραγμάτευση με την έννοια που τη γνωρίζουμε. Πλέον ο εκβιασμός είναι ωμός και φαίνεται πως η ελληνική πλευρά, απούσα ούτως ή άλλως από τις εξελίξεις, έχει έτοιμη την απάντηση: ναι σε όλα.

Οι οριζόντιες και άδικες περικοπές που έπληξαν το 1/5ο των εργαζόμενων της χώρας, τους υπάλληλους του Δημοσίου δηλαδή, είναι το... μοντέλο που επιθυμούν να ακολουθηθεί και στους υπόλοιπους που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα ώστε να ολοκληρωθεί η διαβόητη εσωτερική υποτίμηση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει εξοικονόμηση για της εταιρείες περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα 10% μείωση του μισθολογικού κόστους δηλαδή. Τα περί εσωτερικής υποτίμησης είναι πλέον ένα από τα δεδομένα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, όπως άλλωστε ξεκαθάρησε στην τελευταία του συνέντευξη ο Λ. Παπαδήμος:
“Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας εξαρτάται από τη συγκράτηση των μισθών και την εσωτερική υποτίμηση των τιμών”

Στον ιδιωτικό τομέα τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι έχουν τριπλή κατεύθυνση.
-Πάγωμα των αυξήσεων (τριετίες) τουλάχιστον ως το 2015.
-Μειώσεις 10%-20% στους μισθούς πάνω από το όριο της συλλογικής σύμβασης (ίσως μόνο για τα χρήματα πάνω από αυτό το όριο)
-Πλαφόν στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσα και το επίδομα άδειας με ένα σχέδιο-διαρροή να μιλάει για ποσά ως 1.500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 750 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι ή και κατάργηση δώρων και επιδομάτων σε υψηλόμισθα στελέχη.

Όποια και αν είναι η απόφαση των εργοδοτών και των εργαζόμενων που κάθονται σήμερα στο τραπέζι για την κυβέρνηση η απόφαση των περικοπών είναι δεδομένη όπως είπε ο Π. Καψής:
“Η απόφαση των κοινωνικών εταίρων δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου”
Οι αποφάσεις αυτές είναι σε άμεση συνάρτηση και με το μισθολογικό καθεστώς σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
Όσες εκ των τραπεζών θα μείνουν έξω απ' την κρατικοποίηση μετά το “κούρεμα” θα ακολουθήσουν τις περικοπές που θα εφαρμοστούν στον ιδιωτικό τομέα για να υπάρξει νέα μείωση του μισθολογικού κόστους, μετά τις τελευταίες που έχουν γίνει, ενώ σε ότι αφορά στις ΔΕΚΟ το σχέδιο περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση των προνομίων και πλήρη εναρμόνιση με τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα ώστε και εδώ οι μειώσεις (που στην περίπτωση ΔΕΚΟ και Τραπεζών θα φτάσει ως και 40% στα υψηλότερα κλιμάκια) να κάνουν τις εταιρείες θελκτικές σε υποψήφιους αγοραστές.

Διαβάστε επίσης:
Αφόρητες πιέσεις για μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα - Κυβέρνηση: "Δεν μας δεσμεύει καμία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων"


Δεν υπάρχουν σχόλια: