Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Είκοσι συμμορίες ανηλίκων τρομοκρατούν την Αθήνα: Χτυπούν συνομήλικους ή μικρότερους για λίγα ευρώ και κινητά

«Βλέπουμε ότι όλο και πιο μικρές ηλικίες ρέπουν στην παραβατικότητα και σε πρωτοφανείς πράξεις βίας. Φτάσαμε να συλλαμβάνουμε παιδιά 10 ετών!», δηλώνουν αστυνομικοί κύκλοι στη «Βραδυνή»

 

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Του Φάνη Καραμπατσάκη

Ένα παιδί μόλις 12 ετών δέχθηκε τα βάναυσα χτυπήματα λίγο μεγαλύτερων παιδιών για να του κλέψουν ό,τι είχε πάνω του, σε παιδική χαρά του Αμαρουσίου. «Μην με χτυπάτε, σας παρακαλώ», φώναζε στους ηλικίας 16 ετών δράστες οι οποίοι του είχαν στήσει καρτέρι, έχοντας και έναν συνομήλικό τους ως τσιλιαδόρο.

Λίγο μετά, στην Κηφισιά, νεαροί πλησίασαν τρία παιδιά και με την απειλή μαχαιριού τούς απέσπασαν τα κινητά τους τηλέφωνα και μόλις 10 ευρώ. Στο Παγκράτι, γύρω στις 22.30 της Τετάρτης, συμμορία περίπου δέκα ατόμων περικύκλωσε τρεις ανήλικους, ηλικίας 15 και 16 ετών, με σκοπό να τους ληστέψει την ώρα που περπατούσαν επί της οδού Ιλιάδος. Τα παιδιά αντιστάθηκαν και άρχισαν να καλούν σε βοήθεια, όμως κάποιοι από τους δράστες έβγαλαν μαχαίρι, και μάλιστα ένας δεν δίστασε να μαχαιρώσει ένα από τα δύο παιδιά στο αριστερό πόδι. Στο μεταξύ, στο Κερατσίνι, ένας 12χρονος που πήγαινε στο φροντιστήριο, δέχτηκε επίθεση μέρα-μεσημέρι από παιδιά 7-11 ετών, που τον χτύπησαν με σίδερο στο κεφάλι, για να τον ληστέψουν.

Πάνω από 20 συμμορίες ανηλίκων δρουν αυτή τη στιγμή στην Αττική, είτε χτυπώντας συνομήλικούς τους με διάφορα κίνητρα είτε απειλώντας τους με αιχμηρά αντικείμενα για να τους πάρουν από κινητά και λίγα ευρώ, μέχρι μπουφάν και παπούτσια.

Αυτό που εντυπωσιάζει τους αστυνομικούς είναι ότι οι ηλικίες των δραστών είναι ολοένα και μικρότερες. «Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με παιδί 10 ετών», λένε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης και συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρο Μπαλάσκα, οι περιοχές που δρουν είναι σε Παγκράτι, Ηλιούπολη, Κολωνό, κέντρο Αθήνας, Καλλιθέα, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Αγία Παρασκευή, και, ειδικά τελευταία, στα Βόρεια Προάστια.

«Το φαινόμενο είναι σε έξαρση. Το ανησυχητικό είναι ότι κατεβαίνει συνεχώς το ηλικιακό όριο των δραστών. Βλέπουμε ότι όλο και πιο μικρές ηλικίες ρέπουν στην παραβατικότητα και σε πρωτοφανείς πράξεις βίας. Φτάσαμε να συλλαμβάνουμε παιδιά 10 ετών!», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής». «Σε τέτοιες πράξεις δύο πράγματα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά-θύματα: πρώτον, να μην αντισταθούν, γιατί οι περισσότερες πράξεις γίνονται με την απειλή μαχαιριού και οι νεαροί δράστες δεν διστάζουν να μαχαιρώσουν, και, δεύτερον, να ενημερώσουν αμέσως τους γονείς ή, αν είναι στο σχολικό περιβάλλον, το διευθυντή. Οι δικαιολογίες που μας λένε οι περισσότεροι νεαροί δράστες όταν τους συλλαμβάνουμε, είναι ότι οι γονείς τους αδυνατούσαν να τους δώσουν χαρτζιλίκι».

Δεκαμελής συμμορία νεαρών είχε στήσει καρτέρι σε πολυσύχναστο δρόμο της Ηλιούπολης και περίμενε για θύματα. Όταν εντόπισε τρεις ανήλικους που επέστρεφαν από τη νυχτερινή τους διασκέδαση, τους χτύπησαν και απέσπασαν ένα τσαντάκι με χρήματα, προσωπικά έγγραφα, αλλά και ένα κινητό τηλέφωνο. Εκτός από τρία αγόρια που συνελήφθησαν από τις Αρχές, συνελήφθησαν και οι κηδεμόνες τους, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

«Υπάρχει μεγάλο ζήτημα», τονίζει στη «ΒτΚ» ο αστυνομικός Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής. «Ολοένα και πιο μικρά παιδιά σχηματίζουν ομάδες και είτε προσπαθούν να βγάλουν την επιθετικότητά τους είτε ληστεύουν για να πάρουν έως παπούτσια και μπουφάν, ενώ δεν διστάζουν να απειλήσουν με μαχαίρια, στιλέτα, κατσαβίδια, σιδηρογροθιές, αλλά και να μαχαιρώσουν με αυτά, παιδιά ίδιας ή μικρότερης ηλικίας. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο η Αστυνομία. Είναι συμπεριφορές που ξεκινάνε μέσα από το σπίτι, οπότε θα πρέπει να παρεμβαίνουν οι κοινωνικές δομές. Θα πρέπει να παρακολουθείται η πορεία των παιδιών αυτών και μετά τα σωφρονιστικά μέτρα, διότι τα περισσότερα από αυτά όχι μόνο δεν σωφρονίζονται, αλλά μπαίνουν σε οργανωμένες συμμορίες και τελούν πιο σοβαρά αδικήματα».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο αστυνομικός Σπήλιος Κρικέτος, γεν. γραμ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής: «Η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στους γονείς, οι οποίοι, προφανώς, έχουν εγκαταλείψει τον έλεγχο των παιδιών τους. Όταν το θέμα φτάσει στην Αστυνομία και εξιχνιαστεί η υπόθεση, είναι πολύ αργά, πλέον, για τα παιδιά. Αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις όσον αφορά το πού δραστηριοποιούνται, το ποιες είναι οι παρέες των παιδιών, από το σπίτι και το σχολείο, θα βλέπουμε συνεχώς τέτοιες καταστάσεις και δεν θα υπάρχει καμία έκπληξη».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: