Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Αφρ.Παπαθανάση : «Ποια ανάπτυξη. Ποιες πολιτικές»

Τα τελευταία χρόνια συζητούμε για ζητήματα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας με κύρια αναφορά σε καθυστερήσεις υλοποίησης έργων και υποδομών, μερικά από αυτά με διαδρομή 20ετιας ή σε κυκεώνα γραφειοκρατίας.



Έχουμε βασική ανάγκη τις υποδομές αυτές, αρδευτικά δίκτυα, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια κλπ.

Η αλήθεια βέβαια ειναι πως οι ταχύτητες των εξελίξεων σε επίπεδο τεχνολογιών και επιστημών είναι δυναμικές, μεταφέροντας τις επενδύσεις γνώσης υψηλά στην ατζέντα της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Ανάλογα και σε αντίθετη ροπή κινείται η ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση πληθυσμών, η πολιτική σιωπή τοπικών και περιφερειακών υπευθύνων για συστηματικα μέτρα άρσης αποκλεισμών. 

Το ταμείο ανασυγκρότησης και το νέο εσπα της προγραμματικης περιόδου 2021 - 2027, αν δεν γίνονται πεδίο έννοιας και πλουτισμου για τους ολίγους, δυνητικά είναι φορείς χρηματοδότησης επενδύσεων με διαφορετική στόχευση, από όλα όσα σήμερα ακούμε και χρειαζόμαστε ή άνευ νέων πρωτοβουλιών, συστηματικά επαναλαμβανουμε.

Η στατιστική αποτύπωση της κατάστασης στην Περιφέρεια, πχ δείκτης: μείωση πληθυσμού, θα έπρεπε να έχει ήδη αναλυθεί, όπως: ποίες γενιές αποφοίτων χάνουμε από την περιφέρεια, ποία τα χαρακτηριστικά των νέων παιδιών που δεν επιστρέφουν Φωκίδα ή Στερεά, ποίο το αποτύπωμα του εργατικού δυναμικού στην Περιφέρεια, ποίες οι ανάγκες εξειδίκευσης, ποία τα απαιτούμενα μέτρα για την ενίσχυση των τεχνικών σχολών και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, ποιά η συμμετοχή των γυναικών ή τα δομικά προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων. 

Αυτό δεν έγινε. 
Οπότε στα τυφλά και με ταχύτητες παρελθόντος, πάμε παρακάτω, μοιράζοντας δημόσιο χρήμα και σε προεκλογικό προσωπικό αγώνα. 

Η άλλη συζήτηση που δεν γίνεται ουσιαστικά είναι το τι κάνουμε τώρα.  
Είναι καλή η δημόσια κριτική, όταν δε
"σπαράζει" απο αγανάκτηση ή ειρωνεία κερδίζει και εκλογικά. 
Αλλά, επί της ουσίας, τι κάνουμε τώρα;

- Η Στερεά δεν έχει ισχυρά Πανεπιστημιακά Τμήματα, δεν έχει έρευνα ή και δράσεις καινοτομίας σε συνεχή ροή με αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικότητα. 
* Θα μπορούσαν, αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, να αιτηθουν, έργα καινοτομίας, έρευνας, νέων τεχνολογιών, που μικρές ομάδες διδακτορικών φοιτητών και αποφοίτων θα μπορούσαν να υλοποιήσουν. 
* Για παράδειγμα να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από την Αυτοδιοίκηση για την Αυτοδιοίκηση. 
* Να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν ως τεχνικοί συμβουλοι έργα διαχείρισης υδατικών πόρων, έργα ανακύκλωσης πόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
* Να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν ως τεχνικοί σύμβουλοι έργα χωρικών παρεμβάσεων σε ορεινές περιοχές, σε παραδοσιακούς οικισμούς και κοινότητες ή να ασχοληθούν με το αποτύπωμα της πολιτισμικής ιστορικής κληρονομιάς. 

Σκεφτείτε, πόσοι νέοι άνθρωποι, θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω. 
- ο ελαιώνας & συνολικά η παραγωγική γη της Στερεάς να αποκτήσει συστηματική πρόσβαση στην ευφυή γεωργία και στην ορθή περιβαλλοντικά καλλιέργεια, 
- οι μικρομεσαίες ανά κλάδο, ελαιοτριβεία, ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλθεργειες, μικρές βιοτεχνίες, να αποκτήσουν με γνώση συστήματα αυτοματισμών, να μειώσουν κόστη  ενέργειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, 
- θαλάσσιοι πόροι και οικοσυστηματα θα μπορούσαν να προστατευθούν με έργα και μέτρα για αναγέννηση αλιευτικών αποθεμάτων στον Κορινθιακό και με ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων για πρόληψη ρύπανσης ή και καταστροφών. 

Η προστασία και η πρόνοια για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, χρώματος και φυλής που είναι.  
Απαιτεί λιγότερους πόρους να δημιουργηθεί σύστημα πρόνοιας, κέντρα φροντίδας, από το να ανοίγουμε πηγάδια χρηματοδότησης του οτι ναναι πχ οπαστε.
Το οικονομικό και κοινωνικό όφελος είναι μεγαλύτερο με το να μορφωθουν όσα περισσότερα παιδιά των μόνιμων αποκλεισμών, Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες, από το να ζουν είτε παραβατικά, είτε με επιδοματική πολιτική. Αυτό αποτελεί επιχείρημα για όσους δεν πιστεύουν στην πρόσβαση και τα Δικαιώματα.

Που είναι οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση και κατάρτιση εργατικού δυναμικού στην περιοχή; για την πρόσβαση των αποκλεισμένων σε αυτή; 

Δουλειές σήμερα δεν ανοίγουν μόνο από τον Χ ή Ψ αυτοκινητοδρομο, που σαφώς θέλουμε. 

Δουλειές σήμερα μένουν στην αγορά όταν μπορούν να μειώσουν κόστη, να εξασφαλίσουν πρόσβαση τεχνολογίες, συστήματα υγιεινής και προστασιας και κυριως σε εκπαιδευμένο προσωπικό.  Στην κατάσταση που είναι η Περιφέρεια, αυτά δεν πέφτουν από τον ουρανό, αν προσθέσουμε δε και τη συνθήκη της δίκαιης και μη ακριβής χρηματοδότησης. 

Πως λοιπόν θα πάμε παρακάτω με επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, συνεταιριστικες ή μη, με μονάδες τουριστικές ή με τον καθημερινό αγώνα μικρών και αυτοαπασχολουμένων, όταν το δεδομένο πολιτικό περιβάλλον και δυναμικό θέλει να το ζητήσεις χάρη, εξυπηρέτηση εκλογική, θέλει να σκορπά δημόσιο χρήμα όπως απλά γουστάρει; 

Δεν γινεται ανάπτυξη και πρόοδος κοινωνική, με αίσθημα δικαίου, με αυτή την κατάσταση και περιβάλλον, ουσιαστικά με αποβολή, διώχνοντας κάθε νέα ιδέα, κάθε νέο άνθρωπο, τον κάθε έναν που δεν θέλει ή δεν μπορεί να γίνει μέρος ενός άρματος τραγωδίας εξουσίας. 

Δείτε γύρω σας.
Ακούμε για δις ευρώ όταν καθημερινά η φτώχεια μεγαλώνει.  Κάθε κεντρική και τοπική εξουσία συνεισφέρει σε αυτό. 

Δεν μπορεί η χώρα, η περιοχή, ο νομός να γυρίζουν συνέχεια πίσω.  
Υπάρχει και ζωή και ευκαιρίες και Δικαιοσύνη με ένα άλλο τρόπο δημοσίου βίου, εκεί έξω. 
Αντιδράσετε σε ότι πίσω μας κράτα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με την άδικη απόφαση σου να απαξιώσεις την πρώτη σε ανάπτυξη πόλη της Φωκίδας την Ιτέα, κάθεσαι και κάνεις αναλύσεις περί οικονομικού μαρασμού της περιοχή.
Χωρίς πολλά λόγια, η Ιτέα από τον Καλλικράτη έχασε:
1. 2 υποκαταστήματα τραπεζών.
2. Όλα τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας.
3. Το κατάστημα του ΟΤΕ.
4. Το Ειρηνοδικείο.
5. Πολλούς Δημοτικούς υπαλλήλους.
Εσύ συνέχισε να το παίζεις η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ με τις απόψεις σου και άσε εμάς τους υπόλοιπους να κρίνουμε.
υ.γ. Περίεργο που δεν πέταξες και την αγαπημένη σου φράση: "ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ" . Λες όμως "ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΈΣ". δηλαδή, το βιολί βιολάκι.


Ανώνυμος είπε...

@ 6.09 μμ
Πραγματικα, τοσο σου κοβει τοσο λες!
Αυτα που αναφερεις ειναι ΨΙΧΟΥΛΑ μπροστα σε αυτα που επρεπε να γινουν και δεν εγιναν! Ποτε θα ξυπνησετε επιτελους?
Ειστε τοσο κοντοφθαλμοι που κατανταει ελεεινο!
Η Ιτεα εχει ενα ατελειωτο παραλιακο μετωπο. Τι εχει γινει για να αξιοποιηθει? Ανεχεστε τους βωξιτες διπλα στις παραλιες και θελετε τουρισμο!
Για το σχεδιο πολης τι εχει γινει? Τιποτα! Απλα γιατι οι μισοι Ιτιωτες δεν θελουν να αναπτυχθει η υπολοιπη Ιτεα!
Και σας φταιει η "κυρια" που ξερει μονο να πλαγιαριζει, διοτι αυτο κανει. Απλα αντεγραψε απο διαφορα αρθρα και το πουλαει.