Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

15 σημάδια ότι είστε συναισθηματικά έξυπνο άτομο

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά στον τομέα της ψυχολογίας για να καθορίσει την ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί τα συναισθήματα και τα συναισθήματα, τόσο τα δικά του όσο και τα άλλα, όπως δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον συγγραφέα Daniel Goleman (1946) του βιβλίου Emotional Intelligence.



Έχει γίνει πολλή έρευνα για το θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης και το ρόλο που παίζει στην ευτυχία και την επιτυχία και ενώ θεωρήθηκε ότι τα άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης είναι πιο επιτυχημένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη είναι οι κορυφαίοι καλλιτέχνες και επιτυχημένα άτομα.

Ενώ τα τεστ IQ μπορούν να μετρήσουν ποσοτικά δεδομένα και να καθορίσουν επίπεδα νοημοσύνης, τα περισσότερα τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης είναι υποκειμενικά και ο χρήστης μπορεί να είναι σε θέση να διαλέξει επιλογές που πιστεύει ότι θα τους κάνει πιο συναισθηματικά ευφυείς, αντί να δώσει ένα πραγματικό μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικές δοκιμές επιστημονικά ανεπτυγμένες που καθορίζουν ένα ορισμένο επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης που μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό να διαβαστεί, ακόμα κι αν δεν αλλάζει τη ζωή σας. Λαμβάνοντας τα πιο σημαντικά μέρη των πληροφοριών από αυτές τις δοκιμές, εδώ είναι μερικά από τα κύρια σημεία για τον προσδιορισμό του επιπέδου της συναισθηματικής σας νοημοσύνης :

1. Μπορείτε να διαβάσετε εκφράσεις προσώπου

Κοιτάζοντας μια έκφραση ή ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις, μια μικρο-έκφραση και γνωρίζοντας το συναίσθημα που απεικονίζει το άτομο, είναι ένας από τους μεγαλύτερους δείκτες υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται πολύ στενά με την ενσυναίσθηση και την συμπόνια . Η ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων μέσω των εκφράσεων του προσώπου βοηθά στην ανάπτυξη αυτών των περιοχών.

2. Έχετε ισχυρό συναισθηματικό λεξιλόγιο

Ο εντοπισμός των συναισθημάτων με ακρίβεια τη στιγμή που εμφανίζονται είναι ένα πολύ σπάνιο ταλέντο και η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 36% των ανθρώπων μπορεί να το κάνει αυτό.

Το να γνωρίζετε ακριβώς τι νιώθετε μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε αυτά τα συναισθήματα και, αν είναι δυνατόν, να τα αποτρέψετε στο μέλλον. Η γνώση της διαφοράς μεταξύ του να νιώθεις «κάτω» και του «εκνευρισμένου» ή του «άγχους» είναι ένα καλό σημάδι υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

3. Είστε περίεργοι για τους άλλους ανθρώπους

Το να είσαι φυσικά περίεργος για τους άλλους ανθρώπους, τη συμπεριφορά τους και τις ιστορίες τους είναι ένας καλός δείκτης υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Το να θέλεις να καταλάβεις πώς αντιδρούν οι άλλοι και πώς λειτουργούν τα συναισθήματά τους είναι ένας τρόπος καλλιέργειας της ενσυναίσθησης.

«Η περιέργεια διευρύνει την ενσυναίσθησή μας όταν μιλάμε με ανθρώπους εκτός του συνηθισμένου κοινωνικού μας κύκλου, συναντώντας ζωές και κοσμοθεωρίες πολύ διαφορετικές από τις δικές μας «, έλεγε ο  Αυστραλός φιλόσοφος Ρόμαν Κρζνάριτς.

4. Ξέρεις τι σε αναστατώνει

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν τι τους έχει στενοχωρήσει και πόσο πολύ . Αναζητούν φυσικά το περιβάλλον, τις αναμνήσεις και τα πάντα γύρω τους για να ανακαλύψουν γιατί νιώθουν όπως νιώθουν και πώς μπορούν να το βελτιώσουν.

5. Είστε καλός κριτής χαρακτήρα

Το να μπορείτε να προσδιορίσετε τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις προθέσεις των άλλων μπορεί να σας βοηθήσει όταν θέλετε να καθορίσετε τον χαρακτήρα ενός ατόμου.

Το να μπορείς να διαβάζεις ανθρώπους και γενικά να έχεις κοινωνική συνείδηση ​​είναι ένα χαρακτηριστικό κάποιου που είναι πολύ έξυπνος και συναισθηματικά ευφυής. Είναι χρήσιμο για να γνωρίζουμε ποιοι άνθρωποι είναι πραγματικά σε χαμηλό επίπεδο.

6. Δεν τείνετε να κρατάτε κακίες και συγχωρείτε τους άλλους

Το να κρατάς κακίες σημαίνει να κρατάς πολλή αρνητική ενέργεια, κάτι που ξέρει πολύ καλά κάποιος με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Το να είσαι συναισθηματικός σημαίνει επίσης ότι είναι ευκολότερο να συγχωρήσεις κάποιον και να κατανοήσεις τα κίνητρά του πίσω από τις πράξεις του, γνωρίζοντας ότι όλοι κάνουν λάθη.  Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γνωρίζουν ότι δεν αξίζει να κρατάς κακία. Έτσι, συγχωρούν και ξεχνούν, κάτι που τους επιτρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους.

7. Είστε ένας μεγάλος ηγέτης

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γίνονται συχνά καλοί ηγέτες, είτε πρόκειται για κοινωνικές καταστάσεις είτε για δουλειά. Η ικανότητά τους να συμπονούν, να εντοπίζουν τα συναισθήματα των άλλων και να ελέγχουν τα δικά τους συναισθήματα τους καθιστά τέλειους ηγέτες.

Στην πραγματικότητα, κατά τη σύγκριση των πρωταγωνιστών με τους μέσους παίκτες σε ηγετικές θέσεις, το 90% της διαφοράς οφειλόταν στη συναισθηματική νοημοσύνη και όχι στις γνωστικές ικανότητες τους.

Με πολλά εργαλεία για τον προσδιορισμό του επιπέδου της συναισθηματικής σας νοημοσύνης, είναι εύκολο να γνωρίζετε την ικανότητά σας στην EQ. Ενώ πολλοί άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γεννιούνται έτσι, πολλά από τα χαρακτηριστικά είναι μαθησιακά χαρακτηριστικά, αν γνωρίζετε πώς να το κάνετε.

8. Είστε ταπεινοί

Το να είσαι ταπεινός δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος ή ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση. Οι ταπεινοί άνθρωποι είναι συνήθως ισχυροί και ασφαλείς. Αντιλαμβάνονται ότι ο καθένας έχει αδυναμίες, οπότε δεν φοβούνται να δείξουν τις δικές τους. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι βλέπουν την ταπεινότητα ως δύναμη.

9. Είστε συνεπείς στις υποσχέσεις σας

Οι άνθρωποι σήμερα σπάνε τις μικρές και μεγάλες υποσχέσεις τους για ψύλλου πήδημα. Όμως οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι κάθε φορά που δεν τηρούν το λόγο τους, κάνουν κακό στη φήμη τους. Γι ‘αυτό προσπαθούν να δεσμεύονται για πράγματα που ξέρουν ότι μπορούν να τηρήσουν και να ανταποκριθούν σε αυτά που έχουν υποσχεθεί.

10. Δεν διστάζετε να πείτε τη γνώμη σας

Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να λένε την γνώμη τους. Φοβούνται να μοιραστούν τις ειλικρινείς σκέψεις τους, περιμένουν να ακούσουν πώς αισθάνονται οι άλλοι και μετά επαναλαμβάνουν αυτά που έχουν ακούσει. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν φοβούνται να μιλήσουν όταν διαφωνούν. Λένε αυτό που εννοούν και εννοούν αυτό που λένε.

11. Δεν φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη

Δύσκολη λέξη η συγγνώμη για πολλούς, αλλά πολύτιμη. Είναι δείγμα συναισθηματικής νοημοσύνης να καταπίνεις την υπερηφάνειά σου και να ζητάς συγγνώμη όταν χρειάζεται. Γιατί αυτό που μετράει δεν είναι πάντα το ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος, αλλά η διατήρηση των σχέσεων με τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν.

12. Δεν φοβάστε τη σιωπή

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τη σιωπή. Νιώθουν την ανάγκη να γεμίσουν με θόρυβο τις στιγμές ησυχίας. Αντίθετα, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αγαπούν τη σιωπή. Απολαμβάνουν να μένουν μόνοι με τις σκέψεις τους. Για αυτούς, η σιωπή δεν είναι περίεργη. Είναι χρυσός.

13. Σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να είστε καλοί και ηθικοί

Μια πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η «ηθική ταυτότητα», η οποία έχει να κάνει με το βαθμό στον οποίο θέλουμε να δούμε τους εαυτούς μας ως ηθικά και άτομα που νοιάζονται. Εάν είστε κάποιος που νοιάζεται για την δημιουργία αυτής της πλευράς του εαυτού σας ανεξάρτητα από το πώς έχετε ενεργήσει κατά στο παρελθόν σε ηθικές καταστάσεις, μπορεί να έχετε ένα υψηλό EQ.

14. Μπορείτε και αυτενεργείτε συχνά

Είστε πάντα φιλόδοξοι και εργατικοί, ακόμα και όταν δεν ανταμείβεστε για αυτό; Αν έχετε προσωπικό κίνητρο και μπορείτε να εστιάσετε την προσοχή και την ενέργειά σας για την επιδίωξη των στόχων σας τότε είναι πιθανό να έχετε ένα υψηλό EQ.

15. Ξέρετε πότε να πείτε «όχι»

Η αυτοσυγκράτηση, ένα από τα βασικά συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης και σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να πειθαρχήσετε τον εαυτό σας και να αποφύγετε ανθυγιεινές συνήθειες. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γενικά μπορούν να διαχειριστούν σωστά το άγχος και να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους, σύμφωνα με τον Daniel Goleman.

 sciencearchives.wordpress.com 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: