Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Σέρπα ανέβηκε στο Έβερεστ για 25η φορά- Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος.

 


Ένας σέρπα αναρριχήθηκε στο Έβερεστ για 25η φορά, βελτιώνοντας το ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος για τις περισσότερες αναβάσεις στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.
 
Ο Κάμι Ρίτα και άλλοι 11 σέρπα έγιναν η πρώτη ομάδα που φτάνει στην κορυφή φέτος, επιδιορθώνοντας τα σχοινιά στη διαδρομή, προκειμένου να καταφέρουν να αναρριχηθούν εκατοντάδες άλλοι ορειβάτες μέσα σε αυτό τον μήνα.
 
Οι αναβάσεις στο Έβερεστ σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας. Η τελευταία επιτυχής αναρρίχηση είχε γίνει το 2019. Πέρα από τον Κάμι Ρίτα, που έχει το ρεκόρ, άλλοι δύο σέρπα έχουν πραγματοποιήσει από 21 αναβάσεις. 
 
Ο 51χρονος ανέβηκε για πρώτη φορά στο Έβερεστ το 1994. Από τότε, κάνει αυτό το ταξίδι κάθε χρόνο. Είναι ένας από τους πολλούς σέρπα οι γνώσεις και ικανότητες των οποίων έχουν ζωτική σημασία για την ασφάλεια και την επιτυχή ολοκλήρωση της ανάβασης εκατοντάδων ορειβατών που κάθε χρόνο επιχειρούν να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.
 
Ο πατέρας του Κάμι Ρίτα ήταν από τους πρώτους σέρπα και εκείνος ακολούθησε τα βήματά του. Πέρα από το Έβερεστ, έχει ανέβει και σε άλλες κορυφές που είναι ανάμεσα στις ψηλότερες του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Κ2, το Τσο Ογιού, το Μανασλού και το Λότσε.
 
Το 2015 ο Νεπαλέζος σέρπα βρισκόταν στο base camp του Έβερεστ, όταν το έπληξε χιονοστιβάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άνθρωποι. Έπειτα από αυτή την τραγωδία, δέχθηκε έντονες πιέσεις από την οικογένειά του να τα παρατήσει, αλλά εκείνος συνέχισε.
 
Συνολικά 43 ομάδες έχουν πάρει άδεια να αναρριχηθούν στο Έβερεστ στη φετινή ανοιξιάτικη ορειβατική σεζόν και θα τους βοηθήσουν 400 Νεπαλέζοι σέρπα. Συνήθως κάθε Μάιο υπάρχουν λίγα «παράθυρα» με καλό καιρό κατά τα οποία οι ορειβάτες μπορούν να επιχειρήσουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: