Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Εκτός ελέγχου κινεζικός πύραυλος 21 τόνων: Ανησυχία για συντρίμμια σε κατοικημένες περιοχές .




 Ένας κινεζικός πύραυλος 21 τόνων εκτός ελέγχου πέφτει στη Γη και μπορεί να προσγειωθεί σε κατοικημένες περιοχές, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο πυραύλος Long March 5b που εκτοξεύθηκε την Πέμπτη προβλέπεται να συντριβεί πίσω στη Γη μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, ένας αστρονόμος που παρακολουθεί αντικείμενα σε τροχιά γύρω από τη Γη, δήλωσε στο SpaceNews ότι η πορεία του είναι «λίγο πιο βόρεια από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και το Πεκίνο και όσο νότια είναι η νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας».

Θα μπορούσε να προσγειωθεί οπουδήποτε σε αυτό το εύρος, που καλύπτει ωκεανούς και κατοικημένες και μη κατοικημένες περιοχές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί στην ατμόσφαιρα. Οι δορυφορικοί ιχνηλάτες έχουν εντοπίσει τον πύραυλο μήκους 100 ποδιών που ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη από τέσσερα μίλια το δευτερόλεπτο.
Η Κίνα που έχει αρχίσει να «στήνει» τμηματικά το δικό της Διαστημικό Σταθμό, εκτόξευσε τον μεγάλο πύραυλο Long March 5B από το διαστημικό κέντρο στην κινεζική νήσο Χαϊνάν στις 11:23 π.μ. τοπική ώρα την Μεγάλη Πέμπτη.
Το μονάδα που ονομάζεται «Τιανχέ» (Αρμονία των Ουρανών) θα γίνει χώρος διαμονής για τρία μέλη του πληρώματος μόλις ολοκληρωθεί η τεράστια δομή. Η Κίνα στοχεύει να ολοκληρώσει τον Κινέζικο Διαστημικό Σταθμό της, γνωστό ως Tiangong (Ουράνιο Παλάτι) έως το τέλος του 2022. Όταν ολοκληρωθεί, ο Διαστημικός Σταθμός Tiangong θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο από 211 έως 280 μίλια. Αναμένεται να έχει περίπου το ένα πέμπτο της μάζας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η Κίνα στοχεύει να γίνει μια μεγάλη διαστημική δύναμη έως το 2030 για να συμβαδίσει με τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, και να δημιουργήσει τον πιο προηγμένο διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Πηγή: iefimerida.gr - 

Δεν υπάρχουν σχόλια: