Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Πέθανε ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης

Ο μεγαλοεφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσηςπέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 73 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο.




 

Στις 20 Μαρτίου είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του. Αμέσως είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί τον έβαλαν σε καταστολή. Σήμερα εξέπνευσε. 



Υπήρξε ο ισχυρότερος ιδιώτης πλοιοκτήτης καθώς ο όμιλος των τριών εταιρειών του διέθετε στόλο 149 πλοίων: Maran Dry έχει 49 φορτηγά, η Maran Tankers 54 δεξαμενόπλοια crude oil και η Maran Gas 46 πλοία.



Από τα 149 συνολικά πλοία του ομίλου του, τα 126 (89,3%) ταξίδευαν υπό ελληνική σημαία. Με το ελληνικό νηολόγιο να αριθμεί 584 πλοία άνω των 1.000 τόνων, τα πλοία του ομίλου Αγγελικούση αποτελούν το 21,5% ολόκληρου του ελληνικού νηολογίου και το 40% με βάση τη χωρητικότητα του στόλου.


Συχνότατα αναφερόταν στον πατέρα του, Αντώνη Αγγελικούση, από τον οποίο είχε μάθει όλα τα μυστικά της δουλειάς, όπως έλεγε: «Ξεκίνησα με τη γνώση και τις εμπειρίες του πατέρα μου. Κάθε μέρα που περνούσε στη δουλειά ένιωθα ότι μάθαινα όλο και περισσότερα», σχολίαζε κατά την βράβευσή του στα Lloyd’s Awards ως η Προσωπικότητα της Χρονιάς.

 


Ο πατέρας του, ο ιδρυτής της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας, υπήρξε ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρασημοφορήθηκε δύο φορές από την ελληνική κυβέρνηση και άλλες δύο από την αγγλική κυβέρνηση.


Στήριζε Έλληνες αξιωματικούς μηχανής και γέφυρας από την περίοδο που βρίσκονταν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. «Το σημερινό επιχειρηματικό μου δημιούργημα δεν είναι μόνο δικό μου αποτέλεσμα. Είναι αποτέλεσμα αφοσιωμένων στελεχών και των ναυτικών που ταξιδεύουν με τα πλοία των εταιρειών μας», έλεγε χαρακτηριστικά. Τα τελευταία χρόνια, ο Γιάννης Αγγελικούσης είχε δώσει το «τιμόνι» στην κόρη του Μαρία, παραμένοντας ενεργός στα ναυτιλιακά δρώμενα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: