Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Πέθανε ο Μπ. Μάντοφ, ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης «πυραμίδας» των ΗΠΑ.

 


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑP»). Ο Μπέρνι Μάντοφ (Bernie Madoff), ο χρηματιστής που ομολόγησε την ενοχή του για ενορχήστρωση ενός τεράστιου προγράμματος Ponzi (απάτη πυραμίδα), πέθανε σε ομοσπονδιακή φυλακή νωρίς την Τετάρτη, δήλωσε στο «Associated Press» ένα πρόσωπο που γνώριζε το θέμα. Ηταν 82 ετών.

Ο Μάντοφ πέθανε στο Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο στο Μπάτνερ Βόρειας Καρολίνας, προφανώς από φυσικές αιτίες, είπε το ίδιο άτομο, που δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να μιλήσει και κράτησε την ανωνυμία του.

Πέρυσι, οι δικηγόροι του Μάντοφ κατέθεσαν δικαστικά έγγραφα για να προσπαθήσουν να τον απελευθερώσουν από τη φυλακή λόγω πανδημίας κορωνοϊού, λέγοντας ότι είχε υποφέρει από νεφρική νόσο τελικού σταδίου και άλλες χρόνιες ιατρικές παθήσεις. Το αίτημα απορρίφθηκε.

Ο Μάντοφ παραδέχτηκε εξαπάτηση χιλιάδων πελατών από δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που έγιναν σε διάστημα δεκαετιών.

Ενας διορισμένος από το δικαστήριο διαχειριστής ανέκτησε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια που οι επενδυτές έθεσαν στην επιχείρηση του Μάντοφ. Κατά τη σύλληψή του, ψεύτικες δηλώσεις λογαριασμών έλεγαν στους πελάτες του ότι είχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για δεκαετίες, ο Μάντοφ απολάμβανε μια εικόνα ως αυτοδημιούργητος οικονομικός γκουρού, του οποίου το άγγιγμα του Μίδα αψηφούσε τις διακυμάνσεις της αγοράς. Πρώην πρόεδρος της χρηματιστηριακής αγοράς Nasdaq, προσέλκυσε μια αφοσιωμένη λεγεώνα επενδυτικών πελατών - από τους συνταξιούχους της Φλόριδας μέχρι διασημότητες, όπως ο σκηνοθέτης ταινιών Στίβεν Σπίλμπεργκ (Steven Spielberg), ο ηθοποιός Κέβιν Μπέικον (Kevin Bacon) και ο πίτσερ από το «Hall of Fame» Σάντι Κούφαξ (Sandy Koufax).

Ωστόσο, η επενδυτική συμβουλευτική του επιχείρηση εκτέθηκε το 2008 ως σχέδιο Ponzi πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξάλειψε την περιουσία των ανθρώπων και κατέστρεψε φιλανθρωπικά ιδρύματα και ιδρύματα. Προκάλεσε τόσο μίσος που έπρεπε να φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο στο δικαστήριο.

Το 1999, ο ομογενής Χάρι Μαρκόπουλος, έμαθε για πρώτη φορά πληροφορίες σχετικά με ένα ταμείο το οποίο ισχυριζόταν ότι είχε μια σταθερή απόδοση περίπου 1-2% κάθε μήνα. Αυτό τον έκανε να υποψιαστεί πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ο Μαρκόπουλος ισχυρίζεται ότι του πήρε μόλις πέντε λεπτά κοιτάζοντας τους αριθμούς για να συνειδητοποιήσει ότι η όλη διαδικασία ήταν μια απάτη. Λέει ότι χρειάστηκε άλλες τέσσερις ώρες για να αντιστρέψει τον μηχανισμό που δούλευε το hedge fund και να αποδείξει ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να υπάρχουν μόνον μέσω απάτης.

Ο Μάντοφ ομολόγησε ενοχή τον Μάρτιο του 2009 για απάτη σε χρεόγραφα και άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι «λυπάται βαθιά και ντρέπεται».

Ο δικαστής Ντένι Τσιν (Denny Chin) δεν έδειξε καμία επιείκεια, στέλνοντάς τον στη φυλακή με μάξιμουμ ποινή τα 150 χρόνια.

Ετσι, μετά από αρκετούς μήνες που ζούσε σε κατ' οίκον περιορισμό στο ρετιρέ διαμέρισμά του στο Μανχάταν, κόστους 7 εκατομμυρίων δολαρίων, οδηγήθηκε στη φυλακή με χειροπέδες εν μέσω χειροκροτημάτων από θυμωμένους επενδυτές στην αίθουσα του δικαστηρίου.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: