Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Σχέδιο Κομισιόν για στήριξη ελληνικών και ιταλικών τραπεζών




«Χέρι βοήθειας» από τους ευρωβουλευτές αναμένεται να λάβουν σύντομα οι τράπεζες από την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία, που αγωνίζονται να ξεφορτωθούν τα υπέρογκα «κόκκινα» δάνειά τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται κοντά στην έγκριση στις Βρυξέλλες θα συμβάλει ώστε να αμβλυνθεί το πλήγμα που δέχονται οι τράπεζες στην κεφαλαιακή τους επάρκεια όταν προσπαθούν να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους με ζημιά. Αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ιταλικές τράπεζες, που «κάθονται» πάνω σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 174 δισ. ευρώ.
Έγγραφο που έχει δει το Bloomberg αναφέρει πως «αυτό θα διευκολύνει τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα επισφαλή δάνεια χωρίς να βλάπτουν υπέρμετρα την ικανότητα δανεισμού τους». Το έγγραφο περιγράφει έναν προτεινόμενο συμβιβασμό επί της νομοθεσίας στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αυστριακής κυβέρνησης, η οποία ηγείται των εργασιών επί του νομοσχεδίου εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η πρόταση αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ χαλαρώνουν τους νέους κανόνες για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών, απαντώντας έτσι στις εκκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών που δυσκολεύονται να ενισχύσουν τα κέρδη τους μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων και έντονου ανταγωνισμού από ξένες τράπεζες. Η νέα αντιμετώπιση των «μαζικών πωλήσεων» κόκκινων δανείων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων που «σέρνεται» εδώ και δυο χρόνια.
Υπό τους υφιστάμενους κανόνες, μια τράπεζα πρέπει να προσαρμόσει τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί για να μετρήσει το ρίσκο των στοιχείων ενεργητικού όταν πουλά κόκκινα δάνεια με μεγαλύτερη απώλεια απ’ όσο προβλέπεται από τα μοντέλα. Αυτές οι προσαρμογές μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες. Ο νέος κανόνας θα δίνει στις τράπεζες επιλογές να αποτρέψουν τέτοιες επιπτώσεις όταν πωλούν μεγάλα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων με ζημιά.
Το νέο μέτρο, σύμφωνα με το Bloomberg, θα ισχύει για τις πωλήσεις μετά τις 23 Νοεμβρίου του 2016 και θα λήγει τρία χρόνια αφότου τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, σύμφωνα με το έγγραφο. Για να μπορέσει να ενταχθεί στο μέτρο, μια τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει πάνω από το 20% των κόκκινων δανείων της.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν έχουν ακόμα υπογράψει το πακέτο, το οποίο θα συζητήσουν στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 4 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωπος της Αυστριακής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει.
Πηγή: Euro2Day/Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: